Geriye kalanlar

Suriçi ilçesinde sokağa çıkma yasağı kalktı, yaşananların boyutu da gün yüzüne çıktı. Virane olmuş evler ve işyerleri yürek burkarken, Kurşunlu Camii de zarar gördü. İlçe halkı, tüm taraflara tepki gösterirken, "çatışmaların durmasını" istiyor.

Haberler 08.09.2015 - 09:27 Son Güncelleme : 08.09.2015 - 09:27

Sur ilçesinde önceki gün 09.30da ilan edilen sokağa çıkma yasağının bugün 06.00da sona ermesiyle, 2 polis memurunun şehit edildiği, 6 polisin yaralandığı ilçedeke tahribat gün yüzüne çıktı. Kentteki ilk Osmanlı eseri olan Kurşunlu Camisine ateş açıldığı, iş yerine, evlere roket ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunduğu belirlendi. İlçede konteynerlerin devrilmesi ve barikat kurmak için kullanılması nedeniyle çöplerin sokaklara saçıldığı, ara sokaklara hendek kazıldığı, kum torbalarından barikatların kurulduğu, bazı hendeklerin arkasına çarşaf ve branda asıldığı Sur ilçesinde, hayatın normale dönmesine çalışılıyor.

İki polis memurunun şehit olduğu, 8i polis 11 kişinin yaralandığı Sur İlçesinde dün sabah okağa çıkmasının kaldırılması ile yaşam kısmen normale dönerken, jandarma tarafından Sur İlçesine bağlı Büyükkadı Mahallesine yapılan operasyonda silahlar ele geçirildi. Diyarbakır Valiliğinden sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, şöyle dedi:

VALİMİK SOKAĞA çIKMA YASAĞI KALKTI

Halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince, ilimiz Merkez Sur İlçesinde sur içinde kalan bölgede (Abdaldede, Alipaşa, Cami Kebir, Cami Nebi, Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, İskenderpaşa, Melikahmet Ziya Gökalp, Lalebey, Süleyman Nazif, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde) 06.09.2015 Pazar günü 09.30dan geçerli olmak üzere sokağa çıkma yasağı kararı alınmıştı. Sur ilçemizde yapılan çalışmalar sonucunda huzur ve sükunetin sağlanması üzerine 07.09.2015 Pazartesi günü saat 06.00dan itibaren sokağa çıkma yasağı kaldırılmış olup, vatandaşlarımıza sokağa çıkma yasağı konusunda göstermiş oldukları duyarlılıktan dolayı teşekkür ederiz.

BİLONCA; İKİ POLİS ŞEHİT 11 YARALI

Önceki gün olayların meydana geldiği ve 2 özel harekat polisinin şehit olduğu, 8i polis 11 kişinin yaralandığı olaylardan sonra sakin geçen gece ardından Sur ilçesinde bugün sabah saatlerinde sokağa çıkma yasağının kaldırılması ile ilçede yaşam kısman normale döndü. Ana caddelerdeki işyerleri açılırken, ara sokaklarda bulunan bazı işyerlerinin henüz açılmadığı görüldü. Dünkü gün boyu yaşanan çatışmaların izleri halen dururken, olaylar ile ilgili çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

ELE GEçİRİLEN SİLAHLAR, GÖZALTI

Öte yandan, Diyarbakır İl Jandarma ve Sur İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri merkez Sur İlçesine bağlı Büyükkadı Mahallesinde silah ve mühimmat kaçakçılığına yönelik operasyon gerçekleştirildi. Operasyon kapsamında bir kişinin evinde Kalaşnikof piyade tüfeği, 2 Kalaşnikof şarjörü, 87 Kalaşnikof piyade tüfeği fişeği, M1 piyade tüfeği, 55 M1 fişeği, 7.65 çapında 2 ruhsatsız tabanca, 7.65 milimetre çapında 37 abanca fişeği, 5 tabanca şarjörü, 1 ruhsatsız av tüfeği, 4 av tüfeği fişeği, namlusu değiştirilmiş 9 milimetre çapında kuru sıkı tabanca, kuru sıkı tabanca şarjörü, 3 kuru sıkı tabanca fişeği ele geçirildi. Ele geçirilen silah ve mühimmat ile ilgili 1 kişi gözaltına alındı.

GİRAGOS KİLİSESİNİN CAMLARI KIRILDI

Merkez Sur İlçesi Hasırlı Mahallesinde bulunan Ortadoğunun en büyük Ermeni Kilisesi konumundaki tarihi Surp Giragos Ermeni Kilisesinin yakınlarında bulunan bir noktaya PKKlıların yerleştirdikleri el yapımı patlayıcıyı infilak ettirmesiyle, kilisede camlar kırıldı ve hasar meydana geldi. Kilisenin ön tarafındaki camların patlamanın etkisiyle kırıldığı ve kilisenin tabelasına bir kurşunun da isabet ettiği görüldü.

İŞYERLERİ VE EVLER ZARAR GÖRDÜ

İlçede konteynerlerin devrilmesi ve barikat kurmak için kullanılması nedeniyle çöpler sokaklara saçılırken, ara sokaklarda kazılan hendekler ve kum torbaları ve çöp konteynerlerinden kurulan barikatlar nedeniyle vatandaşlar mağdur oldu. Bazı sokaklarda kazılan hendeklerin arkasına çarşaf ve branda asılması dikkat çekti. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla ilçede bir çok iş yerleri açılırken, bazı esnafın ise güvenlik endişesiyle dükkanlarını açmadığı görüldü. Kimi esnaf da bir gün boyunca süren çatışmalardan iş yerinin de zarara uğradığını görünce şaşkınlık yaşadı.

İKİ KİZ KARDEŞİN EVİ

Fatihpaşa Mahallesinde yaşayan iki kız kardeşin evi saldırılarda büyük zarar gördü. Yaşadıkları korku dolu anları gözyaşları içinde anlatan ve isminin açıklanmasını istemeyen kardeşler, çatışmaların çok şiddetli olduğunu, korktuklarını söyledi. Yaşlı olduklarından dolayı korkudan dizlerinin tutmadığını anlatan kardeşlerden biri, Birçok noktadan evimize kurşun isabet ediyordu. Kurşunlardan korunmak için kardeşimle evin koridorunda bulunan dolabın içine saklandık dedi.

İSMİNİ VERMEYENLER KONUŞTU

Pazar Mahallesinde yaşayan ve ismimi yazmayın, korkuyorum diyen yaşlı bir kadın gece boyunca yaşananları şöyle anlattı: Yüzü maskeliler kapımı çaldılar. Ödüm koptu, ben tek başıma yaşıyorum, hastayım. Ömrümün bu son günlerinde başımıza gelenlere bakın. Sabaha kadar korkuyla bekledim. Her taraftan kurşun, bomba sesleri geliyordu. Sabah olunca baktım ki evimin de aralarında olduğu pek çok ev kurşun izleriyle dolu. Camlar kırık ve bazı evler yanmış.

GÖRÜNTÜLER CİĞERİMİ YAKIYOR

Aynı mahallede emekli olduğunu söyleyen başka bir kişi olayları anlatırken gözyaşlarını tutamıyor. İki polisi kapımın önünde öldürdüler. Ciğerim yanıyor, bu vatanın evlatları birer birer yere düşüyor. Yazıktır günahtır, bu çatışmalar dursun, artık ne bizim ciğerimiz yansın ne başkalarının.

KORKU MAHALLESİ

Mahalle aralarına PKKnın gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) tarafından kazılan hendekler olduğu gibi duruyor. Taşlar ve çöp konteynırları ile yapılmış barikatlar da. Bir mahalleli burası korku mahallesi oldu diyor. Zira evin içerisinde bile can güvenliği yok. Kurşunun nereden geleceği kestirilemiyor.

ÖZGÜR YURTTAŞ DERNEĞİ YANDI

Hasırlı Mahallesinde bulunan Özgür Yurttaş Derneği de çatışmalar sırasında yandı. Mahallelinin kimi güvenlik güçlerince atılan bombalar nedeniyle, kimi de çatışma sırasında derneğin yandığını söylüyor. Dernek binası yangından sonra kullanılamaz halde.

İKİ TARAFA DA TEPKİLER VAR

Mahallede nedeni ne olursa olsun çatışmalar bitmeli diyenlerin sayısı daha fazla. çünkü gündelik yaşamlarını sürdüremediklerini, bölgeden çıkamadıklarını anlatıyorlar. Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı Suriçi ilçesinde güvenlik güçleri de sabah saatlerinden itibaren mahalleyi boşalttı. Mahallede durum şimdi sakin, ancak Suriçi hava kararınca kentin silah seslerinin yükseldiği bir bölge haline geliyor.

TEMİZLİK çALIŞMALARINA BAŞLANDI

Sur İlçesinde biriken çöpler de temizlik görevlileri tarafından toplanmaya başlandı. Sur Belediyesine bağlı temizlik işlerinin yanı sıra çevredeki esnaf da temizlik çalışmalarına katıldı.

HENDEKLER DURUYOR

Sur İlçesinin Hasırlı Mahallesindeki bir çok ara sokaklarda kazılan hendekler henüz doldurulmadı.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır