DYARBAKIR-Diyarbakrn tarihi Sur ilçesinde bulunan ve her yl on binlerce turistin ziyaret ettii Ulu Caminin giriine Diyanet leri Bakanl tarafndan konulan bilgilendirme panosunda, Türkçe, ngilizce, Arapça ve Rusça yer ald ama Kürtçeye yer verilmedi. Panoda Kürtçeye yer verilmemesine vatandalar Bu ülkenin gerçek sahipleri Kürtlerdir diyerek tepki gösterdi.
KÜRTçE KABUL EDLMYOR
Cemaatinin büyük çounluu Kürt olmasna ramen Ulu Camide Kürtçeye yer verilmemesini tepki gösteren vatandalardan Tahsin Sever, Kürtçe konutuklarn ve konumaya da devam edeceklerini söyledi. Kürtlerin baka dile ihtiyacnn olmadn söyleyen Sever, Bu topraklar bizlere ait. Burada Türkçe, Arapça, Rusça ve ngilizceye yer veriliyor, niye Kürtçeye yer verilmiyor? Asl Kürtçenin olmas lazmd. Yüzyllardr bizim anadilimizi bizlere bile yasak etmiler. Bizim dilimizi ve varlmz kabul etmiyorlar. Biz, dilimizin var olmas için mücadelemize devam edeceiz. Bu topraklar ve bu dil için insanlar bedel ödemi, bunu onlar da biliyor. Buras Allahn camisi, kimsenin dilini snflandramazlar burada, bu slamiyette de yoktur. Dünyada ne kadar dil, din, rk varsa hepsini Allah yaratt. Bu, bize yaplan bir zulümdür. Kimliimizi, varlmz ve dilimizi kabul etmiyorlar. Türkiyede Afganlar ve Suriyeliler için bilgilendirme tabelalar bulunuyor. Ama bu ülkede yaayan Kürt halknn dili ve kimlii yok saylyor diye konutu.
Raif Kartal adl yurtta ise, Camileri bile artk kendilerine göre yapyorlar, çünkü dinde snflandrma olmaz. Kürtçe bir gün Allahn izniyle özgür klnacak sözleriyle tepkisini dile getirdi.
KEND DNLERN YARATTILAR
Diyarbakrn sahabeler kenti olduunu ifade eden Mehmet çiçek, slamiyetin yayld ilk corafyalardan birinin Diyarbakr olduunu vurgulayarak, Fakat slam imdi tamamen deitirilmi, imdi kiiler kendi yarattklar dini, topluma dayatyor diye belirtti.
Kürtlerin kendi kimliklerini güçlü bir ekilde savunmamalarnn bu durumun nedenlerinden biri olduuna iaret eden çiçek, Bugün biz Kürtlerin kimliklerinin inkr edilmesi ve Kürtlerin yok saylyor olmas durumunu biz kendimiz de yarattk diye kaydetti.
BU ZHNYET EVVELDEN BER VAR
Sistemin kuruluundan beri Kürtçeyi yasakladn hatrlatan Hüseyin Tanier, Bu ülkede bütün dillerle konuabilirsin, fakat söz konusu Kürtçe oldu mu suçlu durumuna düüyorsun diyerek, öyle devam etti: Bu durum slamiyete aykrdr. Sadece slamiyete deil, hiçbir dinde bu durum yoktur. slamiyet ad altnda dil, din, rk ayrm yapan kiiler kendilerine Müslüman dememeli. Türkiye kendi slamiyetini, kendi dinini uyarlam, gerçek slamiyete göre gitmiyor.
BEN KÜRDÜM, TÜRKçE BLMYORUM
Tepkisini Ben Fatihay Türkçe ya da Arapça okumak zorunda deilim sözleriyle dile getiren Bediüzzaman Ergün, anadilinin Kürtçe olduunu vurgulayarak, unlar söyledi: Ben dualarm Kürtçe okuyacam, çünkü benim dilim Kürtçe ve herkes kendi dilinde okusun.
Hem Diyarbakrdaki nüfusun hem de Ulu Cami cemaati Kürt olmasna ramen bilgilendirme tablosunda Kürtçeye yer verilmemesindeki çelikiye iaret eden Ergün, öyle konutu: Herkesin burada Kürtçe konumasna ramen tabelada bütün dillere yer verilmi, Kürtçeye yer verilmemi, böyle bir ey olamaz. Camide dil snflandrmas olmamal, herkes kendi anadilini konumal. Diyarbakrda bulunan insanlarn çou Kürtçe biliyor ve konuuyor. Hakszlk yapyorlar. Burada ngilizce, Arapça konuanlar var, kim onlara karyor ki, kimse de bize karmamal. Biz insanz, Müslümanz ve Kürtüz.
BURADA KÜRTLER VARDI
Bilgilendirme panosunda Kürtçeye yer verilmemesinin hakszlk olduunu dile getiren dris Kapar, unlar söyledi: Bu memleketin asl sahipleri Kürtlerdir. Kürtler burada olduu zaman tek bir Türk bile burada yoktu. Kim ne derse desin, bu memleketin asl evlatlar Kürtlerdir.
HAK HUKUK YOK
Bahattin Topal da, unlar kaydetti: Buras Diyarbakr ve herkes Kürtçe konuuyor, o tabelada asl Kürtçenin olmas gerekir. Din üzerinden insanlar kandryorlar. Benim ömrüm bitti ve bu güne kadar Türkiyede adalet görmedim.