Dicle Üniversitesi Hukuk Kültür Kulübü tarafndan nsan Haklar konulu panel düzenlendi. Diyarbakr Barosu Tahir Elçi Konferans Salonundan düzenlenen panelde, Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan Salkç haklar, Diyarbakr Baro Bakan Nahit Eren, nsan haklar savunuculuu ve cezaszlk, Diyarbakr Barosundan Avukat Hatice Demir ise Kadn haklar ve toplumsal cinsiyet eitsizlii balklaryla birer sunum yapt.
Örencilerin youn ilgi gösterdii panelde ilk sunumu yapan Diyarbakr Barosundan Avukat Hatice Demir, kadn haklar mücadelesinin tarihsel sürecini anlatt. Kadn mücadelesindeki haklarnn kazanmnn birden olmadn ve belli bir mücadele periyoduyla mümkün olduunu aktaran Demir, bu mücadeleyle cinsiyet eitliinin, sözleme, deklarasyon, bildirge, uluslararas metinlere ve ulusal mevzuatlara girdiini söyledi.
NSAN HAKLARI HASSAS NOKTAMIZ
Diyarbakr Barosu Bakan Nahit Eren ise, Doduumuzdan beri hak ihlallerini yayoruz. Bu açdan insan haklar bizim hassas noktamz iddiasnda bulundu. Hukuk örencilerine iyi bir sistemde hakim ve savc olmay önerebileceini ancak Türkiyedeki yarg sistemi nedeniyle bunu önermeyeceini ileri süren Eren, örencilere avukat olma tavsiyesinde bulundu. Hukukçular olarak, adalet için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyen Eren, Türkiyenin dahil olduu uluslararas sözlemelerin insan haklar savunucularnn korunmas taahhüdünü yer aldn ancak Türkiyede bunun tam tersinin ilediini iaret ederek, Türkiyede insan haklar savunuculuu yapanlarn ar bedeller ödemeyi göze almas gerektiini söyledi. nsan haklar savunuculuu yapan Diyarbakr Barosunun bu konuda ar bedeller ödediini hatrlatan Eren, Diyarbakr Barosu ar bedeller ödeyen bir barodur. Baro üyelerimiz hakknda soruturmalar açld, tutukland ve en son Diyarbakr Barosu Bakanmz, bu uurda katledildi dedi.
HER ZAMAN ÖZGÜRLÜÜ SINIRLAYAN BR MADDE BULUNUR
nsan haklarnn geni bir çerçevede ele alnan bir konu olduunun altn çizen Eren, Türkiyede insan haklarnn önceleyen bir sistemin hiçbir zaman var olmadn belirterek, yaplan anayasa ve yasalarda, özgürlüklerden bahsedildiini ancak her daim bu özgürlükleri snrlayan bir maddenin de eklendiini dile getirdi. Bunun nedeninin yaplan anayasalarda devlet millet bütünlemesini, Türklükü esas almasndan kaynakladnn altn çizen Eren, bunlarn bize her eyin devletten ibaret olduunu savunan bir hukuk sistemini gösterdiini anlatt.
ELçNN ÖLDÜRÜLMESYLE SVL TOPLUM SUSTURULDU
Diyarbakrda sivil toplumun güçlü olduunu, çözüm Süreciyle birlikte sivil toplum daha da güçlendiine dikkati çeken Eren, ancak 2015te balayan çatmalarla sivil toplumun susturulduunu kaydetti. Bu süreçte çatmalarn yaanmasyla hak ihlallerinin tekrar yaygnlk kazandn anmsatan Eren, bu ihlallere kar mücadele veren insan haklar savunucusu ve Diyarbakr Baro Bakan Tahir Elçinin bir suikastla öldürüldüünü belirterek, Tahir Elçinin öldürülmesiyle sivil toplum susturuldu. Tahir Elçinin öldürülmesiyle Douda, i insan Osman Kavalann tutuklanmasyla Batda sivil toplum sindirildi, susturuldu dedi.
CEZASIZLIK POLTKASI YARGI ELYLE UYGULANIYOR
Tahir Elçinin öldürülmesinde cezaszlk politikasna vurgu yapan Eren, cezaszlk politikasn, kamu görevlileri ve onlara bal paramilliter güçlerin kart suçlarda, soruturulmamas ya da dava sürecinde cezalandrlmamas olarak tanmlayarak, Türkiyede ar insan haklarna sebep olanlar cezalandrlmyor, bu süreç cezaszlkla sonuçlanyor. Cezaszlk politikas yarg eliyle uygulanyor. Yarg tarafsz olmak yerine bu politikay uyguluyor ifadelerini kulland.
Türkiyede yargnn her zaman problemli olduunu dile getiren Eren, Atatürke bakomutanlk unvannn verilmesiyle stiklal Mahkemelerinin, darbe dönemlerinde özel yetkili mahkemelerin, daha sonra Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM), DGMlerin yerine 250nci madde ile görevli özel yetkili mahkemelerin kurulduunu, onlarn yerine de terör hakimliklerinin kurulduunu söyledi. Bugün özel yetkili mahkemelerin bulunmadn ancak özel mahkeme heyetlerinin bulunduunu belirten Eren, Diyarbakrda siyasi suçlamalardaki yarglamalara Diyarbakrda 13 Ar Ceza Mahkemesinden sadece bazlarnn baktn aktard.
enyaar ailesinden 3 kiinin öldürüldüü davay, Tahir Elçi davasn, Kulp, Cizre, Dargeçit, Vartinis davalarn cezaszlk davalarna örnek gösteren Eren, cezaszlk politikasnn sonlandrlmasnn devletin politikasnn deimesiyle mümkün olabileceini sözlerine ekledi.
HEKMN DE HASTA SEçME HAKKI VAR
Erenden sonra sunum yapan Diyarbakr Tabip Odas Bakan Elif Turan, hasta ile hekim arasnda tedavi olma konusunda bir i birlii hakk olduunu dile getirerek, hekimin tedaviye balarken tedavinin usul ve yöntemini belirleme hakkna sahip olduunu anlatt. Hastann olduu kadar, hekiminde hastasn seçme hakkna sahip olduunu söyleyen Turan, bunun acil durumlarda, resmi durumlarda ve insanlk vazifesinin ifas halindeki durumlarla snrlandrld aktard.
Özlük ve demokratik haklar olarak hekim haklarndan bahsedilebileceini söyleyen Turan, hekimlerin gereinden fazla hasta bakmama hakkna sahip olduunu, bunun sadece hekimleri deil, hasta ve toplum saln da ilgilendiren bir durum olduunu dile getirdi. Panel, soru ve cevaplarn ardndan son buldu.