Karne sevinci

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin, Fidanlık Yaşam Alanı'nda ikamet eden Şengalli ailelerin çocukları için açtığı okulda eğitim gören 820 çocuk karne sevinci yaşadı.

Haberler 25.06.2015 - 09:57 Son Güncelleme : 25.06.2015 - 09:57

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin Fidanlık Yaşam Alanında kalan Şengalli çocuklara yönelik olarak 15 Martta açtığı Yaşam Aktivistleri Eğitim Merkezi Okulunda 820 öğrenci karne sevinci yaşadı. 8-14 yaş arası 730 çocuk ile 15-20 yaş arası 90 genç, Yaşam Aktivistleri Eğitim Merkezi Okulunda Latin alfabesiyle Kürtçe, İngilizce, zidlik inancı ve kültürü, fotoğrafçılık ve resim dersleri gördü. Okulda 6sı zid 22 eğitmen gönüllü olarak görev yaptı. Eğitmenler, üniversite öğrencileri, Eğitim Sen, KURD-DER ve Diyarbakır Psikolojik, Danışmanlık ve Rehberlik Derneği üyelerinden oluştu. çocuklar haftanın 5 günü her gün 4 saat ders görme imkanı yakaladı.

Okullar büyük önem taşıyor

Büyükşehir Belediyesi Fidanlık Yaşam Alanı Koordinasyonu çalışanı Bişar İçli, Şengalli çocukların yaşadıkları savaş ve göç travmasını yavaş yavaş atlatmaya başladıklarını, yaşama adapte etmek için okulu hizmete açtıklarını söyledi. İçli, mart ayında eğitime başladıklarını ve çocukların 3.5 ay eğitim gördüğünü belirterek, şimdi eğitimde ikinci dönemin başlayacağını ve bunun yaz boyunca süreceğini ifade etti. çocukların eğitimlerinin Şengalde yaşanan savaşla sekteye uğradığını dile getiren İçli, eğitim amacıyla açılan okulun özellikle çocukların yaşam rutinleri anlamında büyük önem taşıdığını aktardı. İçli, eğitimden yüzlerce çocuğun büyük bir mutluluk ve memnuniyetle ayrıldığını ifade etti.

Atölyelerden de faydalandılar

Verilen eğitimlerde KURDİ-DER ve diğer kurumların büyük katkılılarının olduğunun altını çizen İçli, Diyarbakır Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneğinin özellikle psiko-sosyal anlamda çocuklara dönük değerli çalışmalar yürüttüğünü kaydetti. Normal eğitim müfredatı dışında çocukların bu dönemi eğlenceli geçirmeleri için tiyatro ve müzik gibi eğitimlerin de verildiğini söyleyen İçli, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan bu etkinlikler çocuklar için önemliydi. Tüm çocuklar Sümerparkta açılan atölyelerden faydalandı dedi. Yine klasik eğitim müfredatı dışında en önemli şeyin çocukla yakalanan olumlu iletişim olduğuna dikkat çeken İçli, şöyle konuştu: Eğitmenlerimiz okulun ilk günleri çocukları çadırlardan topluyordu. çocuklar ve aileler, başta eğitime soğuk bakıyorlardı. Yakalanan olumlu iletişimle bu sorun aşıldı. Eğitimde sadece çocukların yaşamına temas etmedik, aynı zamanda ailelere de dokunabildik. İçli, okulda verilen eğitimin çocuklarda her şeyden önce güçlü ve etkili bir iletişimi kazandırdığını ifade etti.

çocuklar iki alfabeyi de öğrendi

Kürt zid çocukların Şengalde Arap alfabesiyle eğitim gördüğünü, belediyenin imkanıyla açılan okulda ise Latin alfabesinin kullanıldığını dile getiren İçli, eğitime başlarken farklı alfabelerden kaynaklı sıkıntılar yaşadıklarını iletti. çocukların Latin alfabesini öğrenmelerinin kişisel gelişimleri açısından büyük önem taşıdığını söyleyen İçli, sonuçta çocukların iki alfabeyi de öğrenmiş olduğunu sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır