Bayram bereketi

Medeniyetler şehri Mardin ve Diyarbakır turizmde bayram bereketi yaşıyor

Haberler 05.05.2022 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tarihi yaplar ve inanç turizmindeki deerleriyle son yllarn en önemli cazibe merkezlerinden Diyarbakr ve Mardinde Ramazan Bayramnda ziyaretçi younluu yaanyor.

Binlerce yldr farkl medeniyetlere beiklik eden, tarihi ve turistik mekanlaryla ön plana çkan kadim kentler, bayramda yerli ve yabanc turistlerin gözdesi oldu.

Farkl ülkelerden ve Türkiyenin deiik bölgelerinden çok sayda kii, bayramda rotasn Diyarbakr ve Mardine çevirdi.

Kovid-19 tedbirlerinde salanan normallemeyle hareketliliin yaand tarihi kentlerde bayram dolaysyla younluk olutu.

Diyarbakrdaki UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan tarihi surlar, çkale Müze Kompleksi, slam aleminin 5. Harem-i erifi kabul edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü ve Hasanpaa Han, Mardindeki tarihi sokak ve caddeler, Mardin Müzesi, Kasmiye Medresesi ile Deyrulzafaran Manastr gibi çok sayda tarihi ve kültürel mekan, yerli ve yabanc turistlerle doldu tat.

12 BN YILLIK TARH BURADA TÜM MSAFRLERN BEKLYOR

Diyarbakr Otelciler ve Turizm Dernei Bakan Veysi Kaya, AA muhabirine, bayram tatilini frsat bilen turistlerin, kentin tarihi mekanlarn gezdiini söyledi.

Kaya, Kentte ciddi manada turist akn görmekteyiz. Diyarbakrda u anda otellerimizde rezervasyon yüzde 100e yaklamak üzere. Kent açk hava müzesi gibi. 12 bin yllk tarih burada tüm misafirlerini bekliyor. dedi.

Salgn sürecinde yerli ve yabanc turist saysnn ciddi oranda dütüünü hatrlatan Kaya, salgnn etkisinin azalmasyla, geçen yln ilk çeyreinde 102 bin yerli turist arlayan kentte bu senenin ayn döneminde saynn 129 bin 700e çktn aktard.

Geçen sene salgn artlarna ramen kente 3 bin 200 yabanc turist geldiini anlatan Kaya, bu yl ise imdiden turist saysnn 9 bin 300ü geçtiini bildirdi.

Kaya, unlar kaydetti:

Bu yln ikinci çeyreinde öngördüümüz yerli 400 bin, yabanc ise en az 70 bin turist. Maysta dier aylara oranla hareketli günler bekliyoruz. çünkü bu ayda kültür turlarnn saysnn ciddi manada arttn görüyoruz. Yabanc turistlerin de pandeminin etkisinden kurtulma sayesinde rezervasyon yaptklarn görüyoruz. Almanya ve sveç bata olmak üzere Avrupa ülkelerinden ciddi rezervasyonlar alm bulunmaktayz. Diyarbakrda misafirlerimizi arlamaktan heyecan duymaktayz. Lütfen 12 bin yllk kadim ehri görün.

AMERKADAN KENT ZYARETE GELD

Amerikadan gelen Heather Caveney, arkadalarnn tavsiyesi üzerine Diyarbakr ziyaret ettiini söyledi.

GAP turu kapsamnda geldii kenti 2 gündür gezdiini anlatan Caveney, Planlanm gezilerimiz var. u ana kadar gördüklerim mükemmel. Özellikle Diyarbakrda tarif edemeyeceim hisler içerisindeyim. çimdeki duygunun Mutlaka bir gün yine buralara geleceksin. dediini hissediyorum. ifadelerini kulland.

Samsundan ailesi ve arkadalaryla gelen Filiz Adbelli ise Diyarbakrn kültürel zenginliiyle çok güzel bir ehir olduunu belirtti.

Adbelli, çok memnun kaldk. lk kez geliyorum. Herkese gelmesini tavsiye ediyorum. nsanlar o kadar iyi ve hürmetli ki... Kültürel anlamda çok zengin bir memleket. Her eyini çok beendik. Arkadalarma Buraya yerleebilirim. dedim. O kadar beendim. eklinde konutu.

Erdoan Bayrak da Samsundan ailesiyle bayram tatilini geçirmek için Diyarbakra geldiini söyledi.

Medeniyetler ehri Diyarbakr bizi artt. nsanlarn bize yaklam ve ilgisi gayet güzel. Memnun kaldk. diyen Bayrak, herkese Diyarbakr ziyaret etmeleri tavsiyesinde bulundu.

MARDN

Mardin Valisi Mahmut Demirta, bu yl turistlerin youn ekilde kenti görmeye geldiini belirtti.

Demirta, u an doluluk orannn yüzde 100 olduunu görmek bizleri çok mutlu ediyor. Esnafmzn yüzü gülüyor. Esnafmz durumdan çok memnun. nallah bundan sonra daha da iyi olacaz. dedi.

Turizm acentesi yetkilisi smail Sincar da 15 yldr bu sektörde olduklarn dile getirdi.

Bu bayram çok güzel bir younluk yaandn kaydeden Sincar, çifte bayram kutluyoruz. Mardinde turizm açsndan ilk kez bu kadar youn günler yayoruz. ifadelerini kulland.

BURADA OLDUUMUZ çN çOK MUTLUYUZ

Bayram tatilini Mardinde geçirmek için Mersinden gelen Ali Özkan, tarihi ehirden çok etkilendiini anlatarak, Mardin çok güzel bir yer. Herkese tavsiye ederim. Her yeri birbirinden güzel. diye konutu.

Gamze Zeybek ise Adanadan turla çok merak ettikleri Mardine geldiklerini belirterek, çok beendim, tekrar gelmek isterim. Tarih kokan bir yer. Burada olduumuz için çok mutluyuz. Tarihi yerleri görmek, hissetmek çok güzel. yi ki gelmiiz. Herkesin gelip görmesi gerekir. dedi.

stanbuldan gelen Sena Nur da Güneydou turu kapsamnda geldikleri Mardinin hem göze hem de gönüllere hitap ettiini, geziden çok memnun kaldklarn kaydetti.

Ana Sayfaya Git