Kürt sözlü edebiyatının temelini oluşturan dengbejler, eserlerini sadece insan sesinin kullanıldığı akapella müzik türü ile yorumladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, dillere destan sevdaların, doğanın, acının, hüznün, çoğu zaman gidenin ardından yakılan ağıdın stran adı verilen türkülerle anlatılması olan dengbejliğin gelecek nesillere aktarılması, gençler tarafından benimsenmesi ve ulusal ile uluslararası platformlarda bu kültüre dikkati çekmek amacıyla çalışma yürüttü.
çalışma kapsamında, Dengbej Evinde ve çevre illerde bu geleneği sürdüren 2si kadın 6 dengbej, türkülerini, enstrüman olmadan sadece insan sesinin kullanıldığı akapella müzik türü ile seslendirdi.
Dengapella adı verilen çalışmada UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surlarındaki burçlarda çekimi yapılan klipler, ulusal ve uluslararası platformlarda paylaşılacak. Projenin farklı bölgelerdeki konserlerle de tanıtılması hedefleniyor.
çok farklı ve güzel bir çalışma oldu
Projede yer alan dengbej Seyithan Koç, AA muhabirine, dengbejlik kültürünü tüm dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi.
Yaklaşık 17 yıldır Dengbej Evinde bu sanatı icra ettiğini, yerli ve yabancı misafirlerin kendilerini ziyaret ettiğini belirten Koç, seslendirdikleri türküleri misafirlerin beğendiğini ifade etti.
Büyükşehir Belediyesinin projesiyle akapella ile dengbejliği bir araya getirdiklerini anlatan Koç, şunları kaydetti:
Dengbejlerin kulakları hassastır ki zaten dengbejler şair insanlardır, müziğe önem verirler. Bunu yaparken hiç zorlanmadık, hemen ayak uydurduk. çok farklı ve güzel bir çalışma oldu. Bundan sonra da bu projeyi genişletmeyi düşünüyoruz. Bu, gençlerin kulağına hoş gelen bir çalışmadır. Dengapella sayesinde gençlerin kulaklarının dengbejliğe yatkın olacağını düşünüyoruz.