Belediye, Bakanlığın kararına karşı İdare Mahkemesine başvururken, mahkeme davayı görev yönünden reddederek Danıştaya gönderdi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, şehrin içinde 700 hektarlık ormanlık alan için yürüttüğü çalışmalar çevre ve Şehircilik Bakanlığının ret kararına takıldı.
Yapılan değişiklikle kentin hava koridoruna müdahale edildiği, yeşil alanların azaltılarak kentin nefes almasının engellendiği, yeşil alan olarak önerilen alanın Su Kaynakları Koruma Alanı olduğu, değişiklik işleminde yerel katılımın sağlanmadığı, görüşlerin dikkate alınmadığı, askeri alan olarak ayrılan yerin kentin gelişme yönünde kaldığı ve mevcut ulaşım planını işlevsiz kıldığı yönündeki iddiaları öne süren Büyükşehir Belediyesinin başvurusuna çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeniden düzenleme yapılmasına gerek olmadığına karar verdi.
Bakanlık tahsisi uygun buldu
çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü ret kararında, Bakanlığın 03.02.2016 tarihli oluru ile 15.10.2015 tarihinde yapılan değişiklikte yeniden düzenleme yapılmasını gerektiren bir husus bulunmadığını karar altına aldı. Bakanlık kararında aktif yeşil alanın kentin yalnızca bir bölgesinde toplanmasına gerek olmadığı belirtildi.
Reddedilerek Danıştaya gönderildi
Kararın ardından Büyükşehir Belediyesi, Kent Ormanının tamamının yeşil alan olarak değerlendirilmesi, yapılaşmaya izin verilmemesi ve yürütmenin durdurulması için Diyarbakır 3. İdare Mahkemesine başvurdu. Mahkeme görev yönünden davayı reddederek Danıştaya gönderdi.
Bakanlık niye karşı çıkıyor?
Gelişmeleri değerlendiren İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen, Talaytepe-Mastfroştepe arasında, Şanlıurfa yolu, Mahabad Bulvarı ile Diclekent Bulvarının arasında kalan üçgende yer alan, kentin akciğeri olarak tabir edilen 700 hektarlık Kent Ormanının 290 hektarlık kısmının askeriyeye tahsisi üzerine başlayan süreci anlattı. çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2012 yılında Mastroştepe ve Talaytepe alanını kentsel yeşil alan ihtiyacını karşılamak üzere düzenlediğine dikkat çeken Alökmen. 8071 numaralı parselin 2000li yıllardan bu yana gündemde olduğunu, 1/100.000,1/25.000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda da Kent Ormanı olarak planlandığını ifade etti.
Mahkemeye başvuruldu
çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2015 yılında Kent Ormanını imara açtığını, söz konusu alanın 290 hektarlık bölümünü askeri bölgeye dönüştürmek için plan değişikliğine gittiğini hatırlatan Alökmen, plan değişikliğine karşı 24.11.2015te Büyükşehir Belediyesinin 552 kişiyle birlikte itirazda bulunduğunu hatırlattı. Alökmen, İlgili sürecin kaçırılmaması amacıyla 16.02.2016da plan değişikliğinin iptal edilmesi için mahkemeye resmi müracaat yaptık. dedi.
Bakanlığın 3 Şubatta aldığı kararla plan değişikliğinin durdurulmasına yönelik tüm itirazları reddettiğini kaydeden Alökmen, plan değişikliğinin durdurulması için hukuki girişimlerin başladığını, alınan yanlış karardan dönülmesi gerektiğini söyledi.
Askeri alan olması doğru değil
Kent Ormanının Diyarbakırın yeni gelişim alanı içinde oldukça önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Alökmen, Şehrin gelişim aksında, şehrin nefes alabileceği toplamda 700 hektarlık alana tekabül eden Kent Ormanının 290 hektarlık bölümünün askeri alan olarak dizayn edilmesinin çok doğru olmadığını daha önce de belirtmiştik. Oranın kente hizmet edecek şekilde dizayn edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan gerekli girişimlerde bulunduk. şeklinde konuştu.
Alternatif bölge bulunabilir
Bakanlığın askeri alan için alternatif bir bölge bulabileceğini kaydeden Alökmen, mahkeme kararını ve resmi prosedür sürecinin tamamlanmasını beklemek zorunda olduklarını vurguladı. Planlama boyutuyla ilgili girişimlerinin devam edeceğinin altını çizen Alökmen, yurttaşların da dava açma haklarının olduğunu sözlerine ekledi.