Diyarbakırda Haziran ayında başlayan hasat zamanının ardından tarla sahipleri tarafından çıkarılan anız yangınları hem insanlar hem doğadaki canlılar için tehlike oluşturuyor. Topraktaki organik canlıları öldürdüğü ve verimi düşürdüğü bilimsel olarak kanıtlanan anız yangınları, en çok Bismil, Ergani ve Silvan ilçelerinde görülürken, uyarılara rağmen anız yangınları her yıl giderek artıyor. Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, son 3 ayda mesaisini büyük oranda anız yangınlarını söndürmeye ayırdığını bildirdi.
3 ay içinde yetki alanı olmamasına rağmen bin 605 anız yangınına müdahale etiklerini İtfaiye Daire Başkanlığı, toprağın verimini düşüren, trafik kazalarına, ormanlık alanların yanmasına ve hava kirliliğine neden olan anız yangınlarına 230 personel ve 54 araçla müdahale edildiğini, 2 itfaiye aracının bu nedenle kullanılamaz hale geldiğini aktardı.
Orman yangınları da arttı
Yıl içinde 82 orman yangınının yaşandığına dikkat çeken İtfaiye, özellikle Lice kırsalında çıkan orman yangınlarının söndürülmesi için ekiplerin günlerce çalıştığını vurgulayarak, Orman İl Müdürlüğünün araçlarının yetersiz olduğunu kaydetti.
Kent merkezi için tehlike oluşturuyor
İtfaiye Daire Başkanlığı Arama Kurtarma Şube Müdürü Reşat Bakan, bu yıl hem anız hem orman yangınlarında ciddi bir artışın yaşandığını ifade ederek, anız yangınlarının en büyük zararı doğaya verdiğini söyledi. Anız yangınlarının kent merkezi için tehlike oluşturduğuna dikkat çeken Bakan, Bu tür vakaların önüne geçmek için özellikle çiftçilerin sağduyulu davranması gerekiyor. Sağduyulu davranışlarla bu durumun önüne geçebiliriz. Aksi taktirde araçlarla yangını söndürmekle bu tarz yangınların önüne geçemeyiz dedi.
Anız yangınına ve kırsaldaki yangınlara müdahalede Orman Genel Müdürlüğü sorumlu
Bu yıl Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bin 605 anız yangını vakasının yaşandığına işaret eden Bakan, Büyükşehir Belediyesinin anız yangınlarına müdahale etme yetkisinin olmadığını ve bu alanda oluşacak yangınlardan Orman Genel Müdürlüğünün sorumlu olduğunu bildirdi. Orman Genel Müdürlüğünün yangına müdahale konusunda araç ve personel sayısında ciddi eksikliklerinin bulunduğunu kaydeden Bakan, sözlerine şöyle devam etti: Müdürlüğün elinde sadece birkaç adet pikap bulunuyor. Bu sebeple yangına müdahalelerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu yıl yaşanan anız yangınlarına çok fazla müdahale edemediler. Sadece orman yangınlarına bizim çağrımızla müdahale ettiler.
Verim oldukça aşağıya düşüyor
Anız yangınlarının ekonomik ve ekolojik açıdan çok ciddi zararlarının olduğunu kaydeden Bakan, Sonuçta yangın çıkan toprakta yaşayan canlılar yok oluyor. Canlıların yok olması da ekolojik dengenin bozulmasına vesile oluyor. Bu da tüm kent için ciddi bir tahribattır. İleri ki dönem için zararların sonuçları oldukça ağırdır, toprak bir müddet sonra tamamen çoraklaşıyor ve verim oldukça aşağıya düşüyor şeklinde konuştu.
Bir köyü yanmaktan kurtardık
Bu yıl çınar ilçesinde yaşanan anız yangınına itfaiyenin eğer zamanında müdahalesi olmasaydı köy komple yanabilirdi. Arkadaşlarımızın büyük bir fedakarlığıyla bu olumsuz durumun önüne geçebildik. Bu olayda bir itfaiye aracımız yanarak kullanılmaz hale geldi diyen Bakan, anız yangınlarını çiftçilerin maliyetten kaçınmak amacıyla çıkardığını söyledi. Bakan, Bu biraz bilinç ile alakalıdır, eğer o çiftçi veya köylü bilinçli olursa bu yakma işlemini gerçekleştirmez. Onun için de ısrarla bizler duyarlılık çağrısı yapıyoruz. Bu duyarlılığın herkeste gelişmesi gerekiyor ki bu olumsuzluğun önüne geçelim dedi.