Göğüs TBC Bölüm Başkanı Prof. Dr. A.Rahman Şenyiğit ve Doç Dr. Fatih Meteroğlu; Amfize hastalığında akciğerlerde küçük baloncuklar oluşmakta ve bu baloncuklar sağlam akciğer yapısına da baskı yaparak hastanın nefes almasını güçleştirmektedir.
Amfizem tedavi edilmezse, hasta nefes alamaz hale gelir. En ufak enfeksiyonda solunum yetmezliği gelişir. Bu hastalık ayrıca, kalp yetmezliğinin de en önemli sebeplerindendir. Öksürük ve nefes darlığı sonucunda hasta yataktan kalkamayacak konuma gelmekte, hastalarda ufak eforla bile nefes darlığı olmakta ve giderek oksijen tüpüne bağımlı kalmaktadır. dediler.
Dicle Üniversitesi Hastanelerinde, Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz Bölgesinde ilk defa, dünyada sadece 22 merkezde uygulan akıllı tel ile Amfizem tedavisine başlandı.
Bir bronşit çeşidi olan Amfizem hastalığı ameliyesi ile ilgili Söz Haber ekibine bilgi veren Göğüs TBC Bölüm Başkanı Prof. Dr. A.Rahman Şenyiğit ve Doç Dr. Fatih Meteroğlu; Amfize hastalığında akciğerlerde küçük baloncuklar oluşmakta ve bu baloncuklar sağlam akciğer yapısına da baskı yaparak hastanın nefes almasını güçleştirmektedir. Amfizem tedavi edilmezse, hasta nefes alamaz hale gelir. En ufak enfeksiyonda solunum yetmezliği gelişir. Bu hastalık ayrıca, kalp yetmezliğinin de en önemli sebeplerindendir. Öksürük ve nefes darlığı sonucunda hasta yataktan kalkamayacak konuma gelmekte, hastalarda ufak eforla bile nefes darlığı olmakta ve giderek oksijen tüpüne bağımlı kalmaktadır. dediler.
Eskide cerrahi yöntem uygulanırdı.
Eskiden amfizem vakalarına volüm küçültücü cerrahi uygulandığına dikkat çeken Şenyiğit; Ancak cerrahi yöntemin bir sürü yan etkileri ortaya çıkmaktadır. Son yıllarda bronkoskopik yöntemle, eskiden ameliyatla çıkartılan bölüm ameliyatsız, olduğu yerde küçültülebilmektedir. Son dönemlerde bu hastalarda bu amaçla akıllı tel tedavisi uygulanmaktadır.
Acrupa ve ABD de uygulanıyor
Prof. Dr. A. Rahman Şenyiğit, Akıllı teller hafızalı metalden (nitinol) üretilen akıllı sarmallar olduğunu belirterek; Bu yöntem Tüm Avrupa ve ABDde uygulanmaktadır. Üretici, uygulama konusunda hassasiyet göstermektedir. Her hasta ayrı ayrı görüntüleme ve diğer tetkikleri ile kurul tarafından değerlendirilip onay verilmesi durumunda uygulanabilmektedir. Hava kistlerin ön planda olduğu, sarmalı tutacak yeterli akciğer dokusunun olmadığı hastalara uygulanmamaktadır.İşlemde, işe yaramayan ve balonlaşmış akciğer kısımları ortadan kaldırılmaktadır. Böylece sağlam akciğer dokusu kendi görevini çok daha rahat yapabilmektedir. şeklinde açıkladı.
Tedavi kapalı yolla yapılıyor
Şenyiğit açıklamasını şöyle sürdürdü; Sarmallar hastalıklı akciğer dokusunu küçülterek gereksiz yere genişlemiş kısmın ve hapsolan havanın azalmasını sağlar. Akciğerin hastalıklı kısımlarının hacmi azaltıldığında hava sağlıklı olan bölgelere yönlenir. İşlem genel anestezi altında ameliyathane ortamında uygulanır. Bu tedavi kapalı yolla bronkoskopiyle yapıldığı için diğer işlemlere göre oldukça risksizdir. Sarmallar bir bronkoskop yoluyla önceden belirlenmiş bronşlara skopi (anlık röntgen) kılavuzluğunda yerleştirilir. Gerektiği zaman sarmallar geri alınabilir veya yer değiştirilebilir. Bir seferde tek bir tarafa ve bir loba yerleştirilir. Eğer akciğerin her iki tarafında da hastalıklı doku varsa genellikle 6-8 hafta sonra diğer taraf yapılmalıdır. İşlem 20 60 dakika sürmektedir. Genelde hastalar bir gece hastanede kalmaktadır. Genel durumu düşkün kişilere uygulanabilmektedir.
Bir gün sonra rahatlama
çoğu hasta tedavinin ertesi günden itibaren rahatlama hissettiğini belirtmiştir. İyileşme döneminde tahriş öksürüğü ve balgamda kan görülebilir. Ancak bu durum genellikle ek bir tedaviye ihtiyaç duymaksızın bir süre içerisinde düzelmektedir. Göğüs boşluğunda hava birikmesi veya diğer hayatı tehdit edici yan etkiler çok nadir olarak görülmektedir. Akıllı tel ile amfizem tedavisi dünyada 22 merkezde uygulanan bir tedavi yöntemidir Ülkemizde son 1-2 yıldır bronkoskopik hacim küçültme tedavisi kullanılmaya başlanmıştır. Bu işlem iyi bir teknik alt yapıya ve yetişmiş bir ekip gerektirmektedir.Bu tedaviler hastalara bir nefes daha verebilmek için umut ışığı olmaktadır.
17 Dakikada sağlığına kavuştu
Amfizem hastası olan Bahri Karayel ve Ahmet Yaşarın hastanelerine baş vurduğundu yoğun nefes darlığı çektiklerini ifade eden Prof. Dr. A. Rahman Şenyiğit ve Doç.Dr. Fatih Meteroğlu; 17 dakika gibi kısa bir sürede yaptığımız müdahale ak ciğerlerine yerleştirdiğimiz akıllı tellerle şimdi rahat nefes alabiliyorlar dedi.
Yeniden doğmuş gibiyim
7 yıldan beri nefes darlığı çeken Bahri Karael (60); ve 10 yıldan beri nefes darlığı çeken Ahmet Yaşar (70 )yaptıkları ortak açıklamada iki metrelik yürümede bile nefesimiz kesiliyordu. Şimdi rahat yürüyor ve nefes alıyoruz. Sanki hiç bu hastalığa yakalanmamışız gibi kendimizi rahat his ediyoruz. dediler.