Diyarbakır Barosundan Kürt raporu, "Tüm siyasi partilere bu rapor gönderilecek"

Diyarbakır Barosu, “Türkiye’de Kürt meselesi bağlamında, toplumsal barış için hukuki gereklilikler ve öneriler” başlıklı raporunu açıkladı.

Haberler 10.10.2024 - 12:58 Son Güncelleme : 10.10.2024 - 13:00

Diyarbakır Barosu 60 sayfalık Kürt meselesi raporu yayınladı. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Adli Yardım Binasında düzenlediği basın toplantısı ile Türkiyede Kürt Meselesi Bağlamında, Toplumsal Barış İçin Hukuki Gereklilikler ve Öneriler başlıklı raporu açıkladı.

Anayasanın başlangıç maddelerinde yer alan Türklük vurgusuna dikkat çekilerek, Gerek Anayasanın birçok maddesinde, gerekse çeşitli yasalarda yer alan Türk milleti ifadesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ifadesiyle değiştirilmelidir ifadesine yer veridi.

42.MADDEYE DİKKAT çEKİLDİ

Anadilde eğitimi engelleyen 42inci madde ile ilgili değişiklik önerisi ise şu şekilde yer aldı: Bütün öğrencilere etnik, kültürel, dinsel kimliklerine bakılmaksızın eğitimde fırsat eşitliği sağlanması adına, eğitim hakkını düzenleyen Anayasa maddesi, anadilde eğitimi yasaklayan ifadelerden arındırılmalıdır. Yeni düzenlemeyle anadilde eğitim hakkı, anayasal güvence altına alınmalıdır.Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, 66ıncı maddedeki Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür ifadesine de dikkat çekerek şunları söyledi: Dışlanan, kendisini öteki hissedecek, temel düzenlemelerden biri 66ıncı maddedir. Bu maddenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı üzerinden düzenlenmesi gerekiyor.

SİYASİ PARTİLER HUKUKUN GEREKLİLİĞİNE AYKIRI KAPATILAMAZ!

Türkiyede halen siyasi partiler kapatılıp haklarında davalar açılmaktadır. 69/5, 69/7 ve 69/8 kaldırılmalıdır. Siyasi partilerin kapatılması uygulamasına son verilmelidir denilirken devamında Eren, Parti geçici süreyle hazine yardımından men edilmesi veya geçici süreyle seçimlere girmekten men edilmesi gibi daha hafif cezalar öngörülmelidir. Aykırı fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği Anayasa Mahkemesince tespit edilen siyasi partiler hakkında, fiilin ağırlığına göre, kararın kesinleşmesinden sonra devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılması kararı verilebilir. açıklamasına yer verdi.

AYM VE AİHM KARARLARINA UYULMALIDIR

Kürt sorununa ilişkin açıklamalarına devam eden Eren konuşmasında, Yargı kararları devletin Kürt sorununa bakış açısına göre dönemsel olarak değişti.Anayasal güvencelere rağmen halen yargı kararları uygulanmasında sorun var. Türkiyede Kürt meselesine devletin dönemsel bakış açısı, yargı kararlarına yansımaktadır. Devletin güvenlikçi politikası ile yaklaştığı dönemde yargı pratiği sertleşmektedir. Yargının tam bir bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi ile kararlar alması önerisinde bulunuyoruz. AİHM kararlarını ve AYM kararlarının uygulanmadığını hatırlatıyoruz. dedi.

Baskı ve çekincelerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Yeni anayasa için yol temizliğine ihtiyaç var, hazırladğımız 60 sayfalık raporu diğer siyasi partilerle de paylaşacağız. dedi.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git