Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinde yaayan aileler, ekmek paralarn kazanmak için yüzlerce kilometre uzaklktan Diyarbakrn çnar ilçesine gelip hem tarlalarda çalyor, hem de kurduklar çadrlarda yaamlarn sürdürüyor.
Geçimlerini sürdürebilmek için ekim ve hasat zaman Dou ve Güneydou Anadolu Bölgesinden eleri ve çocuklaryla Diyarbakra çalmaya gelen tarm içileri, kavurucu günete soan sökerek ekmek mücadelesi veriyor.
Mevsime göre yetien soanlar çeitlerine göre tarladan toplanyor. nsan gücü gerektiren soann toplanmas için gece gündüz çalyorlar.
Ekmek paralarn kazanmak için il il dolaan mevsimlik içisi Faik Karta, lkbahardan beri Adana, Eskiehir ve zmire gittik ve imdide buradayz. Ama ne yapsak etsek bir türlü yevmiyemiz çkmyor, günlük 40 TL alyoruz yeterli olmuyor. Ekinlerin içerisinde yatyoruz, bu scak havada çaltmz arazide scak su içiyoruz. Yemeimizi kendimiz yapyoruz, mutfak malzemelerini ehre veya ilçeye gidip kendimiz alyoruz. lerimiz böyle gidiyor ve 6 kiilik aile olarak çalmamza ramen aldmz maa bizlere yetmiyor. dedi.
Mevsimlik içilere yönelik bir çalma yaplmas lazm
çok zor artlar altnda çaltklarn söyleyen Mahmut Kon, Ailemden 5 kii geldi. En küçüümüz 11 yanda 3 tane örencim var. 11 aya kadar çalyoruz. Skntmz sabah ezannda kalkp akam ezanna kadar çalmamzdr. Ortalama 35 liraya çalyoruz. Suriyelilerin Türkiye girii bizim mevsimlik iliimizi bitirdi. çalma koullarmz yattmz yer, banyo vs. u anda çocuk 3 yanda tarlada benimle beraber günein altnda yanyor. Biz devletimizden yardm talep ediyoruz. çocuklarm okul okumas gerekiyor. Derslerinde geri kalmas gibi birçok sknt yayoruz. Eim astm hastas ve kzmda ayn bizde bu toz topran içinde mecbur çalyoruz. Mevsimlik içilere göre bir çalma yaplmas gerekir. Sigortam yok, yeil kartm var. Hastaneye gidiyoruz fi olamad için madur oluyoruz. Bu maduriyetlerin giderilmesini istiyorum. Salk konusunda hiçbir ey yok, arazi artlar zor. u anda sadece day balarna çalyoruz.
Soan üreticileri de dert yand
Soan üretiminin bu sene verimsiz olduunu belirten Timur Kanat, Soan üretimi bu sene verimsiz çiftçi hep zararda, içi bulunmakta zorluklar yayoruz. çalan içilerde ii brakmak istiyor geçen sene dönüm 8-10 ton aras verirken bu sene 4 ton verdi. çiftçinin yapt masraflar kendisini çkarmyor elde ettii gelirle elektrik parasn zor ödüyor bu skntlarn çözülmesi gerekiyor. ifadelerini kulland.
70 bin TL elektrik cezas
Bu yl dönüm ba 4 ton soan hasad yapldn ifade eden Recep Kosum da unlar kaydetti:
Bu sene kuraklk olmasnda dolay dönüm ba 4 ton geliyor. Geçen ylda 10 ton çkmt. u anda bana 70 bin TLlik elektrik cezas geldi. Artk bu ii brakacam, ben de içi olarak çalacam. Bölgenin hepsine ceza kesiyorlar. Burada 10-15 tane sondaj var. Önce 15 bin TLlik fatura, sonra 70 bin TLlik ceza geliyor. Gelin, size yüzde 64 indirim yapalm. diyorlar. Kesinlikle bunu kabul etmiyoruz. 15-20 bin TLlik soan satmm, 70 bin TL elektrik cezas gelmi. Maduruz, bu ii brakacaz.