Diyarbakır'da 'Kayıplar Haftası': Yüzleşme Komisyonu kurulsun

Diyarbakır'da adliye binasının önünde, "Kayıplar Haftası" kapsamında açıklama yapıldı. Açıklamada, "Türkiye'nin tarihi, aynı zamanda ‘zorla kaybettirmeler' tarihidir" denildi.

Haberler 17.05.2024 - 21:32 Son Güncelleme : 17.05.2024 - 21:32

İnsan Hakları Derneği (İHD), Diyarbakır Barosu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Diyarbakır Tabip Odası, 17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası kapsamında adliye önünde açıklama yaptı. Gözaltında kaybedilenlerin fotoğraflarının taşındığı açıklamada, Yüzleşme ve hesaplaşma için kayıplar bulunsun, failler yargılansın pankartı taşındı.

YÜZLEŞİLMEMİŞ BÜYÜK KIYIMLAR

Ortak açıklamayı okuyan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi, cumhuriyet tarihi boyunca gözaltında zorla kaybettirmenin istikrarlı bir şekilde uygulandığını belirtti. Bu durumun bu denli fazla yaşanmasının cezasızlık politikasının sonucu olduğunu ifade eden Elçi, Türkiyenin tarihi, aynı zamanda zorla kaybettirmeler tarihidir. Ermeni Soykırımı, Newala Qesaba, Dersim Soykırımı ve beraberindeki sürgün süreci, 90lı yıllardaki faili meçhuller ve daha niceleri, yüzleşilmemiş büyük kırımlardır. Bugün ise, bütün tarihsel gerçekliğe rağmen, siyaset kurumu tarafından ısrarlı bir şekilde hakikat ile yüzleşmekten kaçılmakta ve bu mesele yok sayılmaktadır dedi.

Toplumsal barışın ilk şartının acılara neden olan olayların aydınlatılması ve faillerin yargılanmasından geçtiğini vurgulayan Elçi, Kayıp yakınları tüm baskılara rağmen halen ısrarla kayıplarının akıbetini sormakta, faillerin tespit edilmelerini ve yargılanmalarını talep etmektedirler. 27 Mayıs 1995ten beri yaklaşık 30 yıldır bu talebi dile getiren Cumartesi Anneleri, bugün bininci haftasına ermek üzere olan bu hak mücadelesinin en önemli sembollerindendir. Gözaltında zorla kaybettirmeler ve faili meçhul cinayetler, hiçbir siyasi tartışmaya ve hesaba kurban edilmeyecek ölçüde insani, vicdani ve hukuki bir meseledir. Bu bağlamda Mecliste grubu bulunan siyasi partiler ivedi olarak bu meseleyi gündemlerine almalı ve geçmişte yaşanan gözaltında zorla kaybettirme uygulamalarına karşı olunduğunu kayıtsız ve şartsız bir şekilde dile getirmeli ifadelerini kullandı.

CEZASIZLIK POLİTİKALARINA SON VERİLSİN

Açıklamada, Mecliste, Geçmişle Yüzleşme ve Hakikatleri Araştırma Komisyonunun kurulmasını ve Birleşmiş Milletler Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmeden Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşme çekincesiz olarak imzalanması talep edildi. İç mevzuatın da bu doğrultuda revize edilmesini isteyen Elçi, ayrıca zorla kaybettirme ve faili meçhul cinayet suçlarına karışan, göz yuman ve azmettiren kişilerin yargılanmalarına dair cezasızlık politikalarına son verilmesi gerektiğini söyledi.

Ana Sayfaya Git