Avrupa Kültürel Miras Ödülü aldı

Diyarbakır’da Ermeni cemaatinin batı illerine göç etmesinden sonra harap durumda olan ancak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin de katkısıyla Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne Vakfı tarafından restore edilip 2011 yılında ibadete açılan Surp Giragos Ermeni Kilisesi'ne Avrupa'nın kültürel miras alanında en prestijli ödülü olarak bilinen 'Avrupa Birliği Kültürel Miras Ödülü' verildi.

Haberler 15.04.2015 - 01:37 Son Güncelleme : 15.04.2015 - 01:37

Diyarbakırda bir dönem farklı din ve dilden bir çok medeniyetin bir arada yaşadığı kitaplara konu olan ve Gavur Mahallesi olarak anılan Hançepek Mahallesinde bulunan Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yanı sıra sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla 2010 yılında restore edildikten sonra muhteşem görüntüsüyle tatilcilerin yanı sıra turistlerin ilgi odağı haline geldi.

ATALARIMIZIN RUHLARINA OLAN BORCUMUZU ÖDEDİK

Avrupa Kültür Mirası Ödülleri, 11 Haziran günü Oslo Belediye Binasında yapılacak ödül töreniyle sahiplerine verilecek. Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, 11 Haziranda Osloda ödülü aldıktan sonra Diyarbakırda da Eylül ayında Surp Giragos Ermeni Kilisesinde bir tören düzenleyeceklerini söyledi.

ZAMANLAMA VE KARAR YERİNDE

Diyarbakırın tarihi, kültürü ve sosyal yapısıyla ilgili yazdığı kitaplarla tanınan ve Surp Giragos Ermeni Kilisesinin restorasyon çalışmalarına Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde danışman olarak çalışırken Vakıf ile Belediye arasındaki ilişkilerde öncülük eden ve restorasyona katkı sağlayan Diyarbakırlı yazar Şeyhmus Diken ise, kararın kendilerini çok sevindirdiğini bildirdi.

ERMENİ DÜNYASI çOK ÖNEM VERİYOR

Ermeni dünyasının Diyarbakırdaki Surp Giragos Ermeni Kilisesine çok önem verdiğini de belirten Diken, Bu ödül alınmadan önce ben Ermenistana, Avrupaya gittiğimde özellikle Ermeni dünyası Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesinin restore edilerek Ermenilerin ibadet ve hizmetine açılmasını çok çok önemsediklerini her fırsatta dile getiriyorlardı. Böyle bir ödülle bunun taçlandırılması eminim ki dünyada çok daha anlamlı ve değerli hale getirecektir. Diyarbakır, Haziran ayında UNESCOnun Kültürel Mirasa surlarla ve Hevsel Bahçeleriyle aday olması anlamında dahada görünür kılacaktır diye düşünüyorum dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır