İsrafın önüne geçilmesi, atıkların geri dönüşüm ile yeniden kullanılmasının sağlanması için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğanın öncülüğünde 2017de Sıfır Atık projesi başlatıldı.
14 Aralık 2022de kabul edilen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla da desteklenen proje ile 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi.
Küresel ölçekte yankı bulan bu hareket kapsamında Diyarbakırda da 2017den bu yana 7den 70e her kesim tarafından atık avcısı projeler uygulandı.
çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde, Diyarbakır Valiliğince desteklen ve yürütülen çalışmalar kapsamında 7 yılda atıklar yerinde ayrıştırıldı ve geri dönüşüme kazandırıldı, kullanılmış yağların evlerden toplanmasıyla su kaynakları korundu, okullardan toplanan kitaplar ve kağıtlarla binlerce ağacın kesilmesinin önüne geçildi.
Kentte faaliyet yürüten birçok geri dönüşüm tesisi sayesinde binlerce yıl doğada kendiliğinden yok olmayan ve insan yaşamı için sorun teşkil eden atıklar yerinde ayrıştırılıp, dönüştürülerek kent ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlandı.
Diyarbakırda eğitim çağındaki çocuklar geri dönüşümün gerçekleştirildiği tesislere götürülerek, yerinde bilgilendirme yapıldı, kadın destek merkezleri aracılığıyla atık yağların lavabolara dökülmesinin önlenmesi için bilinçlendirme çalışmaları yürütüldü.
260 BİN 221 VATANDAŞIMIZA EĞİTİM VERDİK
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın eşi Emine Erdoğanın himayesinde başlatılan Sıfır Atık projesinin ülke genelinde olduğu gibi Diyarbakırda da başarıyla yürütüldüğünü söyledi.
Proje kapsamında kentte iki ayaklı bir çalışma yürütüldüğünü belirten Vali Su, Birincisi vatandaşlarımıza yönelik farkındalık eğitimleri, ikincisi uygulamalar. Farkındalık kapsamında bugüne kadar 260 bin 221 vatandaşımıza eğitim verdik. Eğitimlere devam ediyoruz. dedi.
78 BİN 893 AĞACIN KESİLMESİNİ ÖNLEMİŞ OLDUK
Uygulamalara yönelik de bilgi veren Su, şu verileri paylaştı:
Günümüze kadar 6 bin 16 ton atık toplaması gerçekleştirilmiş ve geri dönüşüme kazandırılmıştır. Bunların getirisi olarak 1 milyon 291 bin 985 litre petrol, 22 milyon 47 bin 48 kilovatsaat enerji, 129 bin 941 metreküp su tasarrufu sağlanmıştır. Aynı zamanda bu yaptığımız çalışmayla 78 bin 893 ağacın kesilmesini önlemiş olduk.