Direnişleri 3. Yıla girdi

Diyarbakır annelerinin dağa kaçırılan evlatları için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı binası önünde 3 Eylül 2019'da başlattığı oturma eylemi 3'üncü yılına giriyor.

Haberler 02.09.2021 - 00:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Olunun HDPliler araclyla daa kaçrldn iddia eden anne Hacire Akar, HDP l Bakanl binas önünde 22 Austos 2019da oturma eylemi balatt. Akar, olunu teröre kurban vermemek için balatt kararl mücadele sayesinde 24 Austos 2019da evladna kavutu.

Hacire Akar gibi ayn aclar yaayan annelerden bazlar, bu mücadeleyi örnek alarak 3 Eylül 2019da HDP l Bakanl önünde oturma eylemi balatt. Evlatlarn terörün pençesinden kurtarmak isteyen ve yurdun dört bir yanndan gelen dier ailelerin de eyleme katlmasyla say her geçen gün artarak 234e ulat.

lk günden itibaren evlatlarna kavumak için kararl olan anne ve babalar, HDP il binas önünden ayrlmad. Aileler, yazn scanda, kn souunda eylemlerine ara vermeden devam etti. Kimi aileler il binas önünü bo brakmamak için eleriyle dönüümlü eyleme devam etti.

Aileler, tüm dünyay etkisi altna alan yeni tip koronavirüs salgn döneminde bile gerekli tedbirleri alp eylemlerinden vazgeçmedi. Geçen iki ylda annelerinin kucanda aabeyleri ve ablalar için eylem alannda olan kimi çocuklar, yeni yalarn çadrda geçirdi.

Annelerin eylemiyle 32 aile terörün pençesinden kurtardklar evlatlarna kavumann mutluluunu yaad. Anne ve babalarnn geri dön çarsna kaytsz kalmayp örgütten kaçarak teslim olan çocuklar gören dier aileler, eylemlerinde daha kararl hale geldi. Her kavuma, annelere babalara sevinci ve hüznü birlikte yaatt. Aileler, terör örgütünden kaçp gelen her evlada, bir yandan kendi evlad gelmi gibi sevindi, dier yandan kendi çocuuna sarlmadklar için de gözya döktü.

Annelerin kararl duruu, HDPye kepenk indirtti. Ailelerin aclaryla yüzlemek istemeyen HDPliler, çareyi bir süre kepenklerini kapatmakta buldu. HDP, daha sonra il binasnda yapt faaliyetleri ilçe binalarnda sürdürdü.

Terör örgütü PKK ise aileleri eylemlerinden vazgeçirmek için her yolu denedi. Diyarbakr anneleri, evlerine giderken veya çarda dolarken tehditlere maruz kald.

Ailelerin yllardr sesini bile duyamadklar çocuklarnn örgüte müzahir yayn organlarnda yer alan röportajlarnda, oturma eyleminin sonlandrlmas istendi. Örgütten kaçarak ailesine kavuanlar, bask ve silah zoruyla kendilerine metinler okutulduunu dile getirdi.

Aileler, yaadklar zor sürece ramen eylemlerine kararllkla devam etti.

ANNELERN EYLEM SINIRLARI ATI

Diyarbakr annelerinin, çocuklarn terör örgütüne kaptran bütün annelere yapt çar Türkiyenin dört bir yannda ve Almanyann bakenti Berlinde karlk buldu.

Berlinde yaayan ve terör örgütü PKK yandalarnca kaçrlan Nilüfer Tnin annesi Maide T, 12 Kasm 2019dan beri haber alamad kzn bulmak için 29 ubat 2020de terör örgütüne müzahir bir dernein önünde oturma eylemi balatt.

Anne Maide T, daha sonra Alman yetkililerinin duyarszl nedeniyle Babakanlk binas önünde eylemini sürdürdü.

Ülke içerisinde de yaylan evladm istiyorum çl, zmir, Van, Hakkari, rnak ve Mutan da yükselmeye balad.

KNA çALIMALARI SAYESNDE ÖRGÜTTEN KAçIYORLAR

Güvenlik güçleri, yurt içi ve dnda düzenledikleri baarl operasyonlarla terör örgütüne ar darbe vururken, kaçrlan ya da kandrlarak daa götürülen çocuk ve gençleri kurtarmak için ikna çalmas yürütüyor. Diyarbakrdaki evlat nöbetini gören çocuklar ve gençler, terör örgütü PKKdan kaçyor.

TOPLUMUN TÜM KESMLERNDEN DESTEK

Scak yuvalarndan terör örgütü tarafndan koparlan çocuklarna kavumaktan baka istei olmayan ailelerin sesini tüm Türkiye duydu.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile bakanlar, aileleri eylem yaptklar çadrda ziyaret etti, sonuna kadar ailelerin yannda olduklar mesajn verdi.

Diyarbakr annelerini siyasetçi, sanatç, gazeteci, yazar, sporcu, sivil toplum kuruluu temsilcisi, kanaat önderi, din adam, ehit ailesi, gazi, esnaf, muhtar, öretmen ve gurbetçiler olmak üzere toplumun her kesiminden binlerce kii ziyaret etti.

AVRUPADAN DESTEK

Avrupa Parlamentosu üyesi Tomas Zdechovsky, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Denetim Komisyonu Türkiye e raportörleri Jakob Wienen ve Yoomi Renström, Ukraynann Ankara Büyükelçisi Andrii Sybiha, ngilterenin Ankara Büyükelçisi Dominick John Chilcott ve Hindistann Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyyann da yer ald 9 ülkenin büyükelçisinin bulunduu heyet ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, sviçre ve Avusturyadan gelen gurbetçiler, annelerle görütü.

EYLEM BZM çN UMUT

stanbuldan 2015te 14 yandayken kaçrlarak daa götürülen olu Yakup için eyleme katlan anne Saliha Edizer, AA muhabirine, evlat hasretiyle yüreklerinin yandn söyledi.

Eylem bizim için bir umut. Allah raz olsun Hacire anneden. Hacire anne buraya geldi, herkes ondan destek ald diyen Edizer, çocuklarnn hasretinin dayanlmaz olduunu dile getirdi.

Sadece çocuklarn istediklerini belirten Edizer, Annelerin can yanyor. Yeter artk, versinler çocuklarmz. Kalem tutacaklar yerde silah tutuyor. Silah onlardan büyük. 14 yandaki çocuk ne yapabilir orada? çocuumu onlar için dourmadm. Evladm olmadan zaman geçmiyor. diye konutu.

çOCUKLARINA KAVUUNCAYA KADAR EYLEM SÜRDÜRECEKLER

Vandan 5 yl önce 15 yanda daa kaçrlan olu Baran için eylemi sürdüren anne Solmaz Örünç de çocuunun daa HDP araclyla götürüldüünü iddia etti.

çocuklar olmadan günlerin çok zor geçtiini anlatan Örünç, anneler olarak evlatlarn alncaya kadar eylemi sürdüreceklerini söyledi.

stanbuldan 5 yl önce kandrlarak daa götürülen olu Doan Ali için Karsn Sarkam ilçesinden gelen gözü yal anne Nazime Topta da evlat hasretiyle yanp tututuunu dile getirdi.

Topta, Doan Ali çk gel, seni çok özledim. Ne olur, senin hasretine dayanamyorum. çk, gel devlete teslim ol. Benim günlerim kara geçiyor. Olum kaybolduktan sonra her gün ölüyorum. Yaayan bir ölüyüm. Gözlerim yollarda, seni bekliyorum. PKK götürdü olumu, Allah onlar kahretsin. Benim ahm onlara kalmasn. ifadesini kulland.

Kocaeliden gelerek daa kaçrlan olu Eren Yalçn için evlat nöbetinde yer alan anne Fadime Aksu, 7 yldr haber alamad evlad için eylemini kararllkla sürdürdüünü ve eylemden vazgeçmeyeceini söyledi.

ANNE VE BABALAR OLARAK HçBR ZAMAN YILMADIK

Diyarbakrn Sur ilçesinden 5 yl önce 15 yandayken daa kaçrlan olu Özkan için oturma eylemi yapan baba Süleyman Aydn ise Hacire Akarn yapt eylemin kendileri için balangç olduunu ifade etti.

Eylemlerini kararllkla sürdürdüklerini anlatan Aydn, öyle dedi:

HDP tarafndan zaman zaman çok hakaretlere uradk. Bizi tehdit ettiler, önümüzü kestiler, eylemimizi sonlandrmamz istediler ama anne ve babalar olarak hiçbir zaman ylmadk. HDPden çocuumuzu istiyoruz. Yamur, yaz, k demeden çadr olmadan da eylemimizi sürdürüyoruz. Burada soukta duramyorduk. Zaman zaman hastalandk. Salgna ramen eylemimizi sürdürdük.

ALESNE KAVUAN HER çOCUK ALELER UMUTLANDIRDI

14 yandayken daa kaçrlan olu Tuncay için oturma eylemine katlan evket Bingöl, geçen 2 yln zor olduunu fakat gelen her çocuun kendilerini umutlandrdn anlatt.

HDP iki yldr bize yapmadn brakmad. Bu ailelere o kadar ikence çektirdiler ki o kadar zulüm ettiler ki. Bizi aaladlar, bize hakaret ettiler, bize zafer iareti yaptlar, küfür ettiler. diyen Bingöl, her eye ramen boyun emediklerini aktard.

Bingöl, öyle konutu:

Salgn ve hastalk vard. Yamur, k demeden burada oturduk. Umudumuz çok. Allahtan umudumuzu kesmiyoruz. nallah bu evlatlarmz da gelecek, 3üncü ylda bize kavuacak. çocuklarmz alp buradan gideceiz.

Olu Fatih için oturma eylemi yapan baba Abdullah Demir de 5 yldr evladna hasret kaldn, gelen her çocuun kendileri için umut olduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git