Sur ilçesindeki Gazi Caddesinde sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde ev ve iş yeri zarar gören esnaf, PKK örgütüne ve YDH-Hlılara tepki gösterdi.
Surdaki 6 mahalle ve Gazi Caddesinde, PKKlı teröristlerden temizlenmesi, kurulan barikatların kaldırılması, kazılan hendeklerin kapatılması, patlayıcı tuzakların imhası sırasında vatandaşların can güvenliğini korumak için 11 Aralıkta ilan edilen sokağa çıkma yasağı uygulaması, kentin alışveriş merkezi konumundaki Gazi Caddesinde sona erdi. Yasağın kaldırılmasının ardından söz konusu caddeye gelen kimi vatandaşlar 29 günlük aranın ardından iş yerini açan esnaftan alışveriş yaparken, bazıları ise saldırılarda camı kırılan tarihi Ulu Camide ibadet etti.
- PKKlıların ilçeyi terk etmesini istediler
Terör saldırılarından büyük rahatsızlık duyan esnaf, terörist saldırılar dolayısıyla yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek, örgüt üyelerinin ilçeyi terk etmesini istedi. Esnaf F. T, Gazi Caddesinde 15 yıldır bulunan iş yerinin yaşanan gelişmelerden dolayı yaklaşık 1 aydır kapalı olduğunu belirtti. Saldırıda dükkanın zarar gördüğünü bildiren F.T, Yan tarafa roketatar mermisi isabet ettiği için dükkanım hasar gördü. Dükkanımın penceresi ve kapısı kırılmış, içerideki ürünlerim de bozulmuş. 30 bin liranın üzerinde zararım var dedi.
- Bu durumla hiçbir yere varılamaz
M.K. ise tedirginliğin sürmesi nedeniyle bazı esnafın hala iş yerini açmadığını söyledi. İlçe genelinde güvenlik sağlanmadığı sürece vatandaşın Gazi Caddesine gelmeyeceğini ifade eden M.K, Geçen yıl ile bu yılbaşı arasında çok fark var. Yasaktan dolayı hiçbir iş yapamadık. Zararımız bir ayda 20 bin liraya ulaştı diye konuştu.
A.G. de caddede yasağın kalkmasına rağmen diğer mahallelerde terör saldırılarının yaşandığını anımsatarak, Bir aydır iş yapamıyoruz. Dükkandaki ürünlerimiz bozulmuş. Artık yeter bir çözümün olması lazım. Bu durumla hiçbir yere varılamaz ifadesini kullandı.
- Neyi paylaşamıyoruz
R. ç, 30 gün aradan sonra ilk defa dükkanının açtığını belirterek, saldırıların başta çocuklar olmak üzere herkesi olumsuz etkilediğini söyledi. Saldırılar nedeniyle ev ve iş yerlerinin büyük zarar gördüğünü işaret eden R.ç, Olan, Kürt halkına oldu. İş yerlerimizi açamadık, perişan haldeyiz. Ödemelerimizi yapamadık dedi.
T. K. da günlerdir evine ekmek götürememenin sıkıntısını yaşadığını vurgulayarak, Evde bir şey yok. Biz hepimiz kardeşiz, Allahımız ve Peygamberimiz birdir neyi paylaşamıyoruz diye tepki gösterdi. Terör saldırılarında şehit olan güvenlik güçlerine çok üzüldüğünü anlatan T.K, Şehit olan polis ve asker de bizim evladımız. Biz kardeşiz, neyi paylaşamıyoruz. O polis öldüğü zaman onun annesi ve babası yanar. Biz barış istiyoruz ifadesini kullandı.
- Teröristlerin yaptığı akıl işi değil
Saldırılar nedeniyle Yenişehir ilçesindeki oğlunun evine yerleşmek zorunda kaldığını bildiren M.P, Diyarbakırın terör olaylarıyla anılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bir süre öncesine kadar Surda huzurlu bir hayat sürdüklerini anlatan M.P, Eskiden Diyarbakır herkes biliyor ki şehitlerin yeriydi. Böyle kötü insanlar burada yoktu. Burada büyüdüm, iş yaptım. Teröristlerin yaptığı akıl işi değil diye konuştu.
- Yeter artık eğitim görmek istiyoruz
Lise öğrencisi Z.Y, yaklaşık bir aydır ilçedeki terör saldırıları nedeniyle eğitimini sürdüremediğini, bu nedenle büyük üzüntü yaşadığına işaret etti. Okulumuza gitmek istiyoruz ama can güvenliğimiz yok diyen Z.Y, şunları kaydetti: Biz bu halde nasıl üniversite sınavına gireceğiz? Yeter artık eğitim görmek istiyoruz. Rahat bir yaşam sürmek istiyoruz. Bu sokaklar ve caddeler bizim ama biz geçemiyoruz. Burayı mesken tutmuşlar bu nasıl bir şey, yeter artık.
- Sur maketi de zarar gördü
Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi Sur ilçesinin 19 yılda yapılan taştan maketi de teröristlerin saldırılarına hedef oldu. Kentin 1939 yılında havadan çekilen fotoğrafı baz alınarak hazırlanan ve açık hava haritası özelliği taşıyan eser, terörist saldırılarda kurşunlandı. 55 metrekarelik maketin camları isabet eden kurşunlar nedeniyle tahrip oldu.