Çiftçi "sahte ilaç" kıskacında

Diyarbakır'da girdi maliyetinin yüksekliği ve kuraklıkla boğuşan çiftçileri bu seferde sahte ilaç vurdu. Bölge çiftçisi yabani otları bertaraf etmek için kullanılan ilaçların sahte olmasından ötürü zarara uğradıklarını belirterek, yetkililerden duruma çare bulmalarını istedi.

Haberler 16.05.2022 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güneydou Anadolu Bölgesinde son yllardaki müzmin kuraklkla birlikte, pandemi sonras tüm dünyada artan girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düündürmeye devam ediyor. Tarmda zor günler geçiren bölge çitçisi, bu seferde tarlasnda kulland ilacn sahte olmasndan ötürü büsbütün zarar ediyor.

DENETM YETERSZ OLUNCA, çFTç ZARAR EDYOR

Tarm ve Orman Bakanlnn denetimlerde yetersiz kalmas sonucu ilaç firmalarnn piyasaya etkisi düük veya sahte ürünler sürmesi, çiftçinin belini krd. Diyarbakrda bu yl birçok çiftçi yabani otlarn bertaraf edilmesinde kullandklar ilacn etkisiz ve sahte olduunu ileri sürerek, bakanlk yetkililerini zararn önüne geçilmesi için harekete geçmeye çard.

PARAMIZIN ADE EDLMESN STYORUZ

Diyarbakrn Yeniehir ilçesine bal krsal mahallelerde yaamn sürdüren çiftçilerden Ali Ylmaz, yapt açklamada, Buradan devletimizin yetkililerine seslenmek istiyorum. Bu kadar bu ilaca para veriyoruz. Ancak görüyorsunuz budayn, yulafn ve arpann hali ortada. Kullandmz bu ilaçlar bu yabani otlar öldürmüyor. Bunun aratrlmasn istiyoruz ve neden öldürmediini örenmek istiyoruz. Zararmzn tazmin edilmesini, paramzn iade edilmesini istiyoruz dedi.

çFTç HAHO DYOR

çiftçiler olarak zor günler geçirdiklerini aktaran bir dier çiftçi Erdinç Karakoç da, uzun yllardr yapt bu kutsal meslein artk yaplamaz duruma geldiini ve çiftçilerin artk feryat ettiini dile getirdi. laç firmalarnn denetlenmesini ve zararlarnn giderilmesini isteyen Karakoç, öyle konutu;

Yllardr çiftçilik yapmaktaym. bu seneki kadar zor duruma dümedim. gübrenin tonu 11 milyar olmu. tarmda kullanlan ilaç desen ate pahas olmu. üsteki tarlada kullandmz bu ilaçlar hiç fayda vermiyor. Bu ilaç firmalar denetlenmiyor mu? Devletimizin bu ie bir çare bulmasn istiyoruz. Bizde ne yapacamz bilmiyoruz. Onca emek boa gidiyor. Kullandmz ilaçlardan fayda görmüyoruz. çiftçi zaten batm durumda bide bu budaylarmzn haline bakn. Ne yapacamz bizde bilmiyoruz. Bizde anlurfadaki day gibi çiftçiler olara haho diyoruz.

LAçLAR YABAN OTLARI ÖLDÜRMED

Mehmet Budayc isimli çiftçi ise 20 senedir tarlalarmda ilaç kullanyorum. Bu sene çok berbat, fayda görmedik. Kullandmz ilaçlar yabani otlar öldürmedi eklinde konutu

Ana Sayfaya Git