Ilsu Baraj göl alannda kalacak Mardinin bilinen en eski yerleimi olan Dargeçit lçesindeki Boncuklu Tarla yerleiminde Mardin Müze Müdürlüü tarafndan arkeolojik kaz çalmalarna hafta içerisinde baland. Günümüzden 10 bin yl önceki Kuzey Mezopotamyada yaayanlarn kültürler, sosyal yaamlar ve ölü gömme geleneklerine ilikin önemli bilgi ve verilere ulald. Seramiksiz Neolitik Dönemi yanstan M.Ö. 10 bin - 7 bin yllar arasndaki dönemde temelleri moloz talarla örülmü duvar ve sertletirilmi kil tabanlar olan konutlar aça çkarld. Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoan, Neolitik çan insanlk tarihinde, Anadoluda birkaç noktada saptanan besin üretimi yannda ilk yerleik toplumlarn kurulmas ile balayan dönemi yansttn söyledi.
YENDEN DOU NANCI LE GÖMÜ
Belirli bir düzene göre ina edilen yap, ta ya da kemik alet ve silahlar, süs eyalar ile ilk yerleik köy örneklerini yanstan Mardindeki Boncuklu Tarla Neolitik yerleim yerinde ölülerin ev tabanlarnn altna, dizleri karn bölgesine çekik ana rahmindeki biçimde yeniden dou inanc ile gömüldüü belirlendi. Bunun yan sra mezarlarn içerisinde çok sayda boncuktan oluan tak ve yontma ta aletler bulundu. Mardin Müze Müdürü, Nihat Erdoan öyle dedi:
Bu dönemde bu yana insanlar inanç, bereket, büyü, totem, muska ve uur getirmesi için taklar süslenme ihtiyac için binlerce yldr kullanyor. Renkli talar, hayvanlarn di, boynuz, kemik ve trnak ksmlar ile deniz kabuklar gibi doal malzemeler, sürtme ve kazma yolu ile ekillendirilirken, delinip dizilerek tak haline getirilmi. Kimi zaman kötülükten hastalklardan koruyucu gücüne inanlan, kimi zaman ans uur getirmesi için kullanlan taklardan Boncuklu tarlada aça çkarlan üçgen formlu kolye uçlar günümüzde hala kullanlan muskalarn formlarnn ve kullanl amacnn 10 bin yldr deimediini gösteriyor.
Bölgedeki Boncuklu Tarla yerleim yerinde binlerce tak için üretilen boncuun yan sra çok sayda obsidiyen (cams dokuda ve koyu renkli bir kayaç türü) ve çakmakta dilgi(arkeolojik bulgu), çekirdek ve yongalardan oluan üretim artklar, yontma ta aletlerin yerleim yerinde üretildiine tanklk etmektedir. Bunlar arasnda ok uçlar, kesici aletler, delgiler ve mikrolitler bulunmakta.
Mardin Müze müdürü, Neolotik süreçte günümüz uygarlklarnn temelinin atldn, sosyo ekonomik yaplanmann olutuunu, hakim toplumsal snflar olumaya baladn, insan yaamnda büyük ve köklü deiiklikler meydana geldiini ekledi.
Daha önce Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Corafya Fakültesi ekibinin çalma yapt bölgede kaz çalmalar Ekim sonuna kadar devam edecek. Kaz çalmalarnda aça çkarlan eserler Mardin Müzesinde sergileniyor.