İşte Ohal Yasakları!

Doğu ve Güneydoğu'da yaşanan olaylar yüzünden güvenlik endişesi taşıyan vatandaşların havayolu ulaşımına yönelmesi, karayolu ulaşımını tercih edenlerin sayısında dikkat çekici düşüşe neden oldu.

Haberler 18.08.2015 - 09:08 Son Güncelleme : 18.08.2015 - 09:08

çözüm Süreci ile silah bırakması beklenen PKKnın, yol kesme, araç yakma, yola mayın döşeme eylemlerini sürdürmesi vatandaşların seyahat özgürlüğüne engel olduğu belirtildi.

PKKnın güvenli ulaşımı tehdit eden eylemlerini artırması sebebiyle karayoluyla seyahat edecek vatandaşlar daha pahalı olan hava ulaşımına yöneliyor.

Yollarının kesilmesinden, yola mayın döşenmesinden, seyahat ettikleri araçların yakılmasından endişe duyan vatandaşların, zorunlu olarak havayolu ulaşımını tercih etmesi bölgeye sefer yapan uçaklarda doluluk oranını yüzde 100e çıkarırken, havalimanlarındaki yolcu trafiğinde de yüzde 40 civarında artışa neden oldu.

çözüm Sürecinde bölge illerine huzurla seyehat eden, bölgeden de aynı yollarla batı illerine giden vatandaşlar, son bir aydır PKKnın karayollarında araç yakma, yol kesme ve insan kaçırma eylemleriyle tedirgin.

Bölge halkı seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına, otobüs firmaları da yolcu kapasitesinin düşmesine tepki gösterirken, huzuru akamate uğratmaya yönelik saldırıların son bulmasını diliyor.

İstanbul

Büyük İstanbul Otogarından Doğu ve Güneydoğuya sefer düzenleyen otobüslerin doluluk oranının önceki yıllara göre azaldığı gözlendi.

Son günlerde bölgede yaşanan terör olayları, bu bölgelere yapılan otobüs seyahatlerini de olumsuz etkiledi.

Büyük İstanbul Otogarından hizmet veren otobüs firmalarının yetkilileri, bilet satışlarının büyük ölçüde azaldığını belirtti.

Firma yetkilisi Şemmuz Sukuti AA muhabirine, seferlerde doluluk oranının düştüğünü, bundan sadece yolcuların değil otobüsçülerin de rahatsızlık duyduğunu aktardı.

Sukuti, İşler yüzde 70 azaldı. Önceki yıllarda bu dönemde bölgeye dolu giden otobüslerimiz şimdi 15 kişiyle yola çıkıyor ifadesini kullandı.

Bir firmada bilet satış görevlisi Sinem Özilter, bazı vatandaşların yaşanan olaylardan duyduğu korku üzerine yolculuklarını iptal ettiğini söyledi.

Geçen hafta bir yolcunun Ben sakallıyım şu anda olaylar var bölgeye gitmek istemiyorum. Sırf sakallı olduğum için başıma iş gelir diyerek biletini iptal ettiğini belirten Özilter, bölgedeki terör olaylarından dolayı vatandaşların uçak yolculuğuna yöneldiğini dile getirdi.

Diyarbakır

Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, terör olaylarının seyahat etmek isteyen vatandaşları tedirgin ettiğini bildirdi.

Vatandaşlar karayoluyla yolculuk yaptığında çok tedirgin. Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle tur organizasyonları da iptal ediliyor diyen Özgen, vatandaşların havayolu ulaşımına daha fazla ilgi gösterdiğine dikkati çekti.

Özgen, Havayolu ulaşımında emniyet tedbirleri üst safhada. En ufak şüphede valiz dahi açılıyor. Vatandaşlar uçakta kendilerini emniyette hissediyor. Şu anda karayolu taşımacılığında böyle bir güvenlik yok dedi

Diyarbakır Otogarında firma sahibi Zülküf Özkaçar, başka bölgelerden insanların Doğu ve Güneydoğuya gelirken endişe duyduğunu anlattı.

Bölgedeki vatandaşlarından olaylardan duyduğu korku nedeniyle batıya gitmek istediğini ifade eden Özkaçar, İnsanlar bu yaşananlardan rahatsızlık duyuyor. Bu durum hem bizi hem yolcuları olumsuz etkiliyor. İnsanlar uçakta yer bulamadığında otobüsleri tercih ediyor diye konuştu.

Özkaçar, geçen yıl bu mevsimde otobüslerin tam kapasite çalıştığını bu nedenle ihtiyaç doğrultusunda Gaziantep ve Şanlıurfadan otobüs getirerek ek sefer yaptıklarını vurgulayarak, son dönemde artan olaylardan dolayı bölge gezilerinin yapılmadığını, bu nedenle mağduriyet yaşadıklarını söyledi.

çözüm Sürecinin devam etmesini istediklerini vurgulayan Özkaçar, insanların huzurla ve güvenle seyehat edebilmesini arzu ettiklerini belirtti.

Diyarbakırdan Kırklareline giden Hasan Saymadi, havayolunu karayolundan daha güvenli bulduklarını dile getirdi.

Saymadi, yaşanan olayların insanları tedirgin ettiğine işaret ederek, Sürekli patlama ve araç yakma haberlerini alıyoruz. İnsanlar karayolunun güvenliğine nasıl itibar etsin? ifadesini kullandı.

Diyarbakır Havalimanında yolcu trafiğinde temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre hareketlilik yaşandığı görüldü.

Geçen yılın temmuz ayına göre uçak seferlerinde yüzde 15 (bin 337), yolcu sayısında yüzde 41 (202 bin 160), yük, posta ve bagaj trafiğinde ise yüzde 32 artış yaşandığı belirtildi.

Van

Van Otogarındaki firma yetkilileri, gelen yolcu sayısının giden yolcu sayısına göre büyük oranda azaldığını belirterek, bunun örgütün eylemlerinden kaynaklandığı değerlendirmesinde bulundular.

Firma çalışanı Necdet Aslan, terör olaylarının diğer sektörleri olduğu kadar ulaşımı da olumsuz etkilediğini anlattı.

Firma sorumlusu Bengi Soylu, yolcuların kendilerine saldırılardan dolayı tedirgin olduklarını, korktuklarını ifade ettiklerini aktardı.

Soylu, Yolcu sayımızda büyük düşüş var. Gelen yolcular da bize, yolda sıkıntı var mı?, başımıza bir şey gelir mi? diye soruyor. Bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz ifadesini kullandı.

Otobüs şoförü Erkan Bayri, memurların ve üniversite öğrencilerinin bölgeye gelmekten imtina ettiğini belirtti.

Yolcu sayısında bu nedenle düşüş olduğunu vurgulayan Bayri, Ekmeğimiz yolcuya bağlı. Yolcu varsa kazanırız, yoksa kazanamayız. Samsunda günde 200 otobüs yolcu taşınırken, bizde 30 otobüs sefere çıkıyor. Bu olaylar olduğu sürece ne yatırım ne iş olur dedi.

Havayolu şirketlerine bölgede yoğun bilet talebi yaşanırken, Vanda Ferit Melen Havalimanı ile Hakkarinin Yüksekova ilçesindeki Selahaddin Eyyubi Havalimanı her geçen gün yolcu kapasitesini artırıyor.

Yolculardan İsmail Can, güvenlik güçlerinin bölgede elinden geldiğince vatandaşın güvenliğini sağlamaya çalıştığını, ancak PKKnın saldırılarına devam ettiğini dile getirdi.

Can, saldırıların son bulmasını ve bölgenin huzura kavuşmasını temenni ettiklerini anlatarak, uçak yolculuğunu güvenilir olduğu için tercih ettiğini aktardı.

Hakkaride vatani görevini tamamladığını ve terhis olduğunu ifade eden Ertuğrul Belen, Keşke terör son bulsa, devletin üzerindeki bu külfet kalksa, herkesin seyehat özgürlüğü olsa da, insanlar başka bölgelere olduğu gibi bu bölgeye de rahatlıkla gelebilse diye konuştu.

Hakkari

Olaylar nedeniyle yapımı 5 yılda tamamlanan ve son bir ayda da 6 kez güvenlik nedeniyle bazı uçak seferleri iptal edilen Selahaddin Eyyubi Havalimanı haftada 10 uçağın iniş-kalkış yaptığı iki aylık sürede 22 bin yolcunun taşındığı çok önemli bir havalimanı haline geldi.

Hakkarili vatandaşlar, yol kesme, araç yakma ve mayınlı saldırı tehlikesine karşı ulaşımda havayolunu tercih ettiklerini belirtiyor.

Muş

Muş Şehirlerarası Otobüs Terminalindeki firma yetkililerinden Aslan Aktaş, olaylar nedeniyle vatandaşların yolculuğa çıkarken temkinli olduğunu bildirdi.

Aktaş, seyahate çıkanların yolların güvenli olup olmadığı yönünde kendilerine sorular yönelttiğine işaret ederek, yaşanan olaylar nedeniyle yolcu kapasitesinin her geçen gün düştüğünü vurguladı.

Firma yetkilisi Mirzeydin Emre, batıdaki vatandaşların bölgeye gelmeye korktuğunu anlatarak, kardeşçe yaşamak istediklerini, insanların bölgeye rahatlıkla gelebilmesini istediklerini aktardı.

Hamdullah Gündüz de, olayların maddi ve manevi zarara neden olduğuna dikkati çekerek, Muş- Diyarbakır-Kulp yolunda patlatılan köprü nedeniyle bu yolu kullanamıyoruz. Bitlis üzerinden Diyarbakıra gidiyoruz. Yolumuzu uzatan bu durum da başka bir mağduriyet dedi.

Mardin

Mardinde temmuz ayında geçen yılın temmuz ayına oranla hava ulaşımını tercih edenlerin sayısında yüzde 22 artış meydana geldi.

Yolculardan Adem Demir, havayoluyla seyahati daha güvenli bulduğunu söyledi.

Balıkesirden askerliğini yapmak üzere Mardine gelen Nazif Kutlu, uçağı güvenli olduğu için tercih ettiğini söyledi.

Mardin Şehirlerarası Otobüs Terminalindeki firma yetkilileri, bölgede son zamanlarda yaşanan olayların şehirlerarası yolcu taşımacılığını olumsuz etkilediğini, bölgeye gelen yolcu sayısında büyük düşüş yaşandığını belirtti.

İzmirden karayolu ile Mardine gelen Mesrure Güroğlu, bölgede yaşanan olayları basından takip ettiklerini, olaylar nedeniyle Mardine korku içinde geldiklerini anlattı.

Yakınlarının Mardine gitmemeleri yönünde uyarılarda bulunduğunu ifade eden Güroğlu, Buraya can güvenliği korkusuyla geldik. Ancak artık tüm Türkiyedeki insanların huzur içinde yaşaması lazım diye konuştu.

Bingöl

Geçen yıl temmuz ayında Bingölde 9 bin 369 kişi havayolu ulaşımını tercih ederken, bu yıl bu sayı 11 bin 510a yükseldi.

Olayların etkisiyle bu yıl temmuz ve ağustos aylarında kentteki uçak seferlerinde doluluk oranı yüzde 100e ulaşırken yolcu trafiğinde de yüzde 35 civarında artış yaşandı.

Siirt

Siirtte geçen yıla oranla kente gelen yolcu sayısında azalma kentten giden yolcu sayısında da artış görüldüğü belirtildi.

Turizmci Mehmet Reşit Demir, bölgede geçmiş yıllarda meydana gelen terör olaylarını yeniden yaşamaktan korkan vatandaşların göç ettiğini söyledi.

Giden yolcularda geçmiş yıllara oranla yüzde 30 artış gözlendiğini ifade eden Demir, önceki yıllarda ilden giden yolcu sayısında bu yoğunluğun olmadığını anlattı.

Batman

Firma yetkililerinden Faik Furan, kente gelen yolcu sayısında azalma, kentten giden yolcu sayısında ise artış olduğunu söyledi.

Furan sefer sayısını artırmalarına rağmen yolcu sayısının sürekli düştüğünü, Batmandan batıdaki illere günde 70i aşkın sefer yapıldığını kaydetti.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır