Ekmek zammı geri çekildi!

Diyarbakır'da ekmek zammı, yoğun tepkiler üzerine kurulan komisyon tarafından geri çekilerek, iptal edildi.

Haberler 18.02.2021 - 00:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esnaf ve Sanatkarlar Odas kararyla yaplan ve tepkiye neden olan, Gazetemizin Yazar Ömer Büyüktimurun kaleme ald ekmek zamm, l Valiliince oluturulan komisyon tarafndan yaplan incelemeler sonucu, gerekçeler hakl görülerek, iptal karar verdi. 3.5 liraya yükselen ekmek, yeniden 2.5 liraya satlacak.

ZAM TEPK GÖRMÜTÜ

Un ve maya fiyatlarndaki art sebep gösterilerek Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii tarafndan 29 Ocak günü, alnan karar sonras 400 gramlk ekmein gramaj 500 grama çkartlrken, fiyatna da 1 TLlik zam yaplarak 2,5 TL yerine 3,5 TLden satana balanmt., Kamuoyundan gelen youn tepkiler ve yazarmz Ömer büyüktimurun üst üste dile getirip köesine tad ekmek zamm kararyla hareket geçen Diyarbakr Ticaret l Müdürlüünce denetimler yapld.

VAL DE DUYARSIZ KALMADI

Vatandan en önemli gda maddesinin banda gelen ekmee yönelik zama Diyarbakr Valisi Münir Karaloluda duyarsz kalmayarak, duruma el koydu.

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kurulular Kanunu uyarnca hazrlanan Esnaf Ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakknda Yönetmeliin 5inci maddesine dayanlarak alnan zam kararna kar, Vali Karalolunun talimatyla, ayn yönetmeliin Tarifelere tiraz balkl 7nci Maddesi ve Komisyon balkl 6nc maddesi gerei itiraz komisyonu oluturuldu.

KOMSYON NCELEMES

Komisyon, Vali Münir Karalolunun görevlendirdii Vali Yardmcs Ömer Cokunun bakanlnda, Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas temsilcisi eyhmus Mete ve Diyarbakr Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birlii (DESOB) temsilcisi Abdullatif Aykulun katlmyla topland.Yaplan görümeler sonucu ekmee yaplan zam kararnn iptal edilmesi, Diyarbakr Frnclar Odasnca yeniden bir fiyat ve gramaj çalmas yapldktan sonra DESOBa gerekli müracaatta bulunulmas ve yine Frnclar Odasnca üyelerine datlan tarifenin toplatlmasna karar verildi. Alnan karar sonras, yaplacak çalmayla ekmein gramajnda herhangi bir deiiklie gidilmeden yeni bir fiyatlandrma yaplmas bekleniyor.

Kullandklar un, odun ve ya malzemelerine gelen fahi zamlara tepki gösteren frnclar ise hem kendilerinin hem de halkn madur edilmeyecei ortak bir ücretin belirlenmesini istedi.

3,5 TL HALKA AIR GELYOR

Frnc Sabri Mert, alnan zam karnn yanl olduunu dile getirdi. Öncelikli olarak piyasann düzeltilmesi gerektiinin altn çizen Mert, zam kararnn hem yurttalar hem de frnclar madur ettiini ifade etti. Mert, 3,5 TL insanlara ar geliyor, 100 gram üzerine attnda ayrca frncya da ar geliyor. Bu nedenle alnan karar batan beri yanlt. Her ey yar yarya zamlanm. Örnein birkaç yl önce bir torba un 65 TLydi, bugün onun fabrika çk 140 TL olmu. Odunun tonu yine 350-400 TL arasyd, u anda 700-800 TL aras olmu. Yeni fiyatlandrmaya ilikin bilgimiz yok. Ekmee zam gelmesini bekliyoruz, çünkü u an yaptmz i bizi kurtarmyor ifadelerini kulland. Ortak bir kararla uygun bir fiyatn belirlenmesi gerektiinin altn çizen Mert, Hem frnc kazansn hem de halkmz madur olmasn diye belirtti.

NE FIRINCILAR NE DE HALK MADUR EDLSN

Kilo ile hesaplandnda yaklak olarak ekmee 33 kuru zam yapldn belirten ekmek ustas Mehmet irin Kaçan ise, Daha önce 83 liradan aldmz un torbasn uan 145 liradan alyoruz. Devletin buna el atmas lazm, ekmee gelen zam bizimle ilgili bir durum deil. Mayay eskiden 60 liraya alyorduk uan 120 lira. Halk da fakir, bu pandemiden kaynakl herkes evde yatyor, ekmek paras yok. Frna günde 100 tane dilenci geliyor, bo gönderemiyoruz ama hepsine de veremiyoruz. Kald ki insanlar ekmee bir lira zam geldiini zannediyor, ama bir lira deil 33 kuru zam yapld. Gelen zammn da bize bir faydas yok. Biz gelen zamm uygulamadk, çünkü 3 buçuk lira halkn gözüne çok geliyor. 3 ekmek 10 TL. Bazlar be ekmek alyor, insanlar için zor bir ey. Normalde ekmein 2 buçuk lira olmas normaldir ama un, maya fiyatlarnn dümesi de gerekir. Ben be senedir ayn yevmiye ile çalyorum. Bizim isteimiz ekmein fiyat ayn kalsn ama un ve dier gdalarn fiyatlar düsün. Yani ne frnclar ne de halk madur olsun diye konutu.

Ana Sayfaya Git