Diyarbakır karpuzları özel olarak korunuyor

Ağırlığıyla yarışacak Diyarbakır karpuzları soğuk hava deposunda korunuyor.

Haberler 25.09.2024 - 16:24 Son Güncelleme : 25.09.2024 - 16:24

Diyarbakırda ağırlığıyla yarışacak şampiyon adayı 64 karpuz, yarışmaya kadar soğuk hava deposunda korunuyor.

Dicle Nehri kenarındaki kumlu topraklarda güvercin gübresi kullanılarak üretilen Diyarbakır karpuzunun düzenlenen etkinliklerle tanıtımı yapılıyor.

çiftçilerin büyük emekle ürettiği karpuzlar hasadın ardından merkez Yenişehir ilçesindeki Et ve Süt Kurumuna getirildi.

Yarışma 28 Eylülde

Burada yetkililerce tartılan karpuzlar, daha sonra soğuk hava deposunda muhafaza altına alındı.

Bu yıl teslim alınan 25 kilogram ve üzeri 64 karpuz, 28 Eylülde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenecek etkinlikte yarışacak.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakırın ticari karpuz üretiminde Türkiyede sayılı illerden olduğunu söyledi.

Tescilli Diyarbakır karpuzunun yerli tohum kullanılarak geleneksel metotlarla yetiştirilen sürme, pembe, ferik, beyaz kış ve kara kış çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Atalar, bu çeşitlerin genetik yapıları ve yetiştirme yöntemlerine göre ağırlıklarının 50 kilogramı geçebildiğini belirtti.

Bismil ilçesinin kırsal Sinan Mahallesinde ailesiyle karpuz üretimi yapan Mehmet Atlı, ilkbaharda karpuz fidelerini toprakla buluşturduklarını belirtti.

Atlı, şöyle dedi: Bir insanın evladına baktığı gibi biz de karpuzla o şekilde ilgileniyoruz. Yaklaşık 4 aydan fazla uğraştık. Bu yıl verim de iyiydi. Geçen yıla oranla karpuz daha büyük oldu. Ticari bir getirisi olmadığından bu karpuz çeşidini birkaç aile dışında yetiştiren kimse kalmadı.

Üretimin devam etmesi için karpuz üreticilerine verilen desteğin devam etmesini istediklerini dile getiren Atlı, geçen yıl kuraklıktan dolayı verim alamadığını, bu nedenle de yarışmaya karpuz sunamadığını kaydetti.

Ana Sayfaya Git