Sözbilir burada kırılmayan fayların yeni depremler üretebileceğinin de altını çizdi. Prof. Dr. Mehmet Ali Özdemir ise depremin şiddetinin 7 civarında olduğuna dikkat çekti. Özdemir, Oluşturabileceği hasar ve yıkım da sınırlı. 6 büyüklüğündeki bir depremden sonra artçılar olacaktır dedi.
İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre; Malatyanın Kale ilçesinde saat 10.46da 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 10 kilometre derinliğinde gerçekleşen sarsıntı, Diyarbakır, Elazığ ve birçok ilde hissedildi. Öte yandan depremin Suriyeden de hissedildiği bildirildi.
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalarda bulundu. Depremin meydana geldiği fay hattının 2020 Elazığ ve 6 Şubat depremlerinde kırılmadığı ve burada deprem beklediklerinin altını çizen Sözbilir, bilim insanlarının burada beklediği deprem şiddetinin ise normalde 6.8 olduğunu belirtti.
6.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM BEKLENİYORDU
Sözbilirin açıklamalarından satır başları:2020deki Elazığ depreminin güney ucunda yer alan bir nokta burası. Aynı zamanda 6 Şubat depremlerinin de kuzeyi. Bilim insanlarının şöyle bir görüşü vardı, 6 Şubat depreminin yüzey kırığı ile 2020deki Elazığ depreminin arasında bir parça kalmıştı kırılmayan. Şu an o parça kırıldı. Orada bilim insanları 6.8 büyüklüğünde bir deprem bekliyordu.
Ancak 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bunlar sınır değerler. Can ve mal kaybının başladığı sınır değerler. Ancak hasar gören binalar olabilir.
ARTçI DEPREMLER OLACAK
Şu anda gördüğüm kadarıyla öncü depremler de olmuş. Tabii ki artçı depremler de olacak. 5.0 büyüklüğüne kadar artçı depremler olabilir. Başlangıçta insanlar panikle dışarı çıkmışlardır. Ancak bundan sonrasında resmi makamların verdiği bilgilere göre hareket edilmesi gerekiyor.
SURİYEDEN DE HİSSEDİLDİ
Türkiyedeki depremlerin hemen hemen hepsi sığ depremler. Yani yerin oldukça altında meydana gelen depremler. O yüzden 100 kilometre yarıçaplı her yerde bu deprem hissedilir. O yüzden Suriyede bile hissedilmesi normal. Kuzeyde de Trabzona kadar hissedilebilir.
Özellikle 6 Şubat depreminden sonra bu kırılan fayları sürekli çalışıyoruz. O faylar üzerinde geziyoruz, tehlikenin boyutunu önceden görmeye çalışıyoruz. En son Malatya fayında bir çalışma yaptık. 6 Şubat depremindeki kırılan fay parçalarının uçlarındaki kısımlarda gerilimin artmasını bekliyoruz. Bunların bir tanesi de burasıydı. Kırılan parça. Bu faylar zamanı geldiğinde deprem üretecektir.
Bu depremden önce Sivasta dün meydana gelen depremler öncü depremler.
DEPREMİN ŞİDDETİ 7 CİVARINDA
Deprem Uzmanı Mehmet Ali Özdemir ise 5,9 büyüklüğündeki depremin hissedilen şiddetinin 7 olduğuna dikkat çekti. Özdemir, açıklamalarına şöyle devam etti:
6 Şubat depreminde hasar gören binalarda sıkıntı olabilir. Bu kapsamda bir tane binanın çöktüğü yönünde bir haber var. Onun dışında çok şükür önemli bir sorun görünmüyor. AFADın vermiş olduğu konuma göre bu deprem Doğu Anadolu Fay Zonuna paralel bir fay üzerinde Elazığ batısında bir fay üzerinde gerçekleşti.
Bu fay hattı üzerinde bir deprem beklentisi çok da beklenmiyordu. Burası aktif fay olarak gösterilmemişti. Ama 96-97-2000 yıllarındaki çalışmamızda buradaki fayın çok genç olduğunu buranın deprem açısından riskli olduğunu görmüştük. Malatyanın tümü deprem açısından hassas bir bölge.
6 ŞUBAT DEPREMİNİN BİR PARçASI...
Bunu 6 Şubat 2023 depremleri sonrası devam eden deprem etkinliğinin bir parçası olarak değerlendirmek gerekir. Büyük deprem sonrası bir fırtına kalıntısı olarak okumak daha doğru. Depremin büyüklüğü orta büyüklükte. Şiddeti 7 civarında. Oluşturabileceği hasar ve yıkım da sınırlı. 6 büyüklüğündeki bir depremden sonra artçılar olacaktır.
Genellikle 6 büyüklüğündeki depremden sonra 5,5 5 4 gibi büyüklükteki depremler olabiliyor. Bu beklenir. Bu nedenle de yarası belirginleşmiş binalardan uzak durmak lazım.
HABER MERKEZİ