Bir çocuk okut Bir vurgun yap

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Mart ayında başlattığı Sosyal Destek Projesi (SODES) soruşturmasında hazırlanan iddianamede, aralarında emniyet müdürlerinin de bulunduğu 12 şüpheli hakkında 27'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Haberler 02.06.2015 - 00:25 Son Güncelleme : 02.06.2015 - 00:25

Geçen Eylül ayında bir gazetede yayımlanan Casus Denilen Polislerin Eğitim Seferberliği haberinde bazı emniyet görevlilerinin 2010 yılında Bir çocuk okut bir aile kurtar kampanyası ile 500 çocuğun eğitim masraflarını karşıladıkları belirtildi. Haberi ihbar kabul edip inceleme başlatan savcılık, projenin kaynağının kamu kaynaklarıyla oluşturulan SODES olduğunu belirlerken, proje ihalesinde usulsüzlük tespit edilmesi üzerine soruşturma başlatıldı. 2009 ve 2010 yılında projeyi yapan Diyarbakır Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Halil Dağın da aralarında bulunduğu 12 kişi geçen Mart ayında gözaltına alındı.

Şüpheliler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, savcılık olayla ilgili soruşturmayı tamamladı. Hazırlanan iddianamede, şüpheliler Emniyet Müdürü Halil Dağ ve Ali Gündoğdu, Emniyet Amiri Arzu Özer, polisler Hasan Bozkurt, Mehmet Ali Yaman, Meltem Genç, Atilla Atahan, dershane yöneticileri Ömer Avşarlı, Ali çakmak, Mehmet Ayva, Halil İbrahim İşeri ve SODES proje Koordinatör yardımcısı Mesüt Akgül hakkında İhaleye fesat karıştırma, Edimin ifasına fesat karıştırma ve Resmi belgede sahtecilik suçlarından 27şer yıla kadar hapis cezası istendi.

425 BİN LİRA MEVZUATA AYKIRI ÖDENDİ

İddianamede, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesinin 2009-2010 yıllarında Bir çocuk okut bir aile kurtar isimli bir proje hazırladığını belirten savcı, proje ihalesinin yaklaşık maliyetinin çıkarılmadığını, şartname hazırlanmadığını ve ihale ilanının bulunmadığını kaydetti. Daha uygun teklif verenler olmasına rağmen ihalenin başka bir dershaneye verildiğini ifade eden savcı, bu dershanenin teknik şartnameye uygun olmadığını, bu nedenle ihalede usulsüzlük bulunduğunu belirtti. Proje bütçesinin, 2010 yılında Başbakanlık Devlet Planlama Teşkilatınca yürütülen SODES programı kapsamında 500 bin lira olarak onaylandığını belirten savcı ihaleye ilişkin bilirkişi raporuna da vurgu yaptı. Raporda 500 çocuğun SBS sınavı için dershaneye gönderilmesini içeren proje kapsamında 16 Kasım 2009 tarihinde Kardelen Pratik SBS Dershanesinin 425 bin liralık fiyat teklifinin kabul edildiği kaydedildi. Raporda ihale dokümanı hazırlama, maliyet hesaplama, ilan verme işlemleri yapılmadan, ihaleye çıkılmadan 425 bin liralık işin mevzuata aykırı sonuçlandırıldığı ve firmaya ödeme yapıldığı vurgulandı.

DERSHANEYE FAZLADAN ÖDEME YAPILDI

Dershane eğitimi verildiği söylenen 143 öğrencinin ifadesini alan savcı, dershanenin devamsızlık listesi ile öğrencilerin ifadesinde geçen tarihlerin uyuşmadığını kaydetti. Öğrencilerin daha erken tarihte eğitimi bırakmasına rağmen kayıtlarının silinmediği vurgulanan iddianamede, dershaneye fazla ödeme yapıldığı belirtildi. Devamsızlık yapan öğrencilerin ücreti düşüldükten sonra dershaneye 409 bin lira ödeme yapıldığını belirten savcı, sözleşmede öğrencilere 9 ay eğitim verileceği yazılmasına rağmen eğitimin 7 ay sürdüğünü kaydetti. İddianamede, ihalenin verildiği dershane ile Diyarbakırda bulunan diğer 11 dershane arasında en az 66 bin, en fazla 201 bin lira fiyat farkı olduğu ifade edildi. Savcı, eğitim hizmeti alınan ve 2009 yılı Aralık ayında öğretime başladığı söylenen dershanenin hiç bir öğretmenin çalışma izninin bulunmadığını kaydetti.

OLMAYAN DERSHANE BAŞARILI

İddianamede, 16 Kasım 2009 tarihinde projeyi yürüten Halil Dağ, Ali Gündoğdu, Arzu Özer, Hasan Bozkurt ve Mehmet Ali Yaman isimli polislerin hizmet alımı tutanağı imzaladıkları kaydedildi. Tutanakta, kapasitesinin yüksek olması, teklifinin uygun olması, 500 öğrenciye eğitim verecek düzeyde olması ve geçen yılki başarıları nedeniyle Pratik SBS isimli dershanenin uygun görüldüğü belirtildi. Tutanakta dershanenin geçen yılki başarı oranından bahsedildiğini vurgulayan Savcı, Tutanak tarihinde Pratik SBS isimli dershanenin eğitim faaliyetine başlamadığı, dershanenin komisyon kararından 40 gün sonra faaliyete başladığı tespit edilmiştirdedi. İddianamede gerekli şartlar yerine getirilmeden ihalenin Pratik SBS dershanesine verildiği ve 500 öğrenciye 9 ay kurs verilmesi karşılığında 425 bin liraya anlaşılmasına rağmen 7 ay eğitim verildiği kaydedildi.

HİZMETİ SATAN VE ALAN AYNI KİŞİ

Dershanenin sözleşmede taahhüt ettiği 10 seminer ve sosyal aktiviteyi yapmadığını kaydeden savcı, 500 öğrencinin dershane ücreti olarak 409 bin liranın Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü hesabından dershane yetkilisinin hesabına aktarıldığını belirtti. Aynı hesaba Diyarbakır Gelişim Eğitim Gönüllüleri Derneğinden açıklaması olmayan 33 bin lira aktarıldığıne belirten savcı, Kardelen Pratik SBS dershanesinin yetkilisi Mehmet Ayvanın açıklaması olmayan parayı transfer eden derneğin de yetkilisi olduğunu vurguladı. İddianamede devamsızlık nedeniyle kaydı silindiği belirtilen bazı öğrencilerin dershaneye hiç gitmedikleri, sürekli derslere girdiği gösterilen öğrencilerin bir bölümünün eğitimi yarıda kestikleri ifade edildi. Savcı, dershaneye gitmeyen öğrencilerin bir kısmı için eğitime tam devam ettiği şeklinde kayıt tutulduğu ve bu şekilde haksız para alındığını belirtti.

EĞİTİM PROJELERİNİN PARASI GÜLEN CEMAATİNE AKTARILDI

Diyarbakırda bir dershanenin müdürü olan Vedat Buluttekinin mağdur olarak alınan ifadesi de iddianamede yer aldı. Proje tarihinde polislerin kendisinden 500 öğrenci için teklif aldığını belirten Buluttekin, şöyle dedi:

En uygun teklifi verdim. İhale yapılmadan teklifler açık şekilde alındı. Projenin haksız bir şekilde verildiğini öğrenince şikayet ettik. Görüştüğümüz yetkilinin hizmet alımı yapılan Pratik SBS isimli dershanenin ortağı olduğu ortaya çıktı. Sonra hizmet alan ve verenin aynı kişi olduğunu öğrendik. Pratik SBS dershanesi 2009 yılında SODES projelerini almak için kurulan ve çeşitli cemaat gruplarından destek alan bir dershane. Burası bir tezgah dershanesidir. SODES projeleri ihalesiz, doğrudan temin yöntemi ile bu dershaneye verildi. Proje gelirlerini alan kişi hem dershane kurucu müdürü, hem Valilik Proje Koordinatör yardımcılığı görevini yürütüyor. Devlet kaynakları usulsüz bir şekilde bu dershaneye para kazandırmak amacıyla peşkeş çekildi. Yasal kontenjanı 300 olan dershanede bin öğrenciye eğitim verilmiş gibi gösterildi. Eğitim projeleri Gülen cemaatine mensup dershanelere peşkeş çekildi. Devletin parası bu şekilde cemaate aktarıldı.

Projenin yapıldığı yıl Diyarbakırda 15 dershane faaliyet gösterirken, 6 dershaneden fiyat teklifi alındığını belirten savcı, dershaneye fazla ödeme yapıldığını vurguladı. Dershanenin 2009 yılı Aralık ayında faaliyete başladığını ancak proje dosyasında Kasım ayında eğitim verilmiş gibi gösterildiğini belirten savcı, İhale komisyonu üyesi ve dershane ortakları olan şüpheliler özel eğitim ruhsatı dahi olmayan dershaneye işin verilmesini sağlamışlardır dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır