Amida höyükte neler çıkarıldı

Diyarbakır'daki birçok medeniyete ev sahipliği yapan 9 bin yıllık Amida Höyük'te son 1 yıldaki kazı çalışmalarında 900'ün üzerinde eser tespit edildi. Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, "Geçen yıla kadar Amida Höyük'te 8 bin yıldır kesintisiz bir yaşam vardı. Çalışmalarla bu yıl bu tarih, 9 bin yıla dayandı. Bu yıl 900'ün üzerinde eser tespit edildi. Milattan önce 7000'den başlayıp Osmanlı'ya kadar bütün dönemlere ait eserler var. Çok verimli bir kazı sezonu geçirdik" dedi.

Haberler 01.01.2022 - 01:44 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn kalbi olarak nitelendirilen 9 bin yllk Amida Höyükte yürütülen arkeolojik kazda, Artuklu Saraynda dekoratif amaçl kullanld belirlenen 800 yllk mermer parçalar bulundu.

Hurri-Mitanniler, Urartular, Asurlular, Medler, Persler, Büyük Tigran Krall, Romallar, Sasaniler, Bizansllar, Emeviler, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanllarn da aralarnda yer ald birçok medeniyete ev sahiplii yapan Diyarbakrn merkez Sur ilçesindeki höyükte, Kültür ve Turizm Bakanlnn izniyle, Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi Prof. Dr. rfan Yldz bakanlnda yürütülen kazda 2021 sezonu çalmalar sona erdi.

Diyarbakrn yerleik tarihinin belirlenmesine k tutan kazlarda son olarak, Artuklu Sarayn süsleyen 800 yllk mermer parçalar gün na çkarld.

BRKAç KASAYI DOLDURACAK MERMER BULUNTULARINA RASTLANDI

Kaz Heyeti Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, AA muhabirine, 330 gün süren 2021 kaz çalmalarnda birçok esere ulatklarn söyledi.

Bu yl arlkl olarak höyük ile surlar arasnda kalan ksmda çalmalar yaptklarn belirten Yldz, buradaki kazda 2 bin yllk Roma yolunun gün yüzüne çkarldn hatrlatt.

Son 2 aydr Artuklu Saray bölgesinde çalmalar younlatrdklarna iaret eden Yldz, ortaya çkan eserler bakmndan çok verimli bir sezon geçirdiklerini aktard. Yldz, Birkaç kasay dolduracak mermer buluntularna rastland. Bu buluntulardan, Artuklu Saraynda yaklak 800 yl önce mermer malzeme kullanldn, bundan dolay burann ne kadar önemli bir saray olduunu anlyoruz. dedi.

Yldz, Mermer süslemelerin deiik versiyonunun Roma döneminde havuz ksmnda kullanldn görüyoruz. Siyah, bej, beyaz, vine renkli mermerler var. Günümüzde bölgede çkartlan mermer çeidinin hepsinin Artuklu Saraynda 13. yüzylda kullanldn görüyoruz. Bu mermerlerin özellikle zemin döemesinde, dekoratif ve süsleme amaçl kullanldn düünüyoruz. diye konutu.

Bulunan mermer parçalarnda dikkati çeken çok fazla detay olduunu anlatan Yldz, dekoratif amaçl kullanlan mermerlerin geometrik ekilleri yansttn belirtti.

ÖNEM VERLEN YAPILARDA MERMER MALZEME KULLANILIR

Mermer malzeme kullanlmasnn dönemin sanata yaklamn anlama bakmndan önemli olduuna dikkati çeken Yldz, Genelde önem verilen yaplarda mermer malzeme kullanlr. Kullanlan geometrik ekillerin, Diyarbakrdaki sanat yaplarnda gördüümüz geometrik ekillerle benzer olduunu söyleyebiliriz. ifadelerini kulland.

Kaznn hem bölge hem de Diyarbakr için çok önemli olduunu vurgulayan Yldz, kaz devam ettikçe yeni yeni verilere ulatklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git