Erbil'le ilişkiler normalleşmeli!

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim (IKBY) arasında işbirliğinin geliştirilmesi için istişare toplantısı düzenledi.

Haberler 26.03.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim (IKBY) arasnda ibirliinin gelitirilmesi için istiare toplants düzenledi.

DTSO toplant salonunda düzenlenen toplantya IKBYden Erbil Valisi Omed Xoshnaw, Kültür Müdürü smael Mina Xan, TSO Bakan Dara Jalil Al Khayat, Duhok TSO Bakan Ayad Abdulhalim, insanlar, DTSO Meclis Bakan Celalettin Birtane, Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya, DTSO Meclis Üyeleri katld.

LKLER NORMALLEMEL

DTSO Bakan Kaya, Bu yl ilk defa düzenlenen Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarmza Onur konuu olarak katlan Erbil Valisi Omed Xoshnaw beraberindeki heyete teekkür etti. Kaya, Bizler IKBYi evimiz olarak biliyoruz. Oradaki insanlar bizim kardelerimizdir. Diyarbakr da sizlerin evinizdir. Buradaki insanlar da sizlerin kardeinizdirler. Erbil, Süleymaniye, Duhok Ticaret ve Sanayi Odalar ile Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas arasnda yaklak 20 yldr bir ibirlii var. Karlk ikili ibirlii gelitirme protokolümüzü 2018de yeniledik. Bu çerçevede hem buradaki fuarlarmz hem Erbildeki fuarlarmzda ortak hareket ediyoruz. Ayrca aramzdaki fiziksel sorunlarn kaldrlmasyla ilgili youn bir çalma içerisindeyiz. kili ilikilerimizi sadece fuarlarla snrlandrmyoruz, ticaret, salk turizmi, kültür turizmi ve karlkl ibirliklerini gelitirmek gibi çok kapsaml olarak gelitirmeye çalyoruz. Son dönemlerdeki ticaret hacmimizin dümesi özellikle referandum sonra Türkiye ile ilikilerin istenilen seviyeye gelmemesi bizleri de rahatsz ediyor. Bizler burada Dileri Bakan, Ticaret Bakan ve dier yetkililerle yaptmz görümelerde ikili ilikilerin 2013-2015 dönemdeki gibi olmasn arzuluyoruz ve bu konuda gerekli çalmalar da yürütüyoruz. Bu konuda Habur ve brahim Halil Snr Kaplarnn modernletirilmesi ve ticaretin artrlaca ekilde dizayn edilmesi için çalma yapyoruz. Erbil- Diyarbakr direk uçularn balamas için youn bir çaba gösteriyoruz. Bizim buradaki amacmz sadece ticaret deil, aramza konulan suni snr aarak kardeler arasnda en üst seviyede görümelerin olmasn ve karlkl bar ortamnn olmasdr eklinde konutu.

TCAR LKLER GELTRLMEL

Erbil Valisi Omed Xoshnaw ise , Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarna katldmz için çok memnunuz. Öncelikle Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Mehmet Kayaya IKBY ve Diyarbakr arasnda ikili ilikilerin gelimesine salad katklardan dolay teekkür ediyorum. Diyarbakr ve Erbil arasnda ikili ilikilerin gelitirilmesini gerektiini söyledi. IKBYdeki yatrm frsatn kaçrmamalar için bata Diyarbakr olmak üzere Türkiyedeki tüm irketleri yatrm yapmak için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimine davet ediyorum. Sadece petrol deil, turizm, tarm ve sanayi alannda yatrm yapmalarn istiyoruz. Erbilde 4 Nisan 2022de düzenleyeceimiz fuara sizleri davet ediyorum. Diyarbakr ve Erbil arasnda direk uçular balamasn istiyoruz. Karlkl diyaloglar ile sosyal, kültürel ve ekonomik ilikilerimizi çok daha iyi bir düzeye getirmek için çalmalarmz devam ettireceiz.

Ana Sayfaya Git