Diyarbakırda ruhsat ve kazı izni için bir müteahhitten 5,5 milyon lira rüşvet istediği için hakkında Rüşvet almak ve icbar suretiyle irtikp suçundan ağır ceza mahkemesine dava açılan eski Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlunun, rüşvet davasından dolayı hakkındaki adli kontrol kararı ve yurtdışına çıkış yasağı nedeniyle kamu görevlilerine tahsisli olan yeşil pasaportu da iptal edildi.
Beyoğlu ile birlikte eşi Dürdane Beyoğlu ve birinci derece yakınlarının da pasaportlarının iptal edildiği öğrenildi. Görev süresi 31 Martta dolduğu için belediye başkanlığı sona eren ve yurtdışına kaçarak delilleri karartma ihtimaline karşı tüm sınır kapıları ile havalimanlarındaki dış hatlar terminalleri de ivedi olarak uyarıldı.
Beyoğlunun devam eden adli kontrol ve yurtdışına çıkış yasağından dolayı yeşil pasaportunun iptal edildiği bilgisi paylaşılarak bu konuda duyarlı olunması istendi. Beyoğlunun avukatları da ağır ceza mahkemesinden adli kontrol kararı ile yurtdışına çıkış yasağının kaldırılmasını talep etti.
KUVVETLİ SUç ŞÜPHESİ
Mahkeme kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren delillerin dosyada yer alması, tanık ifadeleri, tape kayıtları; sanığın işlediği suça öngörülen cezanın alt ve üst sınırı, delillerin henüz toplanmamış olması nedeniyle talebin bu aşamada reddine karar verdi.
MÜFETTİŞ RAPORU ÖNDERİLMİYOR
Diyarbakıra gönderilen mülkiye başmüfettişlerinin Teftiş Kurulu Başkanlığına sunulmak üzere hazırladığı tevdi raporu da 6 ay önce tamamlanmış olmasına rağmen adli yönden de soruşturmaya konu edilmek üzere halen Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmediği öğrenildi.
8 farklı usulsüz işlemler
Müfettişlerin, dinlenen tanık ifadeleri, inceledikleri belediye kayıtlarındaki resmi evraklar ve belgelere göre kamuyu zarara uğratıldığı 8 farklı usulsüz işlemler şu başlıklar altında yer alıyor:
1-54 milyon liraya 80 aracın kiralanması ihalesi: İhalenin verileceği firmanın araç özelliklerine göre rekabeti daraltacak biçimde araçların kriterleri ve teknik özelliklerini taşıyacak şekilde şartname düzenlendi. Teklif veren 3 firmanın da Aziz İhsan Aktaşın sahipliğini yaptığı grup firma oldukları belirlendi.
2-İmarlı arsaların satış işi: Belediyeye ait 12 farklı ada ve parselde kayıtlı bulunan imarlı; ifrazlı mali değeri dönüm başına 7-10 milyon lira olan arazilerin kentteki 4 büyük gayrı menkul emlak firmasına ait sahte kaşe ve sahte ıslak imzalar kullanılarak gerçek değerinin çok altında 4te 1 fiyatına satılarak kamunun zarara uğratılması.
3-88 milyon 760 bin liralık asfalt ihalesi: Teknik şartnamesi ihaleye girecek firmaların kriterlerine göre adrese hazırlanan asfalt ihalesi 5 yıl önce 88 milyon 760 bin lira gibi fahiş bir rakamla Berka adlı firmaya verildi. Bu ihaleye Atlas, Tümpa, Berka ve Bilginay adlı 4 daha katıldı. Bankalar Birliği ile yapılan yazışmada bu 4 firmanın da birbiriyle bağlantılı grup firma oldukları ortaya çıktı. Yapılan fiyat keşfi ve bilirkişi incelemesinde ihalenin gerçek rakamın 3/1 fiyat olduğu tespiti yapıldı. 88 milyon 760 bin lira bedelle verilen ihalenin gerçek değerinin 30 milyon lira olduğu belirlendi.
4-Kaçak yapılaşma: 6 Şubat depremi sonrasında ağır yıkım yaşayan Cezaevi ile Direkhane mevkiinde deprem sonrası yerel seçim öncesi kaçak, ruhsat dışı, imar yönetmeliğine aykırı yapılaşmalara göz yumularak imar kirliliğine neden olmak, görevi kötüye kullanmak.
5-İmarlı arsaların susuz tarla ile takas edilmesi: 12 farklı ada ve parsellerde mali değeri yüksek imarlı arsaların, kente 30 kilometre uzaklıktaki susuz tarla niteliğindeki arazilerle usulsüz işlemlerle takas edilerek haksız maddi menfaat temin edilerek kamunun milyonlarca liralık zarara uğratılması. Beyoğlunun 30 yıl sonra bile imara açılmayacak bir lokasyonda yer alan susuz kıraç tarlaları imarlı arsalarla takas ettiği ve bu usulsüz işlemleri de yine kentteki emlakçıların sahte kaşe ve imzalarını kullanarak yürüttüğü belirlendi.
6-MASAKın bloke koyduğu banka hesabı: Hüseyin Beyoğlunun yerel seçimlere iki gün kala belediye başkan yardımcılığına atadığı baldızı Deniz Gürdeğirin zihinsel engelli yeğeni adına açtığı hesaba yaklaşık 30 milyon lira para girişi yaptığı MASAK tarafından tespit edilince hesap bloke edildi. Paranın izi araştırıldı. Gürdeğir, aile arazilerinin satışına karşılık 9 kilo külçe altın, 120 bin dolar bozup TL cinsinden yeğeni adına açtığı hesaba yatırdığını belirtmiş olsa da, savcılıkça yürütülen soruşturmada geriye dönük herhangi bir arazi satışı yapıldığına dair tapu kaydına rastlanılmadığı ortaya çıktı.
7- AK Partili vekille imar karşılığı ticari ilişki: Hüseyin Beyoğlunun AKP 26 ve 27. Dönem milletvekili olan işadamı Ebubekir Bala ait Bağcılar Mahallesindeki imarlı arsanın konut ve ticari imarının artırılması karşılığında bir kamu bankasının içinde bulunduğu 3 katlı plazanın yüzde 50 sine ortak olması. Beyoğlunun Hamravat evleri mevkiindeki arsanın imar durumunu artırdığı, karşılığında Ebubekir Bala ait plazanın yarısını mali değerinin çok altında bir rakamla satın aldıktan sonra kızının adına tapuladığı tespit edildi. Plazanın bugünkü güncel değerinin 100 milyon liranın üzerinde olduğu bildirildi.
8- Köyün imara açılması: Diyarbakır merkeze bağlı Eser Köyündeki 850 dönüm susuz tarlanın imara açılması karşılığında arazi sahibi iş insanı H.Eye ait bir banka şubesinin bölge müdürlüğü olarak faaliyet gösteren plazanın satın alınarak eşi Dürdane Beyoğlunun adına tapulanması. Hüseyin Beyoğlunun plazayı satın aldıktan sonra köydeki arazilerin Bağlar Mülki sınırları içinde yer almadığı için imara açamadığı bildirildi.
HABER MERKEZİ