Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, TÜRKONFEDin 20. Yıl Zirvesine katıldı. Zirvede konuşan Eş Başkan Bucak, ulusal ve uluslararası yatırımcılara seslenerek, Gelin hep birlikte bu kadim şehri yeniden bir üretim istihdam kenti haline getirelim dedi.
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, çatısı altında 26 bölgesel, 5 sektörel olmak üzere 31 federasyon bulunan Türk İş Dünyası Konfederasyonunun (TÜRKONFED) Küresel Riskler ve Yerel çözümler ana teması ile Kayapınar ilçesindeki bir otelde düzenlediği 20. Yıl Zirvesine katıldı.
Zirvede, Eş Başkan Bucakın yanı sıra TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Diyarbakır Valisi Vekili Aziz Gölbaşı, iş dünyasının önde gelen isimleri, kamu ve yerel yönetim temsilcileri konuk olarak yer aldı.
TÜRKONFEDin yeni dönemini anlatan tanıtım filminin gösterilmesinin ardından zirvenin açılış konuşmasını Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Türk yaptı. STKların demokrasinin inşasına sunduğu katkının önemine dikkat çeken Türk, tüm bileşenlerin üzerine düşen çabayı göstermesi gerektiğini ifade etti.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da kayyım politikalarını toplumsal refah ile bağdaşmadığını vurgulayarak, Önümüzdeki toplumsal sorunları aşmak için demokrasinin işlerliğini korumalıyız diye konuştu.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ise adalete olan güvensizliğin iş dünyasını da etkilediğini söyledi. Sönmez, Türkiyede kalkınmaya giden yolun demokrasi ile bağlantılı olduğunu belirterek, şöyle konuştu: Onurlu yaşam hakkı, sosyal laik bir devlet güçler ayrılığını yerine oturtmuş, yargının tam bağımsızlığına inancı artırmış bir Türkiyenin hayal olmadığını biliyoruz.
Eş Başkan Bucak: Zirvenin kadim kentte gerçekleşiyor olması mesaj içeriyor
Zirvede konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Serra Bucak, Kürtçe, Türkçe ve Zazaca olmak üzere 3 dilde katılımcıları ve konukları selamladı. TÜRKONFED gibi Türkiyenin iktisadi gelişimini kendisine önemli bir görev koymuş ve bu girişimi misyon edinen bağımsız bir platformun gerçekleştirdiği girişimlerin önemli olduğunu ifade eden Eş Başkan Bucak, Bu zirvenin kıymetli kadim kentimiz Diyarbakırda gerçekleşiyor olması bizler için heyecan verici olmakla birlikte, aynı zamanda anlamlı bir mesaj ve önemli bir niyet göstergesidir. Bu kent Mezopotamyanın kalbi olarak yüzyıllardır ticaretin, üretimin, kültürel mirasın, demokrasinin merkezi olmuştur. Şimdi de bu tarihsel rolünü yeniden üstlenmek ve bu tarihsel iradenin açığa çıkmasını görmek bizler için kıymetli dedi.
İstikrarlı bir yatırım ortamına ihtiyaç var
Kadim bir kent olan Diyarbakırın dinamik kaynakları, verimli topraklarının yeniden güçlü iddiasını koruduğunu, bu nedenle toplantının burada gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Bucak, ekonomik ve kültürel olarak bir kalkınma oluşturabileceğini ancak bu vizyonun gerçekleştirilmesi için istikrarlı bir yatırım ortamına ihtiyaç olduğuna işaret etti. Eş Başkan Bucak, sözlerine şöyle devam etti: Türkiye ekonomisinin yapısal sorunları ortada. Tüm bu yapısal sorunlar enflasyon, işsizlik, TLnin değer kaybı, borçluluk gibi başlıklar ne yazık ki son yıllarda daha yakıcı bir hale gelmektedir. Elbette bu kriz toplumun her kesimini etkilese de sonuçları herkes aynı şekilde yaşamıyor. Gençler ve kadınlar istihdamdan git gide uzaklaşıyor. Tüm krizlerde olduğu gibi çatışma, siyasal krizler, toplumsal ve ekonomik krizler, gençler, kadınlar ve dolayısıyla çocukları daha fazla etkiliyor. TÜİK istatistiklerinin bile kabul ettiği üzere bu krizin yükü coğrafi olarak da eşit dağılamıyor. Yatırımlar ne yazık ki buraya yönelmiyor, bu nedenle tüm olumsuzluklar daha derinden yaşanıyor. TÜİK bile bunu itiraf ediyorsa gerçek tabloyu siz düşünün.
Belediyeye iş başvurusu 30 bini geçti
31 Mart seçimlerinden şimdiye kadar belediyeye yapılmış resmi iş başvurusu sayısının 30 bini geçtiğini aktaran Bucak, bir kamu kurumu olarak söz konusu başvuruya yanıt vermenin mümkün olamayacağına dikkat çekerek, Ama gözümüzü kapatmamız, müdahil olmamız da mümkün değil. İstihdam için yerel yönetimler olarak canla başla çalışmayı kendimize ilke olarak koyduk. Kentimiz, alt yapı eksikliği ve politik istikrarsızlık nedeniyle ekonomik gücünü hayata geçirememektedir. Genç nüfusun yüzde 30unun ne eğitimde ne de istihdamda yer almaması önemli bir kayıptır. Diyarbakır özelinde kadın istihdamının yüzde 20nin altında kaldığını görmekteyiz. Kronikleşmiş işsizlik sorunun birçok nedeni var elbette ama mesleksizlik bunlardan biri ve en önemlisi. Kadınların istihdam ve üretim için en yüksek teşviklerle ekonomik hayata katılması en başlıca ihtiyaçlarımızdandır ifadelerini kullandı.
Diyarbakırda asgari ücretin altında güvencesiz işlerin oldukça yaygın olduğuna dikkat çeken Bucak, Genç nüfus, kira giyim gıda alışverişi yapamayacak durumda iken neden işgücüne gireyim ki sorusu capcanlı karşımızda duruyor. Bu gerçekliğin de farkında olarak her türlü aktörün sorumluluğun farkında olarak bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç duymaktayız dedi.
Ulusal ve uluslararası yatırımcılara çağrı
Ekonomik kalkınmanın, yalnızca fiziki yatırımlarla değil hukukun üstünlüğünün ilke edinildiği, insan haklarının korunduğu bir yönetim biçimine muhtaç olduğuna işaret eden Eş Başkan Bucak, sözlerini şöyle sürdürdü: Yatırımcıların güvenle gelebileceği bir kentsel ortamı yaratmak yargının tam bağımsız olduğu, yerel yönetimlerin demokratik bir şekilde çalışacağı bir düzenle alakalıdır. 4 Kasım tarihinde kayyım rejiminin anti demokratik uygulamalarını dile getiren TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleri ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanının açıklamalarına dikkat çekmek isterim; aklın yolunun bir olduğunu demokratik sistemin, ekonomik bir refaha da destek verdiğini belirtmek isterim. Bizlere dayatılan keyfi bir düzen, hukuksuzluk rejimi, siyasi bir müdahale olarak kalmamakta, bölgenin ekonomik durumunu da tehdit etmektedir. Bu nedenle yatırımcıların gelmesini geri çekmektedir. Biz seçilmiş yerel yönetimler temsilcileri olarak bugün bu salonda bulunan birçok kişi ile birçok platformda bir araya geldik, kentimizin gelişmesi için herkesin elini taşını altına koyduğu bir süreci başlattık. Gelin şehri Amedi katılımcı anlayışla birlikte yönetelim dedik. Belediyelerimiz tüm gücü ile çalışmalarına devam etmektedir. Bugün buradan hem ulusal hem uluslararası yatırımcılara bir çağrı yapmak isterim; Diyarbakır hem insan gücü hem de potansiyeli büyük fırsatlar sunan bir şehir. Tarımdan yenilenebilir enerjiye, turizmden teknolojiye kadar pek çok alanda yatırımların gerçekleşmesi için zemin hazırlamaktayız. Belediyemiz bu yatırımları gerçekleştirmesi için gerekli alt yapıyı sağlamaya, kolaylaştırıcı olmaya hazırdır. Gelin hep birlikte bu kadim şehri yeniden bir üretim istihdam kenti haline getirelim. Halkı cezalandıran merkezi politikalara karşı birlikte hareket edelim.
DBB Haber Bülteni