Bodrumlarda Mahsur kaldılar!

Şiddet ve terörün yarattığı tahribatla harebeye dönen Sur'daki 6 mahallede çembere alınan PKK'lılara yönelik operasyonlar devam ederken, bir çok sivilin de evlerin bodrum katlarına sığındıkları iddia edildi.

Haberler 23.02.2016 - 10:18 Son Güncelleme : 23.02.2016 - 10:18

Hendek ve barikat terörüyle Diyarbakırın tarihi Sur ilçesini yaşanılmaz hale getiren, 2 Aralık 2015 tarihinden buyana buradaki örgüt üyelerine yönelik başlatılan operasyon devam ederken, soğaka çıkma yasağı ise 84üncü gününe girdi. İlçede silah ve patlama sesleri şiddetli bir şekilde sürerken, tahliye edilmeyen bir çok çocuk ve kadının çatışmalar yüzünden evlerin bodrum katlarına sığındıkları ortaya çıktı.

BODRUMA SIĞINANLAR

HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp Surda evlerin bodrumuna sığınanlarla telefon görüşmesi yaptı. Yaptığı görüşmelerin kaydını düzenlediği basın toplantısında, basınla paylaşan Yiğitalp, 200e yakın insanın orda olduğuna dair net bilgiye ulaştık derken, ailelerin akıbetinin Cizredekilere benzemesinden endişeli olduklarını iddia etti. Ses kaydında konuşan Seniha Sürer, Burada evlerin hepsi yıkılmış, binalar yıkılmış, kalacak hiçbir yer kalmamış, biz bir bodrumdayız. Burada çocuklar var, bebekler var, yaralılar var. çocuk bezi ile kanlarını durduruyoruz. Enkaz altında da var dedi.

İSİMLERİNİ TEK TEK VERDİ

Diyarbakırın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı 84 gündür devam ediyor. Silah ve patlama seslerinin geldiği ve sık sık görüşmelerin kesildiği telefon görüşmelerinde Seniha Sürer, beraberindekilerin isimlerini ve yaşlarını verdi: Şimdi 15 kadın var, yaralı var, çok kadın yaralıdır, kadınlar erkeklerden daha çok. Bizim yanımızda olan şu anda 7 çocuk var. Bir dakika, vereyim mi isimlerini?

Elif Su Aslan 4 aylık, Özgür Aslan 3 yaşında, Muaz Aslan 4 yaşında, Rojda Aslan 7 yaşında, Gülistan Aslan 11 yaşında, Beritan Tosun 2 yaşında, Şerif Tosun 10 yaşında. Bunlar burada olan çocuklardır. Farklı yerlerde de çocuklar var, ama soyisimlerini bilmiyorum. Onların isimleri, biri Veli 9-10 yaşlarındadır, biri Ruken 4-5 yaşlarındadır, biri Berfin o da 4-5 yaşlarındadır ama onlar bizden uzaktadırlar, bir arka mahallededirler. Onlardan bir haberimizde yoktur.

EVLERİN HEPSİ YIKILMIŞ

Burada toplam 30-35 kişi var. çoğunluk kadındır. Bize yaptıkları daha hiçbir yerde olmamıştır. Burada evler hepsi yıkılmış, binalar yıkılmış, kalacak hiçbir yer kalmamış, biz bir bodrumdayız.

Tamam, burada çocuklar var, bebekler var, vallahi yaralılar var. Biz o yaralılara çocuk bezi ile kanlarını durduruyoruz. Tamam, yani bize yaptıkları daha hiçbir yerde olmamış. Başka yerlerde de var, enkaz altında da var.

Birbirimizi görmüyoruz, tamam biz başımızı kaldığımız yerden çıkartamıyoruz. Günde en az vallahi 20 havan topu geliyor bize, yani hiç kimsenin kimseden haberi yok. Yani perişan bir haldeyiz. Siz niye bir şey yapmıyorsunuz? Niye bir yere başvurmuyorsunuz? Böyle adalet mi olur? Böyle devlet mi olur?.

YARALARIN SARILMASI

Öte yandan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB), Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesinin oluşturduğu ortak Kriz Masası, 21 gündür devam ettiği çalışmalar kapsamında hasar tespit edilen 403 ev ve işyeri onarıldı.

Bugüne kadar muhtaç durumdaki aileler için Bin gıda kolisi dağıtılırken, 825 adet battaniye ve 564 sünger dağıtıldı. Bu yardımlarla birlikre ailelere 100 dolayında soba yardımı yapıldı. Kuşatma ve saldırılardan en çok etkilenen çocuklar için ise bin 500 adet mama ve çocuk bezi dağıtıldı.

KRİZ MASASI ARACILIĞIYLA

Kriz Masasının evlerinde göç etmek zorunda kalan ailelere dair çıkardığı verilere göre, Surun yasaklı mahallerin diğer mahallerine 2 bin 89 aile göç etti. Suriçiden kentin diğer merkez ilçeleri olan Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir ilçelerine ise 2 bin 739 ailenin göç ettiği tespit edildi.

Ana Sayfaya Git