Kitabeyi matkapla sökmeye çalışmış!

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Diyarbakır Surları'ndaki bir burçta bulunan binlerce yıllık kitabenin, matkapla sökülüp çalınmaya çalışıldığı ortaya çıktı. Dicle Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Amida Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, binlerce yıllık tarihi yapıyla bütünleşmiş taşların, bütünlüğü bozulmayan dokuda kaldığı sürece değerli olduğunu söyledi.

Haberler 10.05.2020 - 23:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çEVRESN MATKAPLA OYDUKLARI KTABE çALINMAK STENM

Surlarda çalnan talarn, daha çok evlerde ve ticari yaplarda kullanld biliniyor. Diyarbakr Surlarnda toplamda 82 burç bulunuyor. Her bir burcun üzerinde farkl medeniyetlere ait yaztlar, kitabeler ve figürler yer alyor. Bu burçlardan birinin üzerindeki binlerce yllk bir kitabenin matkapla sökülüp çalnmak istendii ortaya çkt. Kitabenin etrafndaki matkap izleri ve krlm burç ile talar tüm uralara ramen kitabenin sökülemediini gözler önüne serdi

SÖKÜLEN TALAR DEER FADE ETMYOR

Dicle Üniversitesi Öretim Üyesi ve Amida Höyüü Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, talarn yapdan söküldükten sonra bir deer ifade etmeyeceini söyledi. Bakanln ve Valiliin baarl çalmalaryla daha önce çalnan talarn bulunduunu hatrlatan Yldz, unlar kaydetti:

Bir insann tarihi eserdeki ta söküp alp götürüp satmasn insann akl, hayali ve mant almyor. Binlerce yldr yapyla bütünlemi o ta, yapda kald müddetçe bir önem ve bir deer arz ediyor. Yoksa onun alnp baka yere götürülmesi, sradan bir tatan fark yoktur. Bu konuda hem bakanlmza hem valiliimize teekkür ediyoruz, gereken duyarll gösterdiler, Diyarbakrdaki tarihi yaplara ait talar bulup getirip istiflediler. Onlar da önümüzdeki dönemlerde tarihi yaplarda kullanlacak. Diyarbakr halkna özellikle u çary yapmak istiyorum, u anda elimizde büyük bir deer var, büyük bir hazine var. Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçeleri, UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde bir eserdir, bizim bu esere sahip çkmamz lazm ve bu eseri tahrip edenleri uyarmamz gerekiyor. çünkü bu artk dünyaya mal olan bir eserimizdir, biz ne kadar sahip çkarsak, dünya da o kadar sahip çkacaktr.

PROJE çALIMALARININ BÜYÜK KISMI TAMAMLANDI

Diyarbakr Surlar için hazrlanan projeler ve yaplacak restorasyon çalmalar hakknda da bilgi veren Prof. Dr. rfan Yldz, Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü tarafndan surlarn Mardin Kapsndan, Saray Kapya kadar olan ksmnn kod düürme çalmalarna balandn kaydederek, Diyarbakr Surlar için özellikle son yllarda proje ve restorasyon çalmalar devam etmektedir. u anda proje çalmalarnn büyük bir ksm tamamland. Özellikle son bir aydr Diyarbakr Rölöve ve Antlar Müdürlüü tarafndan surlarn Mardin Kapsndan, Saray Kapya kadar olan ksmnn kod düürme çalmalar yaplyor. Bu çalmalar tamamlandktan sonra akabinde peyzaj çalmalar tamamlanacak. Projelerin birinci etab tamamlanmt, ikinci etab da ksmen yapld, dieri devam ediyor. Diyarbakr Valilii tarafndan Diyarbakr Surlar için bu yl 13,5 milyon liralk bir ödenek ayrld, artk Diyarbakr Surlarnn onarmlarna da balanacak diye konutu.

Ana Sayfaya Git