Kilise sanat galerisi oluyor

Diyarbakır'daki tarihi İçkale'de milattan sonra 4'üncü yüzyılda Romalılar tarafından yapılan Saint George Kilisesi, tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından sanat galerisi olarak kullanılacak.

Haberler 23.06.2021 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinde, tarihi çkalenin kuzeydou köesinde yer alan ve Romallar tarafndan milattan sonra 4üncü yüzylda yönetim kilisesi olarak ina edilen Saint George Kilisesi, 2020de restorasyona alnd. Daha önce de sanat galerisi olarak hizmet verilen 1600 yllk kilise, restorasyonunun tamamlanmasyla yeniden sanat galerisi olarak hizmet verecek. Geçen yl Eylül aynda restorasyon çalmasna balayan ekipler, kubbe ve dam örtüsünde baz bölümlerini tamir ederek, yaltm uygulad ve derzleri yeniledi. Yapnn yakn çevresine göre, alt kotta kalmas nedeniyle oluan su kaynakl problemleri, drenaj sistemiyle çözüme kavuturuldu. Tarihi yapnn gece estetik görünmesini salamak için bahçenin zeminine ve kilisenin belirli bölümlerine spot klar yerletirildi.

KARA PAPAZ VE HIZIR LYAS KLSES OLARAK DA BLNYOR

Dicle Üniversitesi Eitim Fakültesi Öretim Üyesi ve Amida Höyük Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, Saint George Kilisesinin, Diyarbakrda yönetim merkezinde görev yapanlarn ibadet ettii kilise olduunu ve Hzr lyas Kilisesi olarak da bilindiini kaydetti. Yldz, Bu kilise, Diyarbakrda yönetim merkezinde görev yapanlarn ibadet ettii kilisedir. Saint George, Kara Papaz Kilisesi olarak adlandrlyor. Nam- dier Hzr lyas Kilisesidir. Bu kilise, Romann 380 ylnda Hristiyanl resmi dil olarak kabul etmesinden sonra ina edilmi. Muhtemelen 4üncü yüzyln sonlarna doru ina edilmi, diyebiliriz. ehrin yöneticisi, çkalede yönetim merkezinde görev yapan memurlarn ibadetlerini yapt kilisedir. Roma döneminde kullanld gibi Bizans döneminde de kullanlmaya devam edilmitir. Diyarbakrn slam ordular tarafndan fethedilmesiyle beraber artk yapnn kilise ilevi sona ermitir dedi.

DÖNEMN BÜTÜN ZLERN ÜZERNDE BARINDIRIYOR

Kilisenin Artuklular döneminde de medrese olarak kullanldna dikkat çeken Prof. Dr. Yldz, Ön ksmnda Artuklular tarafndan eklenen mekana baktmzda, içindeki havuzla beraber ele aldmz zaman burann Artuklu döneminde muhtemelen medrese olarak kullanldn söyleyebiliriz. Bu kilise, önemli bir kilise. lk etapta bazilikal plan emasnda ina edilmi, daha sonraki dönemde bu günkü haline dönütürülmütür. Özellikle kubbesine dikkat ettiimizde tam dairesel deil eliptik bir kubbeye sahip olduunu görüyoruz. Bu kiliseler Hdrellez geleneinden dolay genelde apsislerindeki açklk daha büyük olarak ele alnr, doaya açlr. Bu kilisede de ayn eyi görüyoruz. Kilise Diyarbakrda ilk ina edilen kiliselerden biri olmas, yönetim kilisesi olmas ve dönemin bütün izlerini üzerinde barndrmas noktasnda önem arz ediyor. Ayn zamanda ön ksmda Artuklu döneminde eklenen dier bölümde gerek mimari gerek plan emas gerek form olarak bu kilisenin naos ksmyla birliktelik göstermesi bakmndan önem arz ediyor diye konutu.

Restorasyonu tamamlanan kilisenin, sanat galerisi olarak hizmet vereceini vurgulayan Prof. Dr. Yldz, Kilise daha önce sanat galerisi olarak kullanlyordu. Son zamanlarda yaplan onarm bitti. Bundan sonra da tekrar sanat galerisi olarak hem Diyarbakrllara hem de dardan gelen turistlere hizmet vermi olacak dedi.

Ana Sayfaya Git