BİK’ten Bölge Basınına Dev Finansman ve Nitelikli İstihdam Müjdesi
M. Emin FİDAN/Filiz YAŞA DİYARBAKIR(SÖZ)-Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdülkadir Çay, bölge basınının sorunlarını yerinde dinlemek ve sektöre nefes aldıracak yeni projeleri paylaşmak üzere Diyarbakır’da yerel medya temsilcileriyle bir araya geldi.
BİK Bölge Müdürü Murat Yürekli’nin ev sahipliğinde, bölge İllerinde yayın yaban yerel gazete ve internet haber sitelerinin sahibi ve temsilcileriyle buluşma gerçekleştiren Genel Müdür Çay, yerel medyanın ekonomik darboğazı aşması için hazırlanan mali paketler ile istihdam hamleleri açıklandı.
"Bizim Kültürümüzde Aynı Masada Oturmanın Yeri Başkadır"
Konuşmasına bölge basınının gösterdiği yoğun ilgiye teşekkür ederek başlayan BİK Genel Müdürü Abdülkadir Çay, göreve geldikleri ilk günden beri sahada aktif bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Birinci yıllarını doldurmadan Türkiye’deki tüm bölgeleri bizzat ziyaret etmeyi hedeflediklerini belirten Çay, "Bizlerin bölge ziyaretleri aralıksız devam ediyor. Bizim kültür kodlarımızda, birbirimizi uzaktan uzağa tanıyor olsak bile aynı masanın etrafında oturup yüz yüze gelmek çok önemlidir. Bunun farkındayız. O yüzden bu tür toplantıları, aramızdaki birliktelik atmosferini sağlamak açısından çok kıymetli buluyoruz. Bugün buradaki yoğun katılım da bu toplantıların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu açıkça gösteriyor" dedi.
Yerel Basına Mali Destekler Artarak Devam Edecek
Bölge medyasının ayakta kalması için ilan ve reklam gelirlerinin hayati önem taşıdığına dikkat çeken Abdülkadir Çay, rakamlarla konuşarak yerel basına sağlanan can suyunu anlattı. Geçtiğimiz yıl bölgedeki basın kuruluşlarına BİK aracılığıyla 380 milyon liralık doğrudan destek sağlandığını hatırlatan Çay, "Bu yıl yenilenen noktada, henüz ilk 6 aylık rakamlar tam olarak yansımamış olmasına rağmen şimdiden 88 milyon lirayı aşmış durumdayız. Bu anlamda, yeniden değerleme oranını da üzerine koyarak, geçtiğimiz yılın daha da üzerinde bir rakamı bu yıl tamamlama hedefimiz var. Bölge müdürlerimizle yaptığımız toplantılarda bu verileri aylık olarak takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.
7,5 Milyar Liralık Dev Fon ve Esnafa "Kefalet" Kolaylığı
Basın sektörünün finansmana erişimde yaşadığı tıkanıklığı çözmek için kurumun kamu gücünü kullanarak önemli kurumsal iş birliklerine imza attıklarını müjdeleyen Çay, Kredi Garanti Fonu ve Türkiye Sigorta gibi kurumlarla yapılan protokollerin detaylarını paylaştı. İletişim Başkanlığı nezaretinde imzalanan protokol kapsamında Vakıfbank üzerinden sektöre 7,5 milyar liralık dev bir fon tahsis edildiğini belirten Çay, yerel gazetelerin sırtındaki bürokratik bir yükü de şu sözlerle kaldırdıklarını açıkladı:
"Önceden sizlerden süresiz kefalet mektubu istenirken, yaptığımız değerlendirmeler neticesinde artık bunu 48 ay ile sınırlandırdık. Bu durum geri dönüşlerde hiçbir mahsur oluşturmadığı gibi, sizlerin hem maliyetlerini düşürdü hem de kefalete erişim noktasında ciddi bir kolaylaştırıcı unsur oldu. Önümüzdeki süreçte İŞKUR ve KOSGEB gibi kamu kurumlarıyla da basın sektörüne avantaj sağlayacak yeni protokolleri kovalamaya ve neticelendirmeye gayret ediyoruz."
Bölge Müdürlüklerinde Ücretli Staj Dönemi
Sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılamak adına üniversiteler ve iletişim fakülteleriyle kurulan köprüyü çok önemsediklerini ifade eden BİK Genel Müdürü Abdülkadir Çay, genç meslektaş adayları için tarihi bir karara imza attıklarını söyledi. Staj imkanlarını bu yıl sadece genel müdürlükle sınırlı tutmayıp tüm bölge müdürlüklerine yaydıklarını belirten Çay, yerel basına da nefes aldıracak staj reformunu şu sözlerle duyurdu:
"Takdir edersiniz ki üniversitelerdeki akademik bilgi birikiminin sahaya yansıması, sektörün daha nitelikli noktalara taşınması açısından bize büyük imkanlar sunacak. Aynı şekilde sizlerin sahadaki tecrübesinin akademiye aktarılması da işin ayrı bir boyutu. Bu çerçevede, geçtiğimiz genel kurulda aldığımız kararla, kurumumuz bünyesinde staj imkanı sağladığımız öğrenci kardeşlerimize ücret ödenmesiyle alakalı karar genel kurulumuzun onayıyla geçti. Burada tecrübe kazanan öğrenciler, yarın sahada sizlerle birlikte çalışan basın mensupları, gazeteciler, editörler olacaklar."
Güncel mevzuat eğitimlerinin yanı sıra sahadan gelecek taleplere göre yeni eğitim programları hazırlayacaklarını da sözlerine ekleyen Çay, toplantının ardından bölge illerinden gelen yerel gazete sahipleri, internet haber sitesi temsilcileri ve gazetecilerle uzun süre sohbet ederek talepleri not aldı. Toplantı, çekilen anı fotoğraflarıyla son buldu.