Mazlum-Der Diyarbakır Şubesi, PKKnin çocuk Savaşçılarına ilişkin bir rapor yayınladı. Rapor şöyle: Derneğimiz tarafından daha önce yapılan ilgili açıklamalarda belirtildiği üzere PKKnin silahlı kanadı HPG, Birleşmiş Milletlerin (BM) çalışmalarını desteklediği, Cenevre çağrısı adlı sivil toplum kuruluşuyla, 2013 yılında çocukların Silahlı çatışmaların Etkilerinden Korunmasına Dair Taahhütnameyi imzalayarak bir takım yükümlülükler altına girmiştir. HPG imzalanan bu taahhütnameye koyduğu şerh gereği savaşçı olmayanlar kategorisi oluşturarak 16-18 yaş arasındaki çocukların sadece bu kategoriye katılmalarını kabul etmiş ancak 16 yaşından küçük çocukların katılımını hiçbir şekilde kabul etmeyeceğini taahhüt etmiştir.
CENEVRE SÖZLEŞMESİNE GÖRE
Ancak Cenevre Cumhuriyet ve Kanton Hükümeti tarafından himaye edilen bu taahhütnamenin zaman zaman ihlal edildiği de tarafımızca gözlemlenmiştir. HPGnin, bahsettiğimiz taahhüdüne rağmen kurumumuza son bir yıl içinde birçok ailenin, başvuruda bulunarak çocuklarının 16 yaşın altında olduğu halde dağ kadrosuna katıldığını beyan etmelerinden yola çıkarak gerekli duyarlılığı gösterdikleri noktasında kaygılar yaşadığımızı belirtmek isteriz.
9 Mayıs 2015 tarihinde ailelerinin resm başvurusu üzerine geri gönderilmeleri çağrısında bulunduğumuz J. M. Ve S. ç. isimli çocuklarla ilgili müsbet bir gelişme yaşanmamış, o tarihten bu yana elimize 6 yeni resmi başvuru daha ulaşmıştır.
SON BİR AY İçERİSİNDE 8 AİLE
Son bir ay içinde 8 ailenin resm başvurusu ve çocuk katılımlarının olduğu yönündeki başka duyumlarımız ilgili ve sorumlulara bir çağrı yapma ihtiyacını yeniden ortaya çıkarmıştır. Jiyan M. ve Suat ç. isimli çocuklarla ilgili yaptığımız çağrıdan bu yana derneğimize ulaşan son bilgilere göre; 1999 doğumlu M. C. Diyarbekirden, 2000 doğumlu C. E. Diyarbekirden, 2000 doğumlu A. A. Adana Seyhandan, 2001 doğumlu R. E. Diyarbekirden, 2001 doğumlu kız çocuğu Z. K. Diyarbekirden, 2001 doğumlu Z. G. Muş Bulanıka bağlı Gülyurdu köyünden PKKye katılmışlardır.
Biz MAZLUMDER olarak; HPG/PKKnin imzalamış olduğu 5 Ekim 2013 tarihli çocukların Silahlı çatışmaların Korunmasına Dair Taahhütname (Cenevre çağrısı) bünyesinde 18 yaş altındaki çocukların çatışmalarda yer almasını engellemek ve onları çatışmaların etkilerinden korumak ayrıca savaş alanlarından uzak tutulmaları gerektiği yönündeki yükümlülüğü yerine getirmesi çağrımızı yineliyoruz.
HPGnin 16-18 yaş arası gençler için yeni bir savaşçı olmayanlar kategorisi oluşturacak şeklinde koyduğu şerhi de kaldırarak 18 yaşın altındaki katılımları kabul etmemesini, bu katılımları kabul etmeyeceğini duyurmasını ve bu kapsama giren çocukların geri gönderilmesi için gerekli olan süreci ivedilikle işletmesini talep ediyoruz.
SAVAŞCI çOCUKLAR BIRAKILSIN
İç güvenlik yasası, çocuğa karşı şiddet ve cinayet suçu işlemiş kolluk güçlerinin çoğunlukla cezasızlıkla ödüllendirilmesi, çocuk cezaevlerinin ıslah edicilikten uzak yapısı ve cezaevlerinde maruz kalınan kötü muamele, çocukların örgüte katılmayı tercih etmelerinde önemli etkenlerdir. MAZLUMDER olarak Devlet ve Hükümete, çocukların güvenli ve huzurlu bir yaşam ümidini yitirerek, çareyi silahlı mücadelede bulduğu ortamın sebebi olan güvenlikçi politikalarını gözden geçirmesi ve insanleştirmesi çağrımızı da yineliyoruz. PKKye katılmış ve geri gönderilecek çocukların güvenli bir şekilde geri gelebilmeleri, geri geldiklerinde hukuki sorunlarla karşılaşmamaları ve bu çocuklara yönelik destek programlarının uygulanması ile ilgili gelişmelerin hayata geçirilmesini talep ediyoruz.
Ayrıca başta Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin çocuklar ve Silahlı çatışmalardan Sorumlu Özel Temsilcisi Leila Zerrougui olmak üzere çatışmalı bölgelerde çocuk savaşçı sorunu ile yakından ilgilenen ve bu konuda yardımcı olabilecek Unicef, Human Rights Watch (HRW) ve Uluslar arası Af Örgütü (Amnesty) gibi uluslar arası kuruluşların soruna müdahil olmasını ve hükümetle birlikte bir program çerçevesinde çocuk savaşçı sorununu halletmek konusunda bir çalışma içerisine girmelerini umuyor, MAZLUMDER olarak böyle bir çalışmanın etkin bileşenlerinden biri olmayı taahhüt ediyoruz.