Kavruluyoruz!

Diyarbakır resmen, kavruluyor. Termometre, 43 dereceyi gösterirken, oluşan nemle sıcaklık, nefes aldırmaz hale geldi.

Haberler 20.06.2024 - 21:55 Son Güncelleme : 20.06.2024 - 21:55

Diyarbakır mevsim normallerin çok üstünde, bunaltıcı sıcaklarla adeta kavrulur hale geldi. Termometreler 45-50 dereceyi gösterdiği kent merkezinde, vatandaşlar evden çıkmaz hale gelirken, dışarıda olanlar ise parklardaki gölgeliklere sığındı, çocuklar ise havuzlara akın etti. Kimileri de, Tarihi Ulu Cami ve Hz. Süleyman camine akın edip, buralarda gölgelendi.

SICAKLAR BUNALTIYOR

Türkiyeyi etkisi altına alan hava sıcaklıkları, ülkenin en sıcak kentlerinden olan Diyarbakır son günlerin, en bunaltıcı havasını soluyor. Metorolojinin 40 derece diye açıkladığı Diyarbakırda, sıcaklık 45-50 dereceyi vurdu. Kent merkezinde cadde ve sokaklar sesizliğe burunurken, dışarı çıkanlar ise yeşil alanlarda, parklardaki gölgeliklere sığınarak, serinlemeye çalıştı.

TARİHİ MEKANLARA DOLU

Yüksek sıcaklıkta, Hazreti Süleyman ve Ulu Camide serinlemek isteyenler yoğunluk kazanırken, çocuklar ise kentteki havuzlara akın etti. Sokaktaki hayvanlar bina ve işyerlerinin dibindeki gölgeliklerde barınırken, kuşlar ise su birikintilerinin bulunduğu bölgede, yer aldı.

ANZELEDE AYNI GÖRÜNTÜLER

Diyarbakırın Sur ilçesindeki tarihi Anzele ise her zamanki gibi, çocukların uğrak alanı, olarak göze çarptı. Sağlıksız ortamda, tüm tehlikelere rağmen çocuklar buralarda serinlemeye çalıştı.

Kimisi ailenin kontrolüyle soğuk suda yüzerek serinlerken, kimi çocuk ise arkadaşlarıyla Havuza girmek tehlikeli ve yasaktır uyarısına aldırış etmeden suya giriyor. çocuğunun serinlemesi için beraber Anzele Suyuna gelen Şehmus Ekici, sıcak havalarda Diyarbakırda binlerce yıllık tarihi suyun soğuk ve iyi geldiğini belirtti.

Ekici, Malumunuz Diyarbakırda havalar bir anda sıcak olmaya başladı. Okullar da tatil olunca çocuklarımız evde sıkılmaya başladı. Ben de çocuğumu evde sıkılmaması için kendisini bugün tarihi Anzele Suyuna getirdim. Burada yüzünce serinliyorlar dedi.

Suda yüzen Umut Eren Ekici ise, çok keyif aldığını söyleyerek, şunları kaydetti: Anzele Suyuna babamla birlikte geldim. Onun kontrolünde suda yüzüyorum. Havaların sıcak olması ve okulların tatil olmasını fırsat bilip yüzmeye geldik. çok keyifliyiz.

UYARILARI DİKKATE ALAN YOK

DSİ ve Yetkili birimlerin uyarıları dikkate alınmadan Dicle Nehri ve Baraj bölgelerinde piknikçilerin serinlemeye çalıştıkları dikkat çekti.

Öte yandan, şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin tercihi ise, tarihi sosyal mekanlarda serinlemek oldu. Merkez Sur ilçesindeki On Gözlü ve diğer bölgelerde gün içerisinde, sesizlik hakim olurken, kimi Diyarbakırlı vatandaşlar Eğil, Dicle başta olmak üzere Elazığın Hazar gölüne araçlarıyla, gitti.

METEOROLOJİDEN UYARI

Burada, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün (MGM) verilerine göre, hava sıcaklıkları bugün de yurt genelinde mevsim normallerinin 5-10 derece üzerinde seyredecek. çoğunluğu Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 13 ilde hava sıcaklığı 40 derecenin üstüne çıkacak.

MGMnin verilerine göre bugün Doğu Karadeniz, Doğu Anadolunun kuzeyi, Vanın doğu ilçeleri, Doğu Akdenizin Toroslar kesimi ile Uşak, Denizli ve Burdur çevrelerinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

Hava sıcaklıkları yurt genelinde mevsim normallerinin 5-10 derece üzerinde seyredecek. 13 ilde hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıkması bekleniyor.

SICAKLAR ARTACAK

Hava sıcaklıkları dün Şanlıurfa ve Aydında 44, Adıyaman, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Batmanda 43, Kiliste 42, Denizli, Gaziantep ve Siirtte 41, Elazığ, Manisa ve Mardinde 40 dereceyi buldu.

Meteoroloji, rüzgarın Marmaranın güneybatı kesimleri ile Kuzey Ege kıyılarında kuzeyli yönlerden yer yer kuvvetli esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

Ana Sayfaya Git