Daha 6 ay olmadı!

Diyarbakır-Ergani karayolunun yapımı, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Müteahhitleri için "vurgun" alanına döndü. Daha yapımı tamamlanmayan üzerinden 6 ay bile geçmeyen, yol ikinci kez milyonlarca lira harcanarak asfaltlanmaya başlandı.

Haberler 05.05.2016 - 08:49 Son Güncelleme : 05.05.2016 - 08:49

Diyarbakır-Ergani karayolunun yapımı, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü ve Müteahhitleri için vurgun alanına döndü. Daha yapımı tamamlanmayan üzerinden 6 ay bile geçmeyen, yol ikinci kez milyonlarca lira harcanarak asfaltlanmaya başlandı.

SKANDAL ZİNCİRİ

Seyrantepe semtinden, Devegeçidi güzergahına kadar, iki yıldan buyana Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından, milyonlarca liralık harcamayla müteahhitlere yaptırılan duble yol ve yenileme çalışmaları, skandala dönüştü. Dolgu ve asfaltlama çalışmalarının, malzeme eksikliği ve kontrol yetersizliği yüzünden yolun standart dışı yapılması nedeniyle kullanılamaz hale gelen yol, Karayolları tarafından üzerinden 6 ay geçmeden, ikinci bir kez asfaltlamaya başlaması, devletin milyonlarca lirasının nasıl, müteahhitlere peşkeş çektiğini ortaya koydu.

6 AY BİTMEDEN

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, yolsuzluk ve usulsüzlükleri içeren skandallara karşı sessizliğini korurken, yol güzerghı üzerindeki işletmeler ve sanayi sektörü yetkilileri, yolların sıkça güzergh değiştirilmesi, köstebek haline gelen ve çökmelerin yaşaması nedeniyle büyük mağduriyetler yaşadıklarını ifade ederken, yetkilileri de göreve çağırdı. Karayollarını. Müteahhitleri denetleyen, kontrol eden yok mu? Bu yol daha bir iki ay önce, asfaltlandı. Sözde sıcak asfalt döküldü. Daha ilk gün diyorduk bu yol böyle yapılmaz diye. Kimseyi inandıramadık, şimdi bir iki ay sonra yeniden asfaltlama, yama yapılıyor? Eski tas eski hamam. diye tepki gösterdi.

HEYELAN HAYALİ

Öte yandan, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün, Organize Sanayi Bölgesinden Devegeçidi köprüsüne uzanan güzerghta, heyelan olabilir iddiasıyla, kime ve hangi müteahhide verdiği meçhul olan, betonlama çalışmasında, birilerine menfaat temin etmeye yönelik olduğu bildirildi. 60 yıldan buyana kullanılan yolun Diyarbakırdan Erganiye giderken sağ şeridinde yer alan bölgede yaşanan heyelan alanın güvenlik altına alınması gerekirken, sol tarafında betonarmenin yapılması, karayolları çok bonkör sorusunu gündeme getirdi.

Yolsuzluk ve usulsüzlükler içeren skandallarla sıkça gündeme gelen Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, bitimi yılan hikyesine dönen Diyarbakır-Ergani karayolu birileri için, vurgun alanına döndü. Altı ayda bir milyonlarca lira harcanarak sözde asfaltlanan karayolu, geçtiğimiz haftadan itibaren yeniden onarım ve asfaltlama adı altında bakıma alınması devletin milyonları kime peşkeş çektirilmek isteniliyor sorusunu gündeme getirdi. Altı ayda bir asfaltlamamı olur dedirten Karayollarındaki bu zafiyete dur derilmesi istenildi.

KARAYOLLARININ SKANDAL ZİNCİRİ

Diyarbakır Sözün sıkça gündeme getirdiği, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğündeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin güzerghı haline gelen, Diyarbakır-Ergani karayolu, yeniden skandal bir bakım ve asfaltlama çalışmasıyla gündeme geldi. Seyrantepe semtinden, Devegeçidi güzergahına kadar uzanan bölgede iki yıldan buyana Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü tarafından, müteahhitlere milyonlarca lira ödeyerek yaptırdığı duble yol ve orta refüj çalışmaları yaz-boz tahtasına döndü.

Kısa süre önce bitti denilerek trafiğe açılan, ancak dolgu ve asfaltlama çalışmalarındaki malzeme eksikliği ile kontrol yetersizliği yüzünden ilk andan itibaren bozuk, engebeli ve köstebek yuvasını andıran yolla ilgili yapılan tüm şikayetleri göz ardı eden, Diyarbakır Sözün karayollarının skandalı diye kamuoyuna yansıttığı vurguna dair haberlerin üzerinden, altı ay geçmeden, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz haftadan itibaren, yeniden aynı bölgede bakım ve asfaltlama çalışması başlattı.

ALTI AYDA BİR ASFALTLAMA YAPILIYOR

Dulun, Yetimin, öksüzün, fakirin hakkının bulunduğu devletin bütçesinden milyonlarca lira keyfi ve birilerine menfaat temin etmek için, heba eden Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü üaltı ayda bir aynı güzerghta, yol yapım ve asfaltlama yapılmasına ilişkin skandala sessiz kalmayı tercih ederken, yolu yapan firmanın bir önceki firma olması da dikkat çekiyor. Karayollarının bu uygulaması akıllara Devletin milyonları kime peşkeş çekiliyor sorusunu gündeme getirirken, yol güzerghındaki sanayi ve ticaret merkezleri de isyan etti.

DEVLETİN MİLYONLARI HEBA EDİLİYOR

Yolun sürekli trafiğe kapatılması, tek yönlü akış verilmesinin kendilerini mağdur ettiğini ifade eden İşletme sahipleri, şöyle dedi; 1520 kilometrelik yol, bitmek bilmez oldu. İki ayda bir, iş makineleri gelip kazı yapıyor, sözde dolgu yapıyor, asfalt döküp gidiyor. Sonra bakıyoruz yeniden ekipler güzerghı kapatmış, yol akışı yok. Neymiş, dökülen asfaltların yerine yeniden asfaltlama yapıldı. Bu nasıl bir asfaltlamadır, bu nasıl bir yol yapma işidir, dolgudur. Tümüyle fen ve tekniğe aykırı bir kalitesiz imalat yapılıyor. İki ayda bir, bozuluyor-yapılıyor. Türkiyenin neresinde görülmüş bir iş.

Devletin yetkili makamlarının yaşanan skandala karşı neden sessiz kaldığını, yolu kontrol eden, soran yetkili makamların olup olmadığını da soran İşletme sahipleri tepkilerini şöyle dile getirdi;

YETKİLİ VE ETKİLİ MAKAMLAR NERDE

Bu rezalete neden göz yumuluyor. Karayolları milyonlarca lirayı adeta çöpe atıyor. Aslında çöpe atmıyor, birilerinin cebine atıyor, birilerine peşkeş çektiriyor da, lakin harcanan para gördüğünüz gibi çöpe gitmiş oluyor. Batı illerindeki yollara bakın, yapılan yol en az beş yıl, iş görüyor, bozulmuyor. Ama Seyrantepe-Devegeçidi güzerghı, ne hikmetse iki ayda bir yapılıyor. Bunun bir standarttı, bir zaman garantisi yok mu? Karayollarının kontrolleri yok mu? Kimse gelip, yolu önceden kontrol edip, bakmıyor mu? Günlerdir iş yapamaz hale gelmiş vaziyetteyiz. Biz mağduriyetimizden vazgeçtik. Devletin göz göre göre, heba edilen, milyonlarca lirasına üzülüyoruz.

Diyarbakırın Siverek, aylardır tartışma konusu olan, Diyarbakırın yeni Havalimanı yolunun yapımıyla ilgili herhangi bir inisiyatif ortaya koymayan Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün, sürekli bu güzergahla meşgul olması, menfaat teminine yönelik olduğu iddialarını doğrular nitelikte görülürken, Deve Geçidi güzergahındaki heyelan önlemeye yönelik olduğu öne sürülen, beton yapımını da tartışma konusu etti.

DEVE GEçİDİNDEKİ HEYELAN İDDİASI

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğünün, Organize Sanayi Bölgesinden Devegeçidi köprüsüne uzanan güzerghta, heyelan olabilir iddiasıyla, kime ve hangi müteahhide verdiği meçhul olan, betonlama çalışması da, birilerine menfaat temin etmeye yönelik olduğu bildirildi. 60 yıldan buyana kullanılan yolun Diyarbakırdan Erganiye giderken sağ şeridinde yer alan bölgede yaşanan heyelan alanın güvenlik altına alınması gerekirken, sol tarafında betonarmenin yapılması, karayolları çok bonkör sorusunu gündeme getirdi.

YOLUN DİĞER TARAFINDA YAPILMALIYDI

Vatandaşların iddialarına göre yapılan bu betonarme çalışması da birilerine para kazandırmak için yapıldı. Uzun yıllardır bu bölge de yaşadığını söyleyen Mazlum Tunç isimli vatandaş ise, Bugüne kadar hiçbir heyelan olmadı. Yolda herhangi bir çatlama ve kırılma yaşanmadı. Gördüğünüz gibi yoktur da. Burada ve bu yapılan beton çalışması da yanlış bir yerde yapılıyor. Eğer heyelan var deniliyorsa, yolun diğer tarafında yapılması gerekirdi. Ama bu heyelana karşı yapılmış bir betona benzemiyor. Buraları birilerine kolektif para kazandırmak için, hayali heyelan var diye yaptırıyorlar. çünkü burası altı taşlık bir bölgedir. Heyelan olması mümkün değil. Bir de, Fi 32lik nervelli demir kullanılıyor. Betonlama yapılıyor, Bu da sanki, çok yüksek bir heyelan tehlikesi varmış gibi gösteriliyor. diye konuşması dikkat çekti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır