Hasarlı konutlara girmeyin uyarısı; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. Okan Tüysüz, PROF. DR. Naci Görür

Malatya Kale'de 5.9 büyüklüğünde deprem! Uzmanlar uyardı: Burası riskli bir bölge... Oldu bitti deyip konutlara geçmeyin

Haberler 16.10.2024 - 16:19 Son Güncelleme : 16.10.2024 - 16:20

Güneydoğu Anadolu bölgesinde korkutan bir deprem meydana geldi. Depremin Malatya Kale ilçesinde meydana geldiği ve büyüklüğünün 5.9 olduğu tespit edildi. Uzmanlar, bölgedeki depremi değerlendirerek vatandaşları uyardı. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, açıklamasında Artçıları 5e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. dedi. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde Türkiyenin özellik Doğu Anadoluda Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. dedi. Prof. Dr. Naci Görür ise Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verecek bir deprem. artçı değil bu. çünkü merkez üssü doğu Anadolu ile Malatya fayları arasındaki kale bölgesine yakın. Bu depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçı dışında çok deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok deprem meydana geliyordu. Bu müstakil bir deprem. Dolayısıyla gelmeyebilir. Başlı başına büyük bir deprem sayılır bu. Kırsaldaki evlere hasar verebilecek bir deprem. Süre olarak 20 saniyeye yakın sürede hissedildiğini düşünüyorum.


OLDU BİTTİ DEYİP KONUTLARA GEçMEYİN


Artçıları 5e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Yetkililer bu konuda açıklamalar yapacaktır. Dedikodulara değil resmi açıklamalara dikkat etmeli. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. Bunun kendine ait artçıları olacaktır.

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi; Depreme bakacak olursak Doğu Anadolu fayı ve o fay zonu üzerinde bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020de yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla olduğu bir bölge.


HASAR OLABİLECEK BİR DEPREM


Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. Ama bilgiler henüz çok taze, inceleme gerekiyor. 5.9 ve 6.1 büyüklükleri arasındaki sığ deprem. 10,12 km üzerine kaynaklar var. Hasar olabilecek bir deprem. Umuyorum ki ciddi bir hasar ortaya çıkmaz.??Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Türkiyenin özellik Doğu Anadoluda Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hataydan başlayıp Hakkariye uzanan bölgedir. Bu bölgelerde de 6 ve üzeri depremler olması olağan.


PROF. DR. NACİ GÖRÜR: 6 ŞUBATTIN BU FAYA ENERJİ TRANSFERİNİN SONUCU


Prof. Dr. Naci Görür de depreme ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Görür, paylaşımında şu değerlendirmede bulundu: Akuşağı-Kale/Malatyada 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok.

ARTçILAR 5 BÜYÜKLÜĞÜNE KADAR GERçEKLEŞEBİLİR

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Malatyada meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak Deprem, 2020 Elazığ depremi ile 2023 yılı 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin gerçekleştiği bölgenin arasında kalan bir noktada meydana geliyor. Bu bölgede, her iki depremde de kırılmayan parça vardı. Bilim insanlarının yaptığı çalışmada bu fayda 6.8e kadar bir deprem bekleniyordu. Burada 6 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmiş oldu. Bundan sonra artçı depremlerde gelecektir. Bu artçılarında 5 büyüklüğüne kadar gerçekleşme olasılığı var dedi.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git