DYARBAKIR/MARDN/IRNAK - Güneydou Anadolu Bölgesinde Basra kaynakl scak hava dalgas etkisini göstermeye balad. Termometrelerin 48 dereceyi gösterdii Diyarbakrda, vatandalar scaktan korunmak için serin ve gölgelik alanlar tercih etti. Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Uur çevik, yal ve kronik hastalarn öle saatlerinde dar çkmamalar için uyard ve günlük 2 ila 3 litre su tüketmesi önerisinde bulundu. DÜ Tp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Nizamettin Toprak ise, Saat 10.00 ile 16.00 arasnda mümkün olduunca dar çklmamas, çklacaksa da yanlarnda su bulundurmalar tavsiye edilir uyarsn yapt.
BÖLGEDE SICAKLAR KAVURUYOR
Meteoroloji 15. Bölge Müdürlüünden alnan bilgiye göre, bölge genelinde genellikle 40 derece altnda seyreden scaklklar temmuzun sonuna doru 2 ila 4 derece yükseldi. Termometreler dün Diyarbakrda 48, Mardinin Kzltepe ilçesinde 46, rnakn Cizre ilçesinde 48, Silopi ilçesinde 48 ve Batmanda ise 46 dereceyi gösterdi. Kavurucu scaktan bunalanlar gölge alanlar tercih ediyor. Scaktan en çok etkilenenlerin banda açk alanda çalanlar geliyor. Diyarbakrda da etkisini artran scak hava nedeniyle öle saatlerinde cadde ve sokaklarn boalyor. Baz vatandalar tarihi Diyarbakr surlarnn gölgesinde serinliyor.
SICAK çARPMALARINA DKKAT
Dicle Üniversitesi (DÜ) Tp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Nizamettin Toprak, son dönemde bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden scaklklardan olumsuz etkilenilmemesi için özelikle risk gruplarndaki hasta, hamile, yal ve çocuklarn 10.00-16.00 saatleri arasnda dar çkmamas gerektiini söyledi.
Zorunlu olmadkça hasta, yal ve çocuklarn günein tam tepede olduu saat 12.00de hiç darda bulunmamas gerektii uyarsn yapan Toprak, Vücut ne kadar salam olursa olsun ciddi scaklklar olduu zaman kiide bir de kronik rahatszlk varsa yalysa, hamileyse, diyabeti tansiyonu, böbrek hastalklar varsa çok daha risk altnda. Bunlar içinde bir grubu özel olarak vurgulamak istiyorum. Tansiyon hastalar, kalp yetersizlii veya baka bir nedenle idrar söktürücü ilaç alan kiiler. Bu kiiler için scaklk çok daha tehlikeli olabilir. dedi.
Toprak, scaklk art ile ar terlemeye bal olarak vücutta ciddi düzeyde sv azalmasnn yaandn dile getirerek, salkl bir insanda sv azalmasnn kolay tolere edildiini, sv kaybettii zaman susama merkezinin uyarldn aktard.
Hasta susar, su içerek bunu telafi eder. Ancak yal kiilerde diyabetlilerde ve baz kiilerde bu merkezin yeteri kadar uyarlmas olmayabilir veya geç uyarlabilir ve vücut uzun süre susuz kalabilir. Bu susuz kalma da ölüme kadar götürecek çeitli nedenlere neden olabilir. diyen Toprak, unlar kaydetti:
DIARI çIKMAMAYA ÖZEN
Bölgemiz scaklklar açsndan riskli bir bölge. Baz kiilerde uzun süre yüksek scakla maruz kalnmas ile scak çarpmas gerçekleebilir. Is çarpmasnda deri solmu kuru bir hal alr. Hastalarda nefes darl balar. Sk nefes alma olur. çarpnt olur. Kalp hz yükselir. Bilinç bulankl olur. Hastada halüsinasyon ortaya çkmaya balar. Saat 10.00 ile 16.00 arasnda mümkün olduunca dar çklmamas, çklacaksa da evden ayrlmadan önce su içmeleri, yanlarnda su bulundurmalar ve susamaya gerek kalmadan arada bir su içmeleri tavsiye edilir.
Vatandalarn scakta zarar görmemek hem de s çarpmasna maruz kalmamak için özelikle kronik hastalarn bu zararlar en aza indirmek için baz önlemler almas gerektiine iaret eden Toprak, Bu bölgede temmuz ay ortalarndan austosun sonuna kadar çok ciddi yüksek scaklklara maruz kalyor insanlar. Dar çkanlarn mutlaka kendilerini korumalar, yanlarnda emsiye, apka ve yanstan türde giysi giyinmeleri gerekir. diye konutu.
UYKU BOZUKLUUNA NEDEN
Dicle Üniversitesi Tp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dal Öretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Uur çevik, scak havalarda günlük 2 ila 3 litre su tüketmesi gerektiinin önerisinde bulundu. çevik, scak havalarn uyku bozukluuna da neden olduuna dikkat çekerek, Scak havalarda önerimiz, kiilerin günde en az 2- 3 litre sv tüketmesi, sv almas, onun dnda özellikle ölen saatlerinde günee maruz uzak kalmamalar gerekmektedir. Yallar ve kronik hastalar bu konuda daha da dezavantaja sahiptir. O yüzden kronik hastalar ve yallarn özellikle scak havalarda daha da dikkatli olmalar gerekmektedir. Onun dnda uyku bozukluklar ortaya çkabilir. Scak havaya bal olarak özellikle kiilerde uyuyamama sorunu ortaya çkaryor dedi.
METEOROLOJ BÖLGE MÜDÜRLÜÜ
Öte yandan Diyarbakr Meteoroloji 15inci Bölge Müdürlüünce yaplan açklamada, Güneydou bölgelerden itibaren ülkemiz Basra kaynakl scak hava dalgasnn etkisi altna girecei tahmin ediliyor. Mevsim normalleri civarnda seyreden scaklklarn hissedilir derecede artarak özellikle iç ve dou bölgelerde normallerin 5 ila 8 derece üzerine çkmas bekleniyor. Haftann ikinci yarsnda scaklklarn tekrar düerek ülke genelinde mevsim normallerinin civarnda seyredecei tahmin ediliyor. Güne nlarnn dik geldii 11 ile 16 saatleri arasnda bata yallar, çocuklar ve kronik rahatszl olan vatandalarn scak çarpmasna kar dikkatli ve tedbirli olmalar gerekmektedir denildi.