İnşaat sektöründe beton krizi kapıya dayandı.
48 SAAT İçİNDE KAPATILMASI İSTENDİ
Önceki gün Valilik kararını kum ocağı yetkililerine şifahi olarak bildiren Jandarma ekipleri, işletmelerin 48 saat içinde kapatılmasını istedi. Bunun üzerine işletmelerde kum üretimi durduruldu ve işçiler evlerine gönderildi.
İŞçİLER, İŞSİZ KALDI
Karar karşısında şok yaşayan işletmeciler yaşadıkları mağduriyeti Söz Haber ekibiyle paylaştı. Birçok işletme sahibi banka kredilerini ödeyememe tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını belirtti.
Valiliğin kararı yeniden gözden geçirmesini ve kendilerine mühlet verilmesini isteyen işletmeciler, her işletmede yaklaşık 50 kişinin çalıştığını ve bu işçilerin şuan işsiz kaldığını söyledi.
Kum Ocağı işletmecilerinden Taner Eser, ruhsatları olmasına rağmen kum üretiminin durdurulmasına bir anlam veremediklerini kaydetti.
DİYARBAKIR İNŞAAT ÜZERİNE KURULUDUR, İNŞAAT OLMADIKTAN SONRA NE YAPILACAK
Yakın tarihte kum üretimi için arazi aldıklarını ifade eden Eser, 2025 yılına kadar burada ruhsat sürem var ama ne yazık ki çalışamıyoruz. Buradaki tarlaya 20 milyon buraya verdik. Sayın Valimiz aniden kapatıyor ama bizim burada yatırımlarımız var, insanlar var. Bu böyle olamaz. Burada 60a yakın insan çalışıyor, ailelerine göre bakarsak daha fazla. Ani bir karar insan bir haber verir iki gün içerisinde nasıl boşaltıyoruz. Nasıl bırakıyoruz yer almışız 10 milyona yerimiz burada 30 milyondan fazla. Bankadan kredi çekmişiz bu zarar ziyanımızı kim ödeyecek. İki gün önce bu kararı öğrendik. Karar bize jandarmayla bildirildi. Şuan beklemedeyiz her şey durdu. Diyarbakır inşaat üzerine kuruludur, inşaat olmadıktan sonra ne yapılacak dedi.
EKONOMİK ANLAMDA DİYARBAKIRA çOK BÜYÜK BİR YANSIMASI OLACAK
Valilikten ek süre isteyen Eser, şöyle konuştu:
Bize bir süre verilmesi lazımdı. Bu meyve sebze veya evdeki bir sandık değil ki hemen dışarı çıkaralım. Ekonomik anlamda Diyarbakıra çok büyük bir yansıması olacak. Toplu konutlar yapılıyor, inşatlar yapılıyor bunlar hem kum üzerine yapılıyor bu zincirleme gidiyor ve inşaat sektöründeki insanlar işsiz kalacak. Bu civarda 10 tane ocak var Diyarbakırın her tarafına giden kumlar buradan sağlanıyor bu durum konut maliyetine de yansıyacak konutlar çok fazla rakamlarla satışa çıkarılacak.
Serdar Eser adlı işletmeci de kum üretiminde işleri büyütmek için bankadan kredi çektiklerini ancak bu kararla birlikte büyük bir şok yaşadıklarını anlattı.
BİR DAİRENİN FİYATI 5 MİLYON İSE 10 MİLYON LİRAYA YÜKSELECEK
48 saat içinde işletmelerin kapatılmasının talep edildiğini belirten Eser, Bu iş için kredi çekmişiz kredilerimiz duruyor SSKlı çalışanlarımız var hepsi mağdur şuan. Bir dairenin fiyatı 5 milyon ise 10 milyon liraya yükselecek. Manavdan domates alınmıyor al gir çık. Sayın valimizden ricamız 6 aylık bir zaman belirlesin yanımızda çalışan taşeronlarımız var kendisine bağlı 40 tane personel var adam umut bağlamış sözleşmeler yapılmış beton santralleriyle sözleşmeler yapılmış yani direkt bizi ipe götürüyor. çaremiz kalmamış bizi tamamen karartıyor. Bize 48 saat süre verilmiş oysa bir bant sökümü 48 saat değil 3 gün sürüyor. Bu böyle al git olmaz. Gerekçe olarak doğayı bozuyormuşuz buyurun emsal Gaziantep emsal Silvan. Silvanı kapatsın madem. Niye? çünkü orada milletvekili var. O milletvekilidir ben vatandaşım. Beni kapatıyor yani kişiye özel mi oluyor? Mersin Muttaki kum ocaklarını kapatsın. Yenişehiri kapatsın. Ben geçen hafta geldim Mersinden. Adam bunun on boyutu ruhsat alanı bitmiş ama vali bey 6 ay bir süre vermiş çalışma açılmış oranın valisi vali de bizimki değil mi elimizden tutacak bize süre verecek yani bunu hemen 48 saate boşaltın jandarmayı gönderin üstümüze salın böyle olmaz. Milletvekillerimizin bizi koruması lazım diye konuştu.
DİYARBAKIRA BÜYÜK BİR DARBE OLDU
Mehmet Kurt isimli taşeron firma yetkilisi ise, Bana bağlı 60 tane personel var. Aileleriyle birlikte bu sayı katlanıyor. Sektörün kapanması Diyarbakıra büyük bir darbe oldu. Diyarbakırın üretimi yok üretim sadece inşaat üzerine bu kum ocakları da kapatılırsa inşaat sektörü biter. Kum ocakları kapatılırsa beton maliyetleri 6-7 binlere gidecek bunu görmeleri lazım daire fiyatları da artacak şeklinde konuştu.
İŞ BULMAK ZOR
İşletmelerde kamyon şoförlüğü yapan İsmail Altun, işsiz kaldığına dikkati çekerek, Buranın kapanmasını istemiyoruz. Burada 60a yakın insan çalışıyor herkes ekmeği için çalışıyor kapanırsa bu kadar insan işsiz kalır iş bulmak çok zor dedi.
BURADA çALIŞMAYIP DA HIRSIZLIK MI YAPALIM
Ekskavatör Operatörü Mustafa Sarı da mağdur oldukları aktararak, şunları konuştu:
Kararı olumsuz değerlendiriyorum. Evimizde aç kalacağız çocuklarımızla beraber. İstediğimiz gibi bir yaşam sunamayacağız onlara zaten hayat şartları ekonomi olarak kötü. Bu böyle olursa daha da kötüye gidecek. Ne yapalım burada çalışmayıp da hırsızlık mı yapalım. Vali beyden ricamızdır, ekmeğimize taş sürmesinler. çalışıyoruz kendimize bir sürü insan ekmek yiyor. Burada kimsenin mağdur olmasını istemiyoruz. Buradan arkadaşlarım adına sesleniyorum, gelip de halimizi görsün isterse yani çok zor süreçler yaşayacağız.
BETON SANTRALLERİ DE ETKİLENECEK
Öte yandan, deprem bölgesi olan ve konut inşaatlarının yoğunluk kazandığı Diyarbakırda kum ocaklarına getirilen kapatma, inşaat sektörünün kalbini oluşturan beton santrallerini de olumsuz yönde etkileyecek.
Her birinde 50e yakın işçinin çalıştığı 15e yakın beton santrallerinin, betonun ham maddesini oluşturan kuma ulaşmamaları halinde, kendilerinin de kepenk indireceği bildirildi. Binlerce kişinin işsiz kalacağı ifade edilirken, Diyarbakırdaki inşaat sektörü de, duracağına dikkat çekildi.
Beton santrali firmaları da, yaşanancak mağduriyetlere karşı, İl Valiliğinin kum ocaklarını kapatmaya yönelik aldığı, kararın bir süre ertelenmesini istedi.
Haber: Emre ATEŞ