Kabir yerleri ortaya çıksın

Şeyh Said ve 47 dava arkadaşı şehadetlerinin 96'ncı yıldönümünde yad edildi. Başta Şeyh Said Hazretleri olmak üzere Bediüzzaman Said-i Nursi hazretleri gibi şahsiyetlerin kabir yerlerinin bir an evvel ortaya çıkarılması gerektiği ifade edildi.

Haberler 29.06.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakr ubesi, eyh Said Efendi ve 47 dava arkadann idam ediliinin 96nc yldönümü münasebetiyle eyh Said Meydannda bir basn açklamas düzenledi. Açklamada, bata eyh Said Hazretleri olmak üzere Bediüzzaman Said-i Nursi hazretleri gibi ahsiyetlerin kabir yerlerinin bir an evvel ortaya çkarlmas gerektii ifade edildi.

ehid eyh Said Efendi ve 47 dava arkadann Diyarbakr eyh Said Meydannda idam edililerinin 96nc sene-i devriyesinde Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakr ubesi tarafndan düzenlenen basn açklamasnda eyh Said davasnn unutulmad, yaplan anma programlaryla gönüllerde yaatld ve bata eyh Said Hazretleri olmak üzere Bediüzzaman Said-i Nursi gibi ahsiyetlerin kabir yerleri bir an evvel ortaya çkarlmas gerektii belirtildi.

Yaplan basn açklamasn Mustazaflar Cemiyeti Diyarbakr ubesi Yönetim Kurulu Üyesi Cemil Cahit Ünsal okudu. Aradan 96 yl geçmesine ramen ne eyh Said Hazretleri ne yarenleri ne de mücadelesinin unutulmadna dikkati çeken Ünsal, O bir alimdi, dava adam, mütefekkir, muhaddis bir rehberdi. O, Hakkn davas ve insanlk için sorumluluun gereini yerine getirdi. Ar bir yükün altna sadece kendisini deil, ailesini ve bütün varln koydu. Hak bildiiniz dava, sizden kendinizi bütünüyle adamanz bekler. Bu adan ise büyük dava adamlarnda kendini gösterir. te bu dava adamlarndan biri de eyh Said Hazretleridir. dedi.

O, ttihad Terakki zihniyetinin zulüm furyasna kar durmann bedelini deerli canyla ödedi

29 Haziran 1925de bata Kürdistan corafyas olmak üzere slam ümmetinin büyük bir ac yaadna vurgu yapan Ünsal, Tarih yine ac veren bir hadiseyi yazyordu. Bir slam alimi, Allah ve dini için verdii mücadelede büyük bir bedel ödemiti. eyh Said, tpk dier slam önderleri gibi hak mücadelesinde daraacna çkarlmt. Libyada Ömer Muhtar ve Msrda Seyyid Kutup gibi o da inand deerlerden taviz vermemiti. Bir milletin hak hukukunun göz göre göre çinenmesine sessiz kalmayan eyh Said ve dava arkadalar, ttihad Terakki zihniyetinin bu ülkede estirdii zulüm furyasna kar durmann bedelini deerli canyla ödedi. ifadelerini kulland.

eyh Saidin yüce bir davaya ba koyduunu belirten Ünsal, eyh Saidin mukaddes dava urunda ehadet erbetini içerek Rabbine kavuurken geride büyük bir miras braktnn altn çizdi. Ünsal, üphesiz ki, eyh Saidin ehadeti, sonraki nesiller için büyü bir mesaj içeriyordu. Hak-batl savann zorluuna, bu zorluk ile nasl ba edileceine dair verilen mesaj; irade, mücadele, sabr ve ahadetle gelen zaferdi. eklinde konutu.

Her iki Saidimize yaplan hakszlklar için devlet; hatalar, yanllar ve cürümleri ile yüzlemelidir

Bata Müslüman Kürd milleti olmak üzere slam ümmetinin yiit dava erleri eyh Said ve onun gibi rehberleri unutmayacan ve hep hayrla yd edeceini söyleyen Ünsal, Onlarn katilleri ise hep lanetle anlacaktr. Evet, insanlk çok zalim gördü. Bu zalimlere kar direnen mücahitler de hep var oldu. Dünya var oldukça hak-batl savann sürecei gerçei önümüzdeyken bizlere düen, tarihi hadiselerden gerekli ders ve tecrübeleri çkarmaktr. diye belirtti.

Onun canna kast edenlerin onu öldüremedii, halkn sahiplenmesiyle gönüllerde yaatldn belirten Ünsal, u ekilde devam etti:

Bu sebeple sk sk yaptmz çary bu meydanda bir kez daha yineliyoruz. Bata eyh Said Hazretleri olmak üzere bu topraklarda büyük bir sayg ve sevgi gören Bediüzzaman Said-i Nursinin kabir yerleri bir an evvel ortaya çkarlmaldr. Her iki Saidimize yaplan hakszlklar için devlet; hatalar, yanllar ve cürümleri ile yüzlemelidir. Binlerce masum insann tehcirlerle zulme urad o meum süreçle yüzleilmelidir. ehadetlerinin 96nc ylnda eyh Said ve dava arkadalarn bir kez daha rahmetle anyoruz. Allahtan niyazmz, benzer aclarla bir kez daha yüzlememektir. dedi.

Ana Sayfaya Git