Bismil’deki bostanda dayanışmanın ağları örülüyor

Büyükşehir Belediyesinin, Bismil'de yoksul köylülere tarım yapmaları amacıyla tahsis ettiği 35 dönümlük arazide oluşturan bostanın ürünleri toplanmaya devam ediyor. Ürünler, Jiyan Semt Pazarı’nda ve Fidanlık Yaşam Alanı’nda yemek yapan firmalara satılırken, bostanda çalışan aileler, memnuniyetlerini dile getirerek, “Hepimiz el ele verip çalışıyoruz. Emeğin, alınterinin, dayanışmanın olduğu yerde kazançta oluyor.” dedi.

Haberler 14.08.2015 - 08:18 Son Güncelleme : 14.08.2015 - 08:18

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Bismil ilçesine bağlı Ambar Mahallesinde belediyeye ait 229 dönümlük tarım arazisinin 35 dönümünü, topraksız tarım işçilerine tarım yapmaları amacıyla tahsis etmesinin ardından başlayan çalışmalar devam ediyor.

İnsanların doğdukları yerde doymalarını sağlamak, mevsimlik tarım işçi göçünü önlemek ve dayanışmacı ekonomi modelinin ilk adımını atmak amacıyla uygulanmaya başlanan proje kapsamında toprağın tahsis edildiği 4 aile, imece usulü bostanla uğraşıyor. Bostanda, domates, patlıcan, biber, salatalık, kavun ve karpuz yetiştiren aileler, ürünlerini kadınların üretimlerinin değerlendirildiği pazar olarak bilinen Jiyan Semt Pazarı ve zidler için oluşturulan Fidanlık Yaşam Alanında günlük yemek çıkaran firmalara satışa sunuyor. Bostandan elde edilen gelir ise tarlada çalışan aileler arasında eşit bir şekilde paylaşılıyor.

AİLELER MEMNUN

Büyükşehir Belediyesi tarafından tarım yapılması şartıyla tahsis edilen arazide oluşturulan bostandaki çalışmalarda dayanışma öne çıkıyor. Daha önce başka şehirlerde tarım işçiliği yapan aileler, belediyenin kendilerine sunduğu imkandan oldukça memnun.

Araziyi işletenlerden biri de 19 yıl boyunca çobanlık yapan 5 çocuk sahibi Mehmet Mehdi Ayaz. çobanlığı sadece Bismilde değil Türkiyenin çeşitli il ve ilçelerinde yaptığını, daha sonra sağlık sorunları nedeniyle çalışamaz duruma geldiğini kaydeden Ayaz, Ailece Bismilde kalıyoruz, herhangi bir tarım arazimiz bulunmuyor. Belediyeden yetkililer geldi, bizlerle görüştüler ve belediyeye ait 35 dönüm tarım arazisinde çalışmayı teklif ettiler. dedi.

BELEDİYE TEKNİK DESTEK VERİYOR

Tarım arazisine ekilecek tohumların belediye tarafından verildiğini ifade eden Ayaz, ayrıca belediyenin toprak ve ürünle ilgili yaşanan sorunlarda da teknik destekte bulunduğunu belirtti.

Ayaz, Örneğin ürünler bozuk çıktığında hemen gelip müdahalede bulundular ve ilaçlama yapıp sorunu ortadan kaldırdılar. Bizler sadece tarım arazilerini çapalayarak işledik. Toprakları kendi toprağımızmış gibi sahiplendik ve alınterimizi dökerek bu devreye kadar getirdik. Belediyeye ait tarım arazisine çeşitli sebze, kavun ve karpuz ektik. Ürünler çıkmaya başladı. Şimdi artık ürünleri toplayıp satıyoruz. Ben kendi adıma bu durumdan oldukça memnunum. diye konuştu.

Emeğin, alınterinin ve dayanışmanın olduğu yerde kazanç olur

Daha önce sadece evinin bulunduğu alanda küçük bostanlar kurduğunu, ancak ilk defa böyle büyük bir arazi üzerinde çalışmaya başladığını dile getiren Ayaz, sebze ve meyvecilikteki üretim işini belediyenin sayesinde ve teknik elemanların desteğiyle öğrendiğinin altını çizdi. Ayaz, tarım alanında bu yıl kazandığı tecrübeyi gelecek yıllara da taşıyacağını kaydetti. Bu işten para kazanılacağına daha önce inancının olmadığını hatırlatan Ayaz, bunun böyle olmadığını gördüğünü vurguladı.

Emeğin ve dayanışmanın olduğu yerde kazancın da olacağına dikkat çeken Ayaz, dört ailenin alınterlerini toprağa döktükten sonra kazanmaya başladıklarını söyledi.

Yıllarca farklı yerlerde tarım işçiliği yaptım, artık gitmeme kararı aldık

Bostanda çalışan Hamdiye Ayaz ise, tarım alanında üretim yapmak için herhangi bir arazilerinin bulunmadığını belirterek, Belediyeden gelen arkadaşların teklifini kabul ettik ve çalışmaya başladık. Ürünler bize yetiyor, kalanı da satıyoruz. diye konuştu.

Daha önce ailenin geçimini sağlamak için tarım işlerinde çalıştığını ifade eden Ayaz, sözlerini şöyle sürdürdü: Ben ve ailem sadece bir yıl fındık toplamaya gittik. Fındık toplama hem çalışma koşulları hem de barınma açısından oldukça zordu. Bir süre önce tarım işçiliğine ailece gitmemeye karar verdik. Bu kararın ardından kent içi ve çevresinde tarım işlerinde çalışmaya başladık. Bizimle şu an birlikte çalışan arkadaşlarımız da yıllarca farklı yerlerde tarımda çalıştı. dedi.

HER ŞEYİ BİRLİKTE ORTAKLAŞARAK YAPIYORUZ

İlk defa belediyenin sunduğu imknlarla kendi ektikleri topraklarda çalışmaya başladıklarını kaydeden Ayaz, Buraya gelip çalışmaya başladığımda ruhen rahatlıyorum. Ayrıca burası oldukça güzel görünüyor. Kısaca bu işten dolayı oldukça memnunuz. Kim bu işi başlattıysa Allah ondan razı olsun ve bizlere büyük iyilikleri dokundu. Şu an 4 aile buradan ekmeğini çıkarıyor. Hepimiz el ele verip çalışıyoruz. Bir dayanışmanın içindeyiz. Bence bu dayanışma ve ortaklıkta oldukça güzel bir şeydir. şeklinde konuştu.

Tarım arazisine, domates, patlıcan, salatalık, biber, kavun ve karpuz ektiklerini söyleyen Ayaz, Belirli bir aşamaya kadar toprakları dört aile hep birlikte sürdük ve çapaladık. Topraklar ürün vermeye başladığı andan itibaren ürün toplamaya başladık. dedi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır