Toplantı öncesi merkezi gezdirerek konukları aydınlatan Prof. Dr. Hamdi Temel ve ekibi, merkezin çalışmaları konusunda açıklamalarda bulundu.
DÜNYA PİYASASINDA YER ALMALI
Diyarbakırın akademik anlamda dünya piyasasında yer alması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Hamdi Temel, Diyarbakırın farklı bir kültürel yapıya sahip olduğunu söyledi. Kişisel olarak neler yapılması gerektiğini görüşeceklerini kaydeden Temel, konuklara seslenerek, kendilerine bu noktada gazeteci ve yazar olarak ciddi görevler düştüğünü söyledi.
Basın gözüyle eksiklerinin gözlemlenerek kendilerine iletilmesini ve önerilere açık olduklarını dile getiren Hamdi Temel, sosyolojik boyutta yapılacaklar konusunda fikir alışverişinde bulunmak istediklerini belirtti.
KOŞULLAR BAŞARIYI GÖLGELİYOR
İnşa edildiği dönem 20 Milyon TLye mal olan DÜBTAM Laboratuvarlarının alt yapısı hakkında bilgiler veren Temel, merkezde yapılan çalışmalar hakkında detaylar sundu. Temel, konuşmalarında şunları söyledi: Bu laboratuvar, şu an çok yoğun bir taleple, tabiri caizse arı kovanı gibi çalışması gerekiyor. Ancak, Diyarbakırın konumu gereği, koşullar böyle değil maalesef. Yaşanan olumsuz koşullar ne yazık ki çalışmalarımızın önüne geçerek, güzel şeyleri gölgeliyor. Burada bulunmamızın amaçlarından biri de bu dezavantajları nasıl bertaraf edebileceğimiz konusudur. Bunları konuşalım istiyorum.
ROBOTUN İCAT EDİLDİĞİ TOPRAK
Robotun icat edildiği topraklardan geldiklerini dile getirerek söz alan AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammed Akar, Kendini bin yıllık bir uykudan uyanmış gibi hissettiğini söyledi. Bu toprakların bilime yabancı olmadığını Bilim ve Teknolojinin merkezi olduğunu kaydeden Akar, Hamdi Beyin tanıtmış olduğu merkez gibi bir merkezin kurulması yönünde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile birebir görüştüklerini ve adını da El-Cezire koymayı düşündüklerini anlattı. Akar, Ancak görüyorum ki böyle bir merkez zaten varmış. Müthiş çalışmalar yapılıyormuş diye konuştu.
Toplantı, tüm konukların bilgi alışverişinde bulunmaları ile devam etti.