Düğünden değil de halaydan vazgeç!

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akdağ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerine ilişkin, "Düğünler mutlaka açık havada ve sosyal mesafeyi koruyarak yapılmalı hatta düğün sahibi sorumluluk alarak maskeleri dağıtıp, masaların arasını en az 2 metre uzakta yapılmasını planlamalı. Buna uymazsak düğünümüz acıya, taziyeye dönüşebilir. Düğünden değil ama halaydan vazgeçin." dedi.

Haberler 19.08.2020 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Prof. Dr. Mehmet Akda, haziran aynda ilan edilen yeni normalleme sürecinin kimileri tarafndan tamamen normalleme olarak alglandn söyledi.

Yeni normalleme sürecinin pandemi öncesi normal hayat olarak alglanmamas gerektiini belirten Akda, vatandalarda pandemi kültürünün olumas gerektiini bildirdi.

Akda, salgn süreci boyunca ziyaretler yerine telefon veya uzaktan iletiim yolunun kullanlmas gerektiini aktard.

DÜÜNÜMÜZ ACIYA, TAZYEYE DÖNÜEBLR

Vatandalarn her artta ve her ortamda 3 altn kural olan maske, sosyal mesafe ve hijyene dikkat etmesini uyarsnda bulunan Akta, düün ve toplantlarda da kurallara uyulmas, mümkünse bunlarn açk havada yaplmas ve masalarn ona göre planlanmas gerektiine iaret etti.

Akda, öyle konutu:

Düün mutluluk verici, güzel bir ey. Düünle beraber insanlarn ölümüne yol açc birtakm gelenek ve görenekleri oluturuyorsak bu mutluluk deil hazin bir sonuç olur. Düünler mutlaka açk havada ve sosyal mesafeyi koruyarak yaplmal hatta düün sahibi sorumluluk alarak maskeleri datp, masalarn arasn en az 2 metre uzakta yaplmasn planlamal. Bu bir kültürdür ve bu kültüre uymazsak düünümüz acya, taziyeye dönüebilir. Düünden deil ama halaydan vazgeçin.

Bölgedeki gelenek ve göreneklerde de sosyal mesafenin korunmas gerektiini dile getiren Akda, hasta saysnn zaman zaman arttn, bazen de risk faktörü olan hastalarda youn bakma ihtiyaç olduunu, maalesef kayplarn da yaandn kaydetti.

Prof. Dr. Akda, Bunun ciddiye alnmas lazm ve mutlaka bir yaam stilimizi kurmamz gerekiyor. çocuklardan gençlere kadar herkesin bu pandemi kültürünü mutlaka uygulamas lazm. dedi.

LTERATÜR çALIMALARIMIZ VAR

Dicle Üniversitesi Hastaneleri olarak oluturduklar Bilim Kurulunun hem hastane hem de pandemi ile daha iyi mücadele edebilme adna çaltn aktaran Akda, hasta kabulü, yat ve tedavisini planlarken ayn zamanda bu hastal Bilim Kurulunda tarttklarn anlatt.

Her hafta tedaviye cevap verme, youn bakma geçen hastalar veya youn bakmda maksimum tedaviye ramen kaybettikleri hastalarn durumlarn analiz ettiklerini vurgulayan Akta, Risk analizini kendi kurum üyelerimiz olan enfeksiyon, halk sal uzmanlarmzla yapyoruz. Bunu yaparken ayn zamanda Kovid-19un beyin, akcier ve böbrek hücrelerinde hatta üreme organlarnda uzun vadede olumsuz etkileriyle ilgili literatür çalmalarmz var. Dicle Üniversitesi olarak Kovid-19 hastalarna yönelik bir poliklinik açalm, bu hastalar hastalk döneminden sonra çaralm, muayene yapalm ve ikayetlerinin olup olmadn veya göz, kulak, üreme organlar ve beyin ile ilgili problem olup olmadna bakalm dedik. lgili bölümlerin hocalar tarafndan deerlendirilecek ve uzun vadede bu etkileri, 1, 3, 6 ay, 1 yl veya 2 yl takiplerle belki dünya literatürüne ciddi bir katkmz olabilir diye düünüyoruz. diye konutu.

Virüsün uzun dönemde yaratt sonuçlarn henüz net olarak bilinmediini, Dünya Salk Örgütünün de bu konuda net açklamalar yapmadn belirten Akda, Virüsün uzun dönem sonuçlaryla ile ilgili ülkemiz adna literatüre Dicle Üniversitesi olarak bir katk salarsak bu bizi mutlu eder. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git