Büyükşehir Belediyesi Meclisi, taşınmazların tahsis kararlarını iptal etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Lice’de spor kompleksi, Çüngüş’te 1.581,78 metrekarelik taşınmaz ile Kayapınar’da mescit ve WC’lerin başka kurumlara 25 yıllığına bedelsiz tahsis edilmesi kararlarını iptal etti.

Haberler 18.07.2024 - 10:15 Son Güncelleme : 18.07.2024 - 11:04

Büyükşehir Belediyesi Meclisinin temmuz ayı toplantısında, belediyeye ait taşınmazların başka kurumlara tahsis edilmesi konusu gündeme geldi. Toplantıda, 14 Mart 2017de çüngüş ilçesi çınar Mahallesi 146 ada 31 nolu parselde bulunan 1.581,78 metrekarelik taşınmazın çüngüş Belediye Başkanlığına; Kayapınar ilçesi Fırat Mahallesindeki Tema Parkında idare binası içinde bulunan 101,10 metrekarelik mescit ve 42,26 metrekarelik WClerin 12 Temmuz 2021de Kayapınar Kaymakamlığı İlçe Müftülüğüne; Lice ilçesi Yenişehir Mahallesi 99 ada 1 nolu parsel 5.994,90 metrekarelik arsa niteliğindeki taşınmaz üzerinde bulunan Kapalı Halı Saha, Açık Basketbol ve Tenis Kortu taşınmazların 14 Kasım 2023de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne 25 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilmesi görüşüldü.

Taşınmazlara ilişkin kararlar komisyonda değerlendirildi

Kayyım döneminde alınan kararlar, önce Meclis Hukuk Komisyonunda değerlendirildi. Yerel Yönetimlere dair iki temel yasa olan Belediyeler Kanunu ve Büyükşehir Belediye Kanununda belediyelere yüklenen görev ve sorumluluklara bakıldığında belediyelerin faaliyetlerini sürdürürken pek çok taşınmaza ihtiyaç duyacağının kuşkusuz olduğu vurgulanan değerlendirmede, Tema Parkındaki mescit ve WClerin tahsisinin, Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Tahsis ve Devri Hakkında Yönetmelikte belirtilen şartları sağlamadığı ve tahsis işleminin hukuka aykırı yapıldığı belirtildi.

Licedeki spor kompleksi için ise belediyenin bu nitelikte benzer vasıflara haiz taşınmazı bulunmadığı değerlendirilerek, 2024/7 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelesi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin böyle bir yatırım yapma olanağının kararname gereğince mümkün olmadığı vurgulandı.

çüngüş ilçesinde de, 1.581,78 metrekarelik taşınmazın harabe olarak terk edilmiş olduğunun tespit edildiği kaydedilen değerlendirmede, Harabe yapının yıkılma ihtimali vardır. Yapının yıkılması halinde can ve mal kaybına yol açması muhtemeldir. Bu sebeple ilgili tahsis işleminin iptalinin uygun olacağı görüş ve kanaatine varılmıştır denildi.

Tahsis işlemleri iptal edildi

Komisyon raporlarını değerlendiren Büyükşehir Belediyesi Meclisi, belediyeye ait taşınmazlara ilişkin tahsis işlemleri ve devir protokollerinin iptaline oy çokluğuyla karar verdi.

DBB Haber Bülteni

Ana Sayfaya Git