Eshab-ı kehf Lice’de!

Üçgünlük sempozyum ztartını aldı. 23 oturum gerçekleştirilecek.

Haberler 27.05.2021 - 00:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Lice ilçesine bal Duru Mahallesindeki Ashab- Kehf maaras ile ilgili yaplan çalmalarn sunulaca Uluslararas Ashab- Kehf ve Lice Sempozyumu, Dicle Üniversitesi Kongre Merkezinde balad. Lübnan, Malezya, Irak, Hindistan, Avusturya, Pakistan, ran, Hollanda ve Türkiyenin farkl üniversitelerinden 30 akademisyenin danmanlk yapt sempozyumda, Ashab- Kehf ile ilgili birçok konunun ilenecei 23 oturum yaplacak.

KURAN-I KERMDEK TARFE EN UYGUN YERLERDEN BRDR

3 gün sürecek sempozyumun açlnda konuan l Valisi Münir Karalolu, Ashab- Kehf maarasnn Licede olduu iddiasnda olmadklarn ancak dünyada Ashab- Kehf maaras olarak bilinenler içerisinde Kuran- Kerimdeki tarife en uygun yerlerden bir tanesinin Licedeki Ashb- Kehf maaras olduunu söyledi. Karalolu, öyle konutu:

Licenin en büyük deeri olan Ashab- Kehf olayn tekrar Türkiyenin ve dünyann gündemine tamak, ancak bu ve benzeri bilimsel toplantlarla olabiliyor. Dünyada 33 noktada Ashab- Kehf makamlar maaralar var, Türkiyede de 4 tane var. Dünyada Ashab- Kehf maaras olarak bilinenler içerisinde Kuran- Kerimdeki tarife en uygun yerlerden bir tanesinin Licedeki Ashab- Kehf maaras olduuna ben kalben mutmain oldum.

EKSKLMZDEN DOLAYI LCE VE ASHAB-I KEHF çOK BLNMYOR

Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç da, Licedeki Ashab- Kehf maarasnn çok bilinmediini ve bunda kendi eksiklikleri olduunu söyledi. Lice ve Ashab- Kehfin tantmna ayr önem verdiklerini aktaran Karakoç, Lice ve Ashab- Kehf çok bilinmemektedir. Bizim son dönemlerde en önemli kaynaklarmzdan bir olan slam Ansiklopedisinde Lice geçmemekte. Birçok tezleriyle baktmz zaman Lice sadece isim olarak geçmekte ve en iyi tezde dahi bir veya iki sayfayken Türkiyede adlandrlan dier yerlerin 20-30 sayfa deerlendirildiini görüyoruz. Burada bizim eksikliklerimizin olduunu düünerek tantm ksmnda, o yöne ayr önem vermeyi düündük eklinde konutu.

Uluslararas Ashab- Kehf ve Lice Sempozyumunda düzenlenecek oturumlar vatandalar zoom üzerinden izleyebilecek.

Ana Sayfaya Git