Kapılar açılıyor!

Diyarbakır Surları restore edilen ihtişamlı kapılarına birbiri ardına kavuştu

Haberler 29.10.2021 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan Dünya Kültür Miras olarak tescillenen Diyarbakr Surlar, restorasyonu tamamlanan ihtiaml kaplarna birbiri ardna kavutu.

Kültür ve Turizm Bakanl Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüünün uzman restoratörlerinin Diyarbakr Surlarnn birçok dönemine tanklk eden yüzlerce yllk Mardinkap, Dakap, Urfakap ve Yenikapnn restore edilmesi için geçen yl kasm aynda balattklar çalmalar tamamland.

Titizlikle sürdürülen ilemlerinin tamamlanmasyla Mardinkap, Dakap ve Yenikapdan sonra 838 yllk Urfakap da yerine takld.

SURLARIN BÜYÜK BR KISMININ RESTORASYON PROJELER TAMAMLANDI

Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüü Restorasyon ube Müdürü Nermin Uzunali, Kültür ve Turizm Bakanl olarak çalmalarnn youn bir ekilde sürdüünü söyledi.

Bakanlk tarafndan oluturulan Bilim Komisyonu ve Diyarbakr Kültür Varlklar Koruma Bölge Kurulu üyeleriyle surda yürütülen çalmalar yerinde incelediklerini belirten Uzunali, 2 yl içerisinde alanda çok sayda çalmann yapldn gördüklerini belirtti.

Atl olan bölgelerin tamamlandn, surlarn etrafnn kaçak yaplama olan gecekondulardan temizlendiini aktaran Uzunali, Vali Münir Karalolu da sa olsun azimli bir ekilde çalyor. Surlarn büyük bir ksmnn restorasyon projeleri tamamland. Bir taraftan projeler tamamlanyor dier taraftan da uygulamalar devam etmekte. diye konutu.

RESTORASYONLA BRLKTE KAPILAR DA HAYAT BULDU

Surlardaki çalmalarla e zamanl olarak sur kaplarnda da restorasyon çalmalarnn yapldn anlatan Uzunali, titiz ekilde kaplarn yeniden konservasyonlarnn ve bakmlarnn gerçekletiini, temizlendiini bildirdi.

Uzunali, Restorasyonla birlikte kaplar da hayat buldu. Gelecek turistleri bekliyor. lerde surlar bittii ve ilevlendirildii zaman turistlerin çok daha fazla artacana eminim. çalmalar çok güzel gidiyor. Bakanlm adna emei geçen herkese teekkür ediyorum. Bakanlmz, Valilikle birlikte bu bölgede çok özverili çalmalar yapmaktadr. ifadelerini kulland.

4 ANA KAPI DA YERNE TAKILDI

Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürü Cemil Koç, surlarda 3 etap eklinde çalmalarn sürdüünü söyledi.

Geçen yl kasm ayndan bu yana surun 4 ana kapsnda restorasyon çalmalarna baladklarn belirten Koç, daha önce restorasyonlar tamamlanan Mardinkap, Yenikap ve Dakapy yerine taktklarn anmsatt.

Koç, 4 ana kapnn en ihtiamls ve görkemlisi olarak nitelendirdii Urfakapnn da yaplan 3 aylk titiz çalmann ardndan yerine monte edildiini ifade ederek, Son olarak Urfakapy yerine montajlayarak kale kaplarndaki restorasyon ve konservasyon çalmalarmz bitirdik. dedi.

SAVA DÖNEMLERNDE SULTANIN SEFERE çIKARKEN KULLANDII ANA KAPIDIR

Urfakapnn çok nitelikli bir kap olduunu belirten Koç, öyle devam etti.

Urfakap, üstünde astrolojik simge ve sembollerin bulunduu nitelikli bir kap. Güne motifi adeta demir ustasnn imzasn tayacak ekilde bütün motiflerin üzerine ilenmi. Kapda, akrep, yldz, boaba, damla, yuvarlak, balk ve ahmerann kuyruunu oluturan orta aks ksmnda yer alan motifler mevcut. Görsel zenginlik açsndan en nitelikli kap olarak deerlendirebiliriz. Urfakapnn dier bir özellii de sava dönemlerinde sultann sefere çkarken kulland ana kapdr. Bu yönüyle dier kaplardan ayr bir nitelik tayor. Kap halkn günlük olarak da çok kulland ehrin giri çklarnn youn olduu ana güzergah oluturuyor. Bu kapy tamamlam ve Diyarbakr halkna, kültür ve turizmimize kazandrm olmann onurunu yayoruz. Bundan sonra da demir kapmz asrlar boyunca varln özgün, ait olduu yerde sürdürmeye devam edecektir.

Koç, Urfakap kemer alnlnda bulunan kitabeye göre kapnn 1183 senesinde Artuklu döneminde onarm gördüüne ilikin bilginin yer aldn kaydetti. Koç, kitabedeki tarihi baz aldklarnda kapnn 838 yllk bir geçmie sahip olduunu tahmin ettiklerini vurgulad.

Kapda çürümü ve korozyona uram metal parçalarnn tamamlandn ve eksik motiflerin de özgün motiflerden alnan kalplarla geleneksel yöntemlerle tamamlandn aktaran Koç, Yapld günden bugüne en çapl bakm ve onarmn yaptk. Kapya yüzde 20lik bir müdahalemiz oldu. diye konutu.

Ana Sayfaya Git