Araştırmada, Kendinizi hangi etnik kimlikle ifade ediyorsunuz sorusuna yüzde 71.4ü Kürt, 17.6sı Zaza ve yüzde 9.4ü Türk ifade ederken, günlük hayatta bu gençlerin yüzde 88.4ü ağırlıklı olarak Türkçe konuştukları ortaya çıktı. Prof. Dr. Erkan, Diyarbakırın, birçok kentten daha kalabalık bir genç nüfusa ev sahipliği yaptığını ve bunun değerlendirilmesi gereken potansiyel oluğuna dikkati çekti.
Gençlerin yüzde 71nin aileleriyle oturduğunu ifade eden Erkan, araştırmanın önemli sorularından birinin ise madde bağımlılığıyla ilgili olduğunu belirterek, Yüzde 4 ailesinde madde kullanan olduğunu söylerken, yüzde 18 arkadaş çevresinde yüzde, yüzde 3 okul çevresinde madde kullananlara tanıklık ettiği cevabını aldıklarını söyledi. Erkan, gençlerin Avrupa Birliğini hala bir umut olarak gördüğünü bildirdi.
Erkan gençlerin yüzde 43nün gelecek kaygısı taşıdığını ifade ederken, gençlerin ekseriyetinin mutluluğu ailesinde aradığını bildirdi. Erkan, farklı kimlikli biriyle evlenme sorusuna hayır diyenlerin oranının şaşırtıcı şekilde hayır çıktığına işaret ederek, gençler birlikte yaşamaya daha yatkın, farklı kimlere daha hoşgörülü bakıyor dedi.
Diyarbakırda 18-27 yaş arası gençler üzerinde akademisyenler tarafından yapılan araştırmada, Kendinizi hangi etnik kimlikle ifade ediyorsunuz sorusuna yüzde 71.4ü Kürt, 17.6sı Zaza ve yüzde 9.4ü Türk ifade ederken, günlük hayatta bu gençlerin yüzde 88.4ü ağırlıklı olarak Türkçe konuştukları ortaya çıktı.
ARAŞTIRMA İLE çARPICI SONUçLAR ELDE EDİLDİ
Dicle Üniversitesindeki (DÜ) bir grup akademisyen tarafından yapılan araştırmada Diyarbakırdaki gençlerin sosyo-ekonomik, kültürel ve demografik profillerini ortaya koyan haritaları çıkarıldı. çarpıcı sonuçların elde edildiği araştırma kitaplaştırıldı.
17 İLçEDE 18-27 YAŞ ARASI 2604 KİŞİYLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLDÜ
Kısa adı DÜBAP olan Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ofisi bünyesinde, Sosyoloji Profesörü Rüstem Erkan başkanlığında yürütülen çalışmada, Diyarbakırda nüfusu 400 bini bulan 18-27 yaş arası gençlere demografik, kültürel yapıları, değer tutumları, kurumlara ve kişilere güvenleri, ekonomik ve siyasal politikalara ilişkin düşünceleri, siyasal ve ideolojik eğilimleri, dini hassasiyetleri, ayrımcılık algıları, farklı kimliklere karşı tutumları ve gelecek beklentileri gibi önemli sorular yöneltildi.
Araştırma ekibinin swot analizi yöntemiyle tamamen bilimsel teknikleri kullanarak yürüttüğü araştırma, kentin kırsal ilçeleri dahil 17 ilçesinde, 18-27 yaş arası 2604 genç ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirildi.
DİYARBAKIR TAM BİR GENç ŞEHRİ
çarpıcı ve geleceğin planlanmasında önemli donelerin elde edildiği bir araştırmayı gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Rüstem Erkan, Söz Habere yaptığı açıklamada, sayıları 400 bini bulan genciyle Diyarbakırın, birçok kentten bile daha kalabalık bir genç nüfusa ev sahipliği yaptığını ve bunun değerlendirilmesi gereken potansiyel oluğuna dikkati çekti.
Diyarbakır kadar nüfusu bu kadar genç olan başka bir kenti bulmanın zor olduğunun altını çize Prof. Dr. Erkan, Araştırmayı önemli kılan, Türkiye de aslında baktığımız zaman Diyarbakır kadar genç nüfusun yüksek olduğu bir şehir yok. Rakamlarla bu ortaya çıkmış olacak, yani genel nüfus oranına göre genç nüfusun en yüksek olduğu şehir. Araştırmaya 18-27 yaş grubunu aldık,18- 27 yaş arasında TÜİK rakamlarına göre 315 bin kişi çıkıyor. Bunu 17-30a çıkarırsak yaklaşık 400 bin kişi var. Dolayısıyla Diyarbakır tam anlamıyla bir genç şehri. Türkiyede böyle bir genç nüfusa sahip şehir yok. Şırnak, Şanlıurfa gibi illerde çocuk nüfusu yüksek ama Diyarbakır da genç nüfus yüksek dedi.
BUGÜNÜN VE YARININ PLANLANMASINDA ÖNEMLİ
Erkan, ayrıca projenin öneminin Diyarbakırın hem yarının hem de bugünün planlaması açısından altın değerinde olduğunu kaydederek, Planlamaların bu genç nüfus göz önünde bulundurularak yapılması lazım. Gençlerin profilinin ortaya çıkarılarak gelecekte nasıl bir Diyarbakır planlanacak, bugün sorunlara nasıl müdahale edilecek burada önemli veriler var. Genç nüfus ülkeler için şehir için toplum için olumlu anlamda müthiş bir potansiyeldir. Ama gelecekte önlemler alınmazsa aynı zamanda sorunların kaynağını oluşturur ifadelerini kullandı.
DEMOGRAFİK HARİTA ORTAYA çIKTI
Araştırmada 2604 kişi ile görüşüldüğünü ve örneklerin temsiliyet oranın yüksek olduğuna inandıklarını aktaran Erkan, Diyarbakırdaki gençlerin etnik yapısında kimliği de ortaya çıkardıklarını söyledi. Erkan, Kendinizi hangi etnik kimlikle ifade ediyorsunuz, görüşülenlerin yüzde 71,4ü kendini Kürt olarak ifade etmiş, 17,6sı Zaza olarak ifade etmiş burada son yıllarda Zazaların kendini farklı kimlikle ifade etmesinden öne çıkıyor. Yüzde9.4ü kendisini Türk olarak ifade etmiş. Yüzde 0.9u kendisini Arap olarak belirtmiş diye konuştu.
GENçLER AĞIRLIKLI OLARAK TÜRKçE KONUŞUYOR
Günlük olarak en çok hangi dili konuşuyorsunuz? Sorusuna ilişkin ilginç sonuçların ortaya çıktığını kaydeden Erkan, Günlük yaşamda gençlerin yüzde 88.4ü ağırlıklı olarak Türkçe konuştuklarını söylüyor. Ana dilin nedir diye sorulduğunda gençlerin yüzde 17si Türkçe diye yanıt vermiş dedi.
Prof. Dr. Erkan, sosyo-ekonomik verileri ise şöyle sıraladı:
DİYARBAKIR BİR İSTANBUL MODELİ çİZİYOR
Kendinizi hangi sınıfta görüyorsunuz? Yüzde 61,5 orta sınıf, yüzde 32,2 alt sınıf, yüzde 6 üst sınıf. Bu da büyük ölçüde Diyarbakır bir İstanbul modelini çiziyor. Dünyanın da zenginler listesine girecek kişilerin yaşadığı diğer taraftan da en dip diye adlandırdığımız yoksulların yaşadığı bir şehir ise Diyarbakır da aslında baktığımız zaman sosyo- ekonomik yapı olarak böyle. Nasıl bir evde oturuyorsunuz? Yüzde71 aileleriyle oturuyor.
MADDE BAĞIMLILIĞI
Araştırmanın önemli sorularından biri ise madde bağımlılığıyla ilgili oldu. çevrenizde veya ailenizde madde kullanan var mı? Sorusuna Yüzde 4 ailesinde madde kullanan olduğunu söylerken, yüzde 18 arkadaş çevresinde yüzde, yüzde 3 okul çevresinde madde kullananlara tanıklık ettiği cevabını verdi.
İdeolojik kimliklere ilişkin sorulara verilen yanıtları paylaşan Prof. Dr. Erkan, gençlerin Avrupa Birliğini hala bir umut olarak gördüğünü belirterek, verileri şu şekilde sıraladı:
GENçLER AVRUPA BİRLİĞİNİ HALA UMUT OLARAK GÖRÜYOR
Önemli olan noktalardan biri de gençlerin kendilerini nasıl ifade ettikleri hususu, baktığımız zaman birçok kimlikle gençlerin kendilerini ifade ettiklerini görüyoruz. Gençlerin yüzde 52si kendini birçok kimlikle ifade ediyor. çoklu kimlik tanımıyla karşı karşıyayız. Yüzde 16sı bireysel kimliklerini öne çıkarıyor, yani kendini içinde bulunduğu toplumdaki bir kimlikle ifade etmek yerine bireysel bir kimlikle kendini öne çıkarmayı tercih ediyor bu da bireyselleşmenin kentselleşmenin bir diğer deyişle ülkenin sosyolojik olarak değişmesi yönünde de önemli bir veri. Siyasal profillerine baktığımızda, Diyarbakır gençliği kendisini nasıl görüyor? Yüzde 17 demokrat, yüzde 17 İslamcı, yüzde 14 sosyal demokrat, yüzde 11 sosyalist, yüzde 11 herhangi bir dünya görüşünün olmadığını belirtmiş.
Ebeveynlerle aranızda bir siyasal görüş farklılığı var mı? Yüzde 60ının siyasal tercihi ailesinden farklı, yüzde 40ı ailesiyle aynı siyasi görüşte. Oy verme davranışınızı en çok ne belirliyor? Yüzde 38,5 ekonomik nedenlerin oy tercihini belirlediğini söylüyor. Yani Türkiyede sok yıllardaki yaşanan ekonomik gelişmelerin etkisi var. Bu aynı zamanda siyasi partilerin politikasını oluştururken göz önünde bulundurması gereken hususlardan biri. Türkiye gelecekte hangi oluşum içerinde yer almalıdır? Yüzde 40 Avrupa birliği, yüzde 23 İslam dünyası, yüzde 10 Türk dünyası içerinde yer alması gerektiğini belirtmektedir. Avrupa Birliğinin halen bir umut olarak görülmesinin nedeni oralardaki sosyo-ekonomik şartlar.
YÜZDE 77.4 TÜRKİYE DIŞINDA YAŞAMAK İSTİYOR
Araştırmanın önemli verilerinden birinin ekonomik şartlar sonucu gençlerin yurt dışında yaşama isteğinin Türkiye ortalamasıyla aynı olduğunu aktaran Erkan, Diyarbakırdaki gençliğin en önemli sorunu nedir? Yüzde 43 gelecek kaygısı. Gelecek kaygısı diğer verilere de yansıyor. Türkiye dışında yaşamak ister misiniz? Yüzde 77.4 Türkiye dışında yaşamak istiyor. En çok hangi ülkede yaşamakistersiniz? Yüzde 23.7 Almanya, yüzde 15 Amerika Diyarbakır dışında yaşamak ister misiniz? Yüzde 47 Diyarbakır dışında yaşamak istediğini belirtiyor. Sizi en çok mutlu eden şeyler nelerdir sorusuna yaklaşık yüzde 53 oranında aile bağlarının önemli olduğunu ifade etmişler. Önemli bir ayrıntı çünkü gençlerin yarısından çoğunda ailenin hala mutluluk duyulan bir yapı olduğu anlamına geliyor. Toplumun olumlu yanlarından biri olarak değerlendirebiliriz şeklide bilgiler verdi.
Prof. Dr. Erkan, farklı kimlikli biriyle evlenme sorusuna hayır diyenlerin oranının şaşırtıcı şekilde hayır çıktığına işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
İdeal evlenme yaşı nedir? Yüzde 12, 24 yaş altı, yüzde 44 24-26 yaş aralığı olarak belirtmiştir. Türkiye gençliği denilen bir gençlikten söz edebiliriz, Diyarbakır da ki gençlerin davranışıyla olaylara bakışıyla Türkiyenin diğer yörelerindeki bakışı arasında önemli bir farklılaşma olmadığı görülüyor. Etnik kimlikten bağımsız olarak yine ortak gençlik kültürünün ortaya çıktığını görebiliyoruz. Gençlikte ötekileştirme olmadığını görüyoruz. Kendi kimliği dışında diğer kimlikleri ötekileştirmediği onları hor görme oranı gençlikte çok az. Bunu şu soruyla değerlendirdik. Farklı kimlikteki biriye evlenmek ister misiniz? Derken burada hayır diyenlerin oranı çok az. Yani gençler birlikte yaşamaya daha yatkın, farklı kimlere daha hoşgörülü.
Prof. Dr. Erkan, araştırmanın gerçekleştirilmesi nedeniyle bir önceki Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoça, araştırma grubunda yer alan Proje Yürütücü Yardımcısı Prof. Dr. Vahap Özpolat, Prof. Dr. Halis Özel, Doç. Dr. Mustafa Bulut, Doç. Dr Özgür Altındağ, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Taylan, Dr. Öğretim Üyesi Barış Ülker, Dr. Öğretim Üyesi Nuri Akdoğan, Dr. Şeyhmus Demir, Doktora Öğrencisi Tuba Nurbakiye teşekkür etti.
Failed to load the video