Diyarbakrn merkez Sur ilçesi Melikahmet Caddesi üzerinde bulunan ve bir dönem ticaretin youn olduu merkezlerden biri olan Japon Pasaj artk kan alyor. Pasajdaki dükkanlarn büyük bir çounluu boaltlrken, esnaf alveri merkezlerinden yaknyor.
1996dan beri pasajda esnaflk yapan Nesip Cengiz, Eskiye baktmzda cvl cvl çalan bir pasajda u anda in, cin top oynuyor. Kimse yok. Her taraf kapanm. Yaklak olarak burada yüz dükkan var. u anda toplamda 30unda esnaf var. Hemen hemen yüzde 70i kapand. En büyük sknty alveri merkezlerinden çekiyoruz. Alveri merkezleri belimizi krd. Sermayemizi de tükettik. Buras hem köklü hem de turistlik bir yer. Buras Diyarbakrn en pahal yerlerinden biriydi. yerlerinin fiyatlar 150 bin ile 500 bin dolar arasndayd. u anda buradaki dükkanlar gelip soran, kiralamak ve almak isteyen yok dedi.
Pasajn eski günlerine dönebilmesi için destek beklediklerini anlatan Cengiz, Cadde üstünde bulunan esnafa destek var. Ama bizim gibi pasaj içerisinde, üçüncü katta, ikinci katta bulunan esnafa kimse hiçbir destek vermiyor. Sonuçta hep göz önünde olanlar destek görüyor. Biz de destek görmek istiyoruz. Ben üçüncü kattaym ne gelen var ne giden var. Biz de destek görmek istiyoruz diye konutu.
yok, maduruz
1972den beri pasajda esnaflk yapan eyhmus Turan, u anda i yok, maduruz. Gördüünüz gibi hep bo. Bilmiyorum artk nereye kadar devam ederse artk. Eskiden iyiydi, gelen giden oluyordu. Bizim müterimiz hep memur, polis, subaylard ama uanda kimse yok ifadelerini kulland.
Sayl yerler arasndayd
Pasajda yaklak 50 yldr esnaflk yapan Vahit Abdiolu ise unlar kaydetti: Buras eskiden çok hareketli, çok canlyd. Bölgede deil Türkiye genelinde bizim pasajmz çok eski bir yer. Japonyada üretilen bir ürün bir hafta 10 gün sonra bizim pasajmzda bulunurdu. Bu yüzden de Türkiyede sayl yerler arasndayd. Ne ararsanz, kime sorarsanz Japon Pasaj derlerdi. Herkes artk alveri merkezlerine gidiyor. Bazen 10 gün boyunca i yapamyoruz. Eskiden i younluundan dolay bamz kayamyorduk. (HA)