çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kiliste 1 milyon 760 bin binada hasar tespit çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, Hasar tespit çalışmalarımızda sona geldik, 5 ilimizden olan Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kiliste tespitler tamamlandı. Depremden etkilenen illerimizden 5 milyon 4 bin bağımsız bölümden oluşan hasar tespit çalışmaları çerçevesinde 1 milyon 760 bin binada inceleme yapılmış durumda. İçerisinde 820 bin 302 bağımsız bölümden oluşan 279 bin binanın yıkık, acil yıkılacak ağır hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespitini yapmış olduk dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen iller arasında yer alan Diyarbakıra gelen çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentte bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinde (GAMER) değerlendirme toplantısı düzenledi.
Kurum, şehrin kanaat önderleriyle belediye başkanları, sivil toplum örgütleriyle 17 ilçenin de yaralarını sarmak için istişarelerde bulunduklarını söyledi.
Depremlerin ardından 85 milyon vatandaşın afetin yaralarını sarmak için seferber olduğunu belirten Kurum, Diyarbakırın sadece kendini değil, depremden etkilenen diğer illeri de düşünerek yardımlar gönderdiğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın bizzat takip ettiği süreçte vatandaşların mağduriyetini bir an önce gidermek için gayret gösterdiklerini vurgulayan Kurum, kentte arama kurtarma çalışmaları ile geçici çadır kurumlarının bittiğini, konteyner kentlere geçişe ilişkin altyapı çalışmalarının tamamlandığını anlattı.
Kurum, Diyarbakırı hep birlikte yeniden ayağa kaldıracaklarının altını çizerek kalıcı konutları, bilim insanlarının görüşleri ve önerileri doğrultusunda yapacaklarını dile getirdi.
Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kiliste hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını hatırlatan Kurum, Diyarbakırda ise 25 bin 97 bağımsız bölümden oluşan 6 bin 652 binanın yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olduğunun tespit edildiğini aktardı.
Kurum, sahaya aklıyla, fikriyle cesaretiyle, ruhuyla koşan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti.
DEPREMLERİN İLK ANINDAN İTİBAREN MİLLET DAYANIŞMASININ ORTAYA KONDU
Depremlerin ilk anından itibaren devlet millet dayanışmasının ortaya konduğunu, işin sonuna kadar da aynı anlayışla çalışmalarını yapacaklarını vurgulayan Kurum, şöyle devam etti:
Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut yapım seferberliğini Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları çerçevesinde 11 ilimizde eş zamanlı yürütüyor olacağız. İlk etapta mikro bölgeleme çalışmalarını yaptığımız, zemin etüt çalışmalarını yaptığımız alanlarda ilk sözleşmelerimizi imzalayarak yapım sürecini başlattık. Diyarbakırımızda da bu kapsamda, 18 bin konut ve 3 bin köy konutu yapımını, hem merkezimizden ve 17 ilçemizde depremden hasar gören neresi varsa ağır hasarlı, yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlıda da vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda bu süreçleri yönetiyor olacağız.
Toplamda Diyarbakırımıza 21 bin konutun yapımı planlandı. Bugün de yapılacak yerleri hep birlikte burada istişare ettik. Tabii bunun dışında da şehrimizde riskli olan ancak bugün bu depremde ağır hasar veya hasar almamış olan yapılara ilişkin de ortak kanaat, rezerv konut üretilmesi noktasında bir talep söz konusu. Bunu da inşallah Bağlar ilçemizdeki belirlediğimiz rezerv alanda konutlarımızı üretmek suretiyle kentsel dönüşümdeki kararlılığımızı da ortaya koymaya devam edeceğiz.
Bakan Kurum, TOKİ koordinasyonunda şehir merkezinde yapılacak konutlar için bir master plan hazırlayacaklarından, Diyarbakırın kültürünü ruhunu bu plana da yansıtacaklarından bahsetti.
Depremlerden etkilenen 11 ilde 21 Şubattan bu yana ihale süreçleri tamamlanan, toplam 27 bin 253 konutun yapımını başlattıklarını belirten Kurum, Mart ayı içerisinde Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzle birlikte 15 bin köy konutunun yapımını planlıyoruz. Yine TOKİ, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüz, Emlak Konutla birlikte önümüzdeki 2 ay içerisinde 309 bin konutun yapımını başlatmış olacağız. 11 ilimizde inşa ve ihya süreci eş zamanlı yürütülüyor olacak. ifadelerini kullandı.
Kurum, Bağlar ilçesindeki yıkık alanlarda metruk alanlar olduğunu dile getirerek bu alanlardaki vatandaşları mağdur etmeyecek şekilde gerek trampa gerek takas yapma suretiyle arazileri daha uygun ve daha sağlam alanlara taşıyacaklarını kaydetti.
DİYARBAKIRIMIZI HEP BİRLİKTE AYAĞA KALDIRACAĞIZ
Bu alanları da şehrin ihtiyacını giderecek yeşil alan, sosyal donatı alanları için belediyelerle birlikte vatandaşların rızasını gözeteceklerine değinen Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:
Diyarbakırın geleceğine ilişkin ihtiyaçlarını giderebilmek amacıyla tüm sektör mensupları için esnafımız için yeni sanayi sitelerinin yerlerini belirleyeceğiz. Buradaki ahşapçılarımız, demircilerimiz, küçük sanayi sitelerimiz, kunduracılar için gelen talepler doğrultusunda Valiliğimiz bu alanları çalışacak ve rezerv alanımızda bu alanların yine yapımına ilişkin rezerv alanları belirleyeceğiz. Gerek tahsis gerek irtifak gerekse bedeliyle vatandaşımıza, esnafımıza daha iyi iş yerlerinin yapımı sürecine ilişkin de desteklerimizi yapıyor olacağız. Bu noktada çalışmalarımızı esnafımızdan gelen talepler doğrultusunda yapacağız.
Murat Kurum, belirledikleri rezerv alanlarda vatandaşların kendi konutlarını yapabilmesi için yürütecekleri çalışmalara ilişkin, İki katlı şehrin kültürüne uygun, avlulu, buradaki medeniyetimizi, ecdadımızın bize bıraktığı izleri yansıtacak anlayışla yapacağız. Bu planlanmış arazileri de vatandaşlarımızın kendilerinin konut yapması talebine karşı yine satış sürecini de TOKİ Başkanlığımızla yürütüyor olacağız. dedi.
Diyarbakırda önemli tarihi yapıların bulunduğuna işaret eden Kurum, kenti aynı kültür ve demografik yapısıyla geleceğe taşımak amacıyla çalışmalarını yürüteceklerini kaydetti.
Kurum, Diyarbakırın yükselen Anadolunun kalesi olacağını dile getirerek Tarihi surlarımızda depremden hasar gören yerlerimiz var. Öncesinde burada restorasyonuna başlamıştık. Bakanlığımız, valiliğimiz ve belediyemiz kanalıyla buradaki surların restorasyon sürecini aynı kaldığı yerden devam edecek ve Diyarbakır surlarımız dimdik ayağa kalkacak. Yine buradaki tarihi tescilli camilerimiz, hanlarımız, hamamlarımız; depremden zarar gören ne varsa yine tarihi yapılarımızı da aslına uygun bir şekilde gerek Turizm Bakanlığımız gerek Valiliğimiz gerekse Bakanlığımızın destekleriyle inşallah ayağa kaldıracağız ve tarihi surlarıyla Ulu Camisiyle peygamber makamları ve türbeleriyle zengin tarihi ve kültürel dokusuyla inşallah Diyarbakırımızı hep birlikte ayağa kaldıracağız. diye konuştu.
Kurum, daha önce Surda yaptıkları anlayışla Kahramanmaraş merkezli depremde kentte zarar gören alanları da ayağa kaldıracaklarını sözlerine ekledi.
DİYARBAKIRIMIZ BAKIMINDAN DA ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da Bakan Kurum ve ekibiyle Diyarbakırda deprem sonrası faaliyetleri koordine edenlerle bugüne kadar kentte yapılan çalışmaları enine boyuna değerlendirme imkanı bulduklarını söyledi.
Özellikle ağır hasarlı, acil yıkılacak, yıkılmış, orta hasarlı binalar ile Diyarbakırda bu kapsamda yapılacak binalarla sunumların değerlendirildiğini belirten Bozdağ, şunları kaydetti:
Diyarbakırımız bakımından da önemli kararlar burada alındığını ifade etmek istiyorum. Hem Türkiyemizin deprem yaşayan diğer yerlerinde hem de Diyarbakırımızda, Sayın Cumhurbaşkanımızın kamuoyuna taahhüt ettiği üzere vatandaşlarımıza yaşam şartları daha iyi olan, depreme dirençli konutlar oluşturma konusunda büyük bir seferberliğin, Bakanlığımız ve ilgili birimler tarafından yürütüldüğüne Diyarbakırda da bir kez daha şahit olduk.
Bakan Kurum, TOKİ, AFAD ve bürokrat ekiplerine bu süreci çok hızlı ve teknik şartlara uygun yönettikleri için teşekkür eden Bozdağ, Depremin hemen sonrasında çok kısa bir süre içerisinde 20 binden fazla konutun inşasının başladığını görüyoruz. Bu, büyük bir başarıdır. İnşallah bu süreç içerisinde de kalan konutları hızlıca halkımıza teslim edeceğiz. ifadelerini kullandı.