Emin FİDAN/Ahmet DEMİR
>DİYARBAKIR- >Dicle Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ve yaklaşık 17 üniversitenin katılacağı Üniversiteler Arası Halk Dansları Şenliği 11-12 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek. Düzenlenecek etkinliğin içeriğini tanıtmak üzere basın toplantısı düzenleyen DÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, bu etkinliğin Diyarbakırda yapılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, kente gelecek olanların bazı kaygılarının da olduğunu söyledi.
>DİYARBAKIRI DAHA İYİ TANITMAMIZ, ALGISINI DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR
>DÜ Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraçın göreve geldiği günden bu yana üniversitedeki eğitim öğretimle beraber Diyarbakırın imajının değişmesi için önemli çabalar sarf etiklerini söyleyen Eyigün, Bizim için eğitim öğretimin, bilimsel araştırmaların yanında Diyarbakırın normalleşmesi, kamuoyunda hak ettiği saygınlığı kazanması en az eğitim ve öğretim kadar önemlidir. Biz bunu temel misyonumuz yaptık. Diyarbakırı daha iyi tanıtmamız, algısını değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için çalışma planları hazırladık. Bu çalışmalar kapsamında, ne kadar çok sosyal, kültürel etkinlikler düzenlersek o kadar çok insan buraya gelir. Gelen insanlara biz bu kenti anlatıyoruz. Onlar buradan gittiklerinde kendi şehirlerinde gördüklerini anlatırlar. Biz bu kapsamda yılda 200ün üzerinde etkinlik gerçekleştiriyoruz. Ancak bu çok kolay olmuyor. Bir etkinlik yapacağımız zaman psikolojik duvarlarla karşılaşıyoruz. Herhangi bir insana bir teklif götürdüğümüz zaman o kadar sert bir duvarla karşımıza çıkıyorlar ki, Diyarbakır mı? Aman diye tepkiler alıyoruz. Biz bu duvarı yıkmak yani batı ile doğuyu bir araya getirmek, Diyarbakırda insanları buluşturmak için inanılmaz derecede bir çaba sarf ediyoruz dedi.
>DİYARBAKIRA GELECEK OLAN BU BİN KİŞİ İLE KENT MERKEZİNDE HALAY ÇEKMEYİ ARZU EDİYORUZ
>Eyigün, 11-12 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan Üniversiteler Arası Halk Dansları Şenliği etkinliğine her üniversitenin en az 50 kişilik ekip ile katıldığını söyledi. Eyigün, Bine yakın kişi bu hafta sonu Diyarbakırda olacak. Şimdiden otelleri ayarlandı. Diyarbakırı gezecekler. Tabi ki, bazı kaygı ve tedirginlikler de var. Diyarbakıra gelecek olan bu bin kişi ile kent merkezinde halay çekmeyi arzu ediyoruz. Bununla ilgili üniversiteler henüz kararlarını vermiş değiller. Bu etkinlik Diyarbakır için güzel bir gelişmedir. Diyarbakırın normalleştiğini tüm Türkiyeye duyurma açısından güzel bir gelişme olacak. Bundan sonraki büyük organizasyonların da Diyarbakıra alınması için bu bir fırsattır diye konuştu.
>BÖLGEDE YAŞANAN OLAYLARDA ODAK NOKTA DİYARBAKIR GÖSTERİLİYOR
Arial,sans-serif mso-fareast-font-family:Times New Romanmso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-ansi-language:TR;mso-fareast-language:TR;mso-bidi-language:AR-SA>Bölgede yaşanan olayların medyada farklı işlendiğine dikkat çeken Eyigün, gittikleri her yerde kendilerine 6-7 Ekim olaylarının sorulduğunu hatırlattı. Eyigün, Bölgede yaşanan olaylarda odak nokta Diyarbakır gösteriliyor. İnsanlarda bu ön yargı pekişiyor. Belli bir süre bölge normalleşiyor ancak birilerinin yaptığı bir olay tekrar ön yargıların pekişmesine neden oluyor. Biz nereye gitsek, kime anlatsak bize 6-7 Ekim olaylarını sordular. 6-7 Ekim öncesine kadar çok ciddi bir mesafe katledilmişti, o ön yargılar yavaş yavaş siliniyordu yerine herkesin rahatlıkla gelebileceği bir Diyarbakır oluşmuştu fakat 6-7 Ekim olayları bütün tedirginlikleri yeniden canlandırdı şeklinde konuştu.