Hedef İç Savaş

11 kişinin hayattını kaybettiği bomba yüklü araçla yapılan saldırıda hedefin, gözaltına alınan HDP'lilerin tutulduğu spor salonu olduğu ihtimali üzerinde durulurken, 1 polis ile gözaltındaki HDP Çüngüş eski İlçe Başkanın salonda olduğu ve patlamada yaşamını yitirdiği belirlendi.

Haberler 06.11.2016 - 11:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr merkez Balar lçesinde önceki gün sabah saat 07.53te çevik Kuvvet ube Müdürlüü binas yaknlarnda meydana gelen bomba yüklü minibüsle yaplan saldrda 2si polis, 7si sivil toplam 9 kii ehit oldu, 100 kii yaraland. Yarallardan 2 sivilin daha hayatn kaybetmesiyle ehit says 11e yükseldi. 11 kiinin hayattn kaybettii bomba yüklü araçla yaplan saldrda hedefin, gözaltna alnan HDPlilerin tutulduu spor salonu olduu ihtimal üzerinde durulurken, 1 polis ile gözaltndaki HDP çüngü eski lçe Bakann salonda olduu ve patlamada yaamn yitirdii ortaya çkt.

15 DAKKA ARAYLA

Patlama srasnda, önceki gece Ankaradan gözaltna alnp özel uçakla Diyarbakra getirilen HDP E Genel Bakan Figen Yüksekda ve Ankara Milletvekili Srr Süreya Önderin çevik Kuvvet ube Müdürlüü yerlekesinde yer alan TEM binasnda olduu belirtildi. Patlama yerlekesinin güneyinde meydana gelirken, Yüksekda ve Önderin yerlekenin kuzeyindeki TEM ubesinde adliyeye çk ilemleri yapld örenildi. Patlamadan 15 dakika sonra Yüksekda ve Önderin adliyeye çkarld belirtilirken, ayn yerde gözaltnda olan HDP E Genel Bakan Selahattin Demirta, Milletvekili Ziya Pir ve Gülser Yldrmn ise saat 05.30 sralarnda binadan çkarlp adliyeye götürüldükleri kaydedildi.

PATLAMAYI PKK YAPTI

Yetkililer, patlamay PKK terör örgütü mensubunun çalnt kayd olmayan bir minibüsle ve 3 ton patlayc kullanarak gerçekletirdiini belirtti. Yetkililer patlamada sivillerin hayatn kaybetmesi nedeniyle saldrnn terör örgütlerinden PKK deil, ID tarafndan yapldna yönelik alg oluturulmak istendiini söyledi. Yetkililer, patlamadan sonra yaplan telsiz dinlemelerinden saldrnn PKK tarafndan gerçekletirildiinin örgütün üst birimlerine aktarldn bildirdi.

VALLK AçIKLAMASI PKK

11 kiinin hayatn kaybettii saldryla ilgili olarak Diyarbakr Valilii tarafndan ilk detayl açklamada u ifadelere yer verilmiti.

04.11.2016 Cuma günü saat 07.53te limiz Balar lçesinde bulunan Aydn Arslan Bulvarnda çevik Kuvvet ube Müdürlüü binasna yakn bir noktada, sivil vatandalarmzn ve örencilerin oldukça youn olarak bulunduu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarnca üstlenilen, bomba yüklü araçla bir patlama gerçekletirildii anlalmtr.

DAE SALDIRIYI ÜSTLEND ALGISI

Bu açklamalarn ardndan ngiliz yayn organ Reuters ile radikal ve rkç gruplar takip eden SITE Intelligence isimli kurulu, IDe (DAE) yakn Amaq haber ajansnda, örgütün önceki gün akam saatlerinde saldry üstlendiini duyurdu. DAE, imdiye kadar Türkiyede gerçekletirdii hiçbir eylemi üstlenmedi. Bu saldry saatler sonra üstlenmesi, alg operasyonu olarak deerlendirildi. Ancak buarada, hafta banda DAEn lideri Ebubekir Badadiye ait bir ses kayd yaynland. Badadi bu kaytta militanlarna Türkiyeye saldr emri veriyordu.

VALLKTEN KNC AçIKLAMA

Kamuoyunda farkl alglarn olumasna neden olan saldry PKK m, DAE mi sorusuna cevap aranrken, Diyarbakr Valiliinden dün konuya ilikin ikinci açklama geldi. Alg operasyonunu ortaya çkaran l Valiliinin açklamasnda u ifadelere yer verildi.

SALDIRIYI PKKLI KEMAL YAPTI

Uluslararas bir haber ajansnn bir kaynaa dayandrarak yapt bir habere dayal olarak, basnda ve sosyal medyada olayn ID terör örgütü tarafndan üstlenildiine dair haberler yer almtr. Valiliimizce yaplan açklama, bölücü terör örgütü elemanlarnn kendi aralarnda yapm olduklar telsiz konumalarna dayandrlmtr. Konuyla ilgili bölücü terör örgütü mensuplar arasnda yaplan üç ayr telsiz konumasnda, eylemin Kemal kod adl bölücü terör örgütü mensubu tarafndan 3 ton patlayc kullanlarak gerçekletirildii ve fedai türü tabir edilen eylem olduu açkça yer almaktadr. Bu bilgiler çerçevesinde söz konusu saldrnn bölücü terör örgütü mensuplarnca yapldn açk bir ekilde ortaya koymaktadr.

RESM AçIKLAMALARA

Söz konusu sosyal medyada ve baz haber organlarnda yer alan haberlerin, çounlukla sivil vatandalarn zarar gördüü ve hayatn kaybettii menfur saldr olayyla ilgili farkl alg oluturmaya ve bölücü terör örgütünü korumaya yönelik haberler olduu vurgulanan açklamada, Valiliimiz tarafndan daha önce yaplan açklamalarda da belirtildii gibi vatandalarmzn resmi açklamalar dnda açklamalara ve alg yaratmaya yönelik haberlere itibar etmemesi önem arz etmektedir ifadesi kullanld. Açklamada, konuyla ilgili balatlan soruturmann çok yönlü ve derinlemesine devam ettii, gelimeler oldukça bilgi verilecei kaydedildi.

SPOR SALONUNDA EHT OLDU

Patlama ile birlikte olay yerinde 5 metre derinliinde 10 metre çapnda çukur açld. Saldr srasnda çevik Kuvvet ube Müdürlüü yerlekesinde bulunan spor salonda çou HDP ve DBPli daha önce gözaltna alnan 44 kii bulunduu belirtildi. Patlamada ehit olan polis memuru smail Mavita ile HDP eski çüngü lçesi Bakan Recai Altayn salonda olduu ve burada yaamlarn yitirdii örenildi.

çUKUR KAPATILDI, 12 BN K ETKLEND

Patlamadan bir gün sonra olayn gerçekletii noktada polis ekiplerinin çalmas devam ederken, yolun trafie açlmad görüldü. Patlama noktasnda oluan çukur kapatlrken, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan olay yerinde incelemelerde bulundu. Patlamada iyerleri zarar görenler yaralarn sarmaya çalrken, saldrdan yaklak 12 bin kiinin etkilendii belirtildi. Patlama srasnda evleri hasar gören ve kullanlamaz hale gelen baz kiiler teröre tepki gösterirken, hasar tespit çalmalar sürdürülüyor.

PR KIL PAYI KURTULDUK

Gözaltna alnan ve Cuma ölen serbest braklan HDP milletvekillerinden Ziya Pir, Cumartesi sabah konuyla ilgili Twitter hesabndan u açklamay yapt: D saldry o karakola hukuksuzca tutulan HDPlilere yapt. çüngü ilçe bakan hayatn kaybetti. Figen Yüksekda ve Srr Süreyya Önder kl pay kurtuldu. Selahattin Demirta, Nursel Aydoan, Gülser Yldrm ve ben saldrdan biraz önce çkarlmtk. Onlarca HDP ve DBPli ise 26 gündür orada gözaltnda.

ÖNDER ÖZEL UçAK LE GETRLM

Ankarada gözaltna alnan HDP Ankara Milletvekili Srr Süreya Önderin uçak korkusu olmasna ramen partinin E Genel bakan Figen Yüksekda ile birlikte özel uçak ile Diyarbakra getirildii belirtildi. çözüm süreci döneminde HDPnin mral heyeti üyesi olan ve uçak korkusu nedeniyle mral-Ankara-Kandil arasnda her sefer yaklak 6 bin kilometreyi karayolu ile kateden Önderin gözaltna alnmasndan sonra Yüksekda ile Diyarbakra özel uçak ile getirildii belirtildi.

Ana Sayfaya Git