Diyarbakr, uzun yllar bölgenin ipek böcei yetitiricilii, koza sat ve üretiminin merkezlerinden biri oldu. 1990l yllara kadar pek böceklerinden elde edilen kozalar, bin 200 civarnda tezgahn bulunduu Sura getirilerek ipek kuma ve hallara dönütürüldü. çiftçilerin getirdii kozalar, Urfa Kapda bulunan Diyarbakr eski Ticaret Borsasnda açk artrmayla satld.
Fabrikasyon ucuz ürünlerin yaygnlamas ve köylerin boaltlmasyla birlikte kentte ipek böcekçilii ve dokuma durma noktasna geldi. Geçmii çok eskilere dayanan ve her yln üretim sezonunda ipein deerinin belirlendii pek Borsas da 1994 ylnda kapanarak tarihe kart.
KULP AçIK ARAYLA BRNC
Tüm bu olumsuz tabloya ramen Kulp ilçesi, bölgede unutulan ipek böcei üretimi canlandrd. lçede Avrupa ve Ortadounun en büyük pek plik Üretim Fabrikas açld. Kulp ilçesi, 90l yllarda sfra düen ipek üretiminde bugün 58 ili geride brakarak ülke üretimin yarsndan fazlasn yapyor. pekli dokumada markalamaya gidilen ilçedeki atölyede kadnlarn tamamen el emeiyle ürettii ipek al, kravat ve fularlar, ilçenin Kürtçe ad olan Pasrdan esinlenerek oluturulan Pasuri markasyla sata çkarld.
BU YIL HASAT YAPILAMADI
lçe sakinleri, dut yapraklarnn yeni çkmaya balad ilkbahar aylarnda ipek böceklerini kaldklar evlerin odalarnda 40 gün boyunca bu yapraklarla besliyor. Üreticiler 5 evreden sonra böcein yapt kozann hasadna balyor. Ancak bu yl bölgede yaanan kuraklk nedeniyle böcein tek besin kayna olan dut yapraklarnda ciddi kirlilik olutu. Hasat zamanna ksa bir süre kala ipe böcekleri toplu halde öldü. Üreticinin büyük umut ve emekle besledii ipek böcekleri koza vermeden ölmesiyle çiftçilerin emekleri de bu yl boa gitti. Üreticiler, toplu ölümlerin dut yaprandan kaynaklandn düünüyor.